Νέα
  • ΓΔ: 1701.43 +0.31%
  • Τζίρος: 148,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Τι φέρνει η ανάπτυξη στη Βουλγαρία - Ηