Πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του target model του μοντέλου στόχου, στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, ο τρόπος λειτουργίας του, οι ελλείψεις του και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για τους φορείς της αγοράς.
To νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπει να υπάρξει μια κοινή λειτουργία όλων των ευρωπαϊκών αγορών και να αντανακλά το πραγματικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο σε μια ενιαία και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας. Μεγιστοποιεί τη χρήση των διασυνδέσεων, διευκολύνει την ένταξη των ΑΠΕ, δημιουργεί ρευστότητα στις διάφορες αγορές και κάνει ευκολότερη η διαχείριση του ρίσκου σε παραγωγούς, προμηθευτές, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους της αγοράς.
Ο κύριος στόχος της λειτουργίας μιας πλήρως ανταγωνιστικής αγοράς είναι ωστόσο η μείωση του ενεργειακού κόστους, και δυστυχώς οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του μοντέλου, έφεραν το ανάποδο αποτέλεσμα, δημιουργώντας κερδισμένους και χαμένους. Η αντιμετώπιση των ατελειών του νέου μοντέλου είναι στο επίκεντρο και οι πρωταγωνιστές της αγοράς προσπαθούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και να βελτιώσουν τη θέση τους στη νέα αγορά.
Κατά το χθεσινό συνέδριο Power and Gas Forum o υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στην έναρξη του Target Model, χαρακτήρισε «παιδικές ασθένειες», τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν σημειώνοντας ωστόσο ότι τα μέτρα της ΡΑΕ έχουν φέρει αποτέλεσμα, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές στη Αγορά Εξισορρόπησης. «Παρακολουθούμε σε συνεχή βάση την αγορά, και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παρέμβουμε αν χρειαστεί», ανέφερε.
Δεν είναι όμως η ίδια η άποψη των φορέων, και η κάθε πλευρά, βιομηχανία, καθετοποιημένοι παραγωγοί, προμηθευτές ανάλογα με το πώς επηρεάστηκαν αντιμετωπίζουν διαφορετικά τη νέα χονδρεμπορική αγορά και εντοπίζουν διαφορετικές αδυναμίες.
Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Πολλά τα οφέλη του target model
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σημείωσε ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα με το target model πέρασε πλέον μια σημαντική αλλαγή από ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης προς ένα μοντέλο με τους νόμους της αγοράς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το μοντέλο αυτό είναι ο βασικός πυλώνας όπου η σύζευξη συμβάλει προς μια εννιαία αγορά. Η μετάβαση επέτρεψε στη χώρα μας να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της διασύνδεσης με την Ιταλία και σύντομα με τη Βουλγαρία και γίνεται μια αποδοτική διαχείριση των διασυνδέσεων με βέλτιστες ροές. Επίσης αναφέρθηκε στα οφέλη από τη λειτουργία της νέας αγορά όπως η μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια, ότι οι συμμετέχοντες έχουν περισσότερα εργαλεία διαχείρισης του ρίσκου, καθώς και ένα ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο με περισσότερα δεδομένα για σωστή λειτουργία που οδηγεί σε βέλτιστη αξιολόγηση των επενδύσεων.
Νίκος Ζαχαριάδης (Elpedison): Αυτές είναι οι αδυναμίες του target model
Το εγχώριο σύστημα μπήκε σε μία νέα εποχή με την έναρξη του Target Model, επισήμανε στο 2ο συνέδριο Power & Gas Supply Forum ο Νίκος Ζαχαριάδης, Πρόεδρος του ΕΣΑΗ και Διευθύνων Σύμβουλος της Εlpedison. Ωστόσο επεσήμανε και τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του Target Model.
Eλλειψη ευέλικτων μονάδων αερίου: Η έλλειψη διαφάνηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η χαμηλή στάθμη νερού στα φράγματα των Υδροηλεκτρικών μονάδων, σε συνδυασμό με τη συντήρηση δύο μονάδων αερίου, έφερε το σύστημα στα όριά του. Καταφάνηκε επίσης και κατά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, όταν ο ΑΔΜΗΕ έβαλε με constraint σχεδόν όλες τις λιγνιτικές μονάδες σε λειτουργία, διακόπτοντας τη λειτουργία των διαθέσιμων ευέλικτων μονάδων αερίου και διατηρώντας τες σε εφεδρεία.
Σοβαρές αδυναμίες του Συστήματος Μεταφοράς: Κάθε ημέρα, για πολλές και διαφορετικές αιτίες, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σύστημα μεταφοράς, πρέπει να λειτουργούν με περιορισμό διαφορετικές μονάδες από το πρόγραμμα, διακόπτοντας τη λειτουργία των οικονομικότερων μονάδων και αυξάνοντας τον όγκο στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Αδιαφάνεια και η έλλειψη ελέγχου της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος: Κανένας δεν γνωρίζει πώς είναι δυνατόν οι ακριβές λιγνιτικές μονάδες να επικρατούν έναντι των φθηνότερων μονάδων αερίου, στη δημοπρασία της Προ-ημερήσιας Αγοράς.
Γιώργος Κούβαρης (ΗΡΩΝ): Βεβιασμένη η εφαρμογή του μοντέλου
Στις ενδεδειγμένες βελτιώσεις που θα πρέπει να υπάρξουν σε ένα σωστό μοντέλο στην αγορά ενέργειας αναφέρθηκε ο Γιώργος Κούβαρης Πρόέδρος του ΔΣ της ΗΡΩΝ. Αναφερόμενο στο κόστος ενέργειας, σημείωσε ότι αν και αποτελεί την κεντρική στόχευση του νέου μοντέλου, τελικά δεν επιτεύχθηκαν τα όσα «προσδοκόμενα», μιας και η αγορά δεν αντανακλούσε το πραγματικό κόστος της αγοράς και αυτό για μεγάλο διάστημα η αγορά το εκμεταλλεύτηκε. Τις αιτίες της παραπάνω εξέλιξης οφείλει κανείς να αναζητήσει στην βεβιασμένη εφαρμογή του μοντέλου, καθώς υπήρξε μικρή περίοδος δοκιμών μαζί με το μείζον θέμα της Πελοποννήσου. «Ολο αυτό το κλίμα οδήγησε σε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών».
Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ λειτούργησαν σε σωστή κατεύθυνση, επιδιόρθωσαν τα «κακώς κείμενα», γεγονός όμως που δεν θα πρέπει να μας απομακρύνει από την βασική αρχή περί εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς χωρίς παρεμβάσεις.
Αναστάσιος Παπαναγιώτου (Watt & Volt): Οι εταιρείες εμπορίας να συμμετέχουν στην ενδοημερήσια αγορά
Στις σημαντικές παραλείψεις του Target Model αναφέρθηκε ο Αναστάσιος Παπαναγιώτου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Watt & Volt.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των εταιρειών εμπορίας στην ενδοημερήσια αγορά, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, η οποία θα αυξήσει τη ρευστότητα και τον ανταγωνισμό. Σημείωσε επίσης πως η συμμετοχή των trader θα περιόριζε το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης, μειώνοντας τα σχετικά κόστη λειτουργίας. Υπογράμμισε, ακόμα, την ανάγκη ενός μηχανισμού εποπτείας των αγορών, με συγκεκριμένους δείκτες για τα επιτρεπτά όρια των στρατηγικών των παικτών, αλλά και αναφορές που θα είναι δημοσιοποιήσιμες προς όλους στα πρότυπα της Βρετανίας, για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας.
Οπως είπε «ως εταιρεία που δραστηριοποιείται και στην εμπορία, η Watt & Volt συμμετέχει στις αγορές της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας. Μόνο υπερήφανοι δεν αισθανόμαστε που είμαστε αποκλεισμένοι από την αγορά της χώρας μας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!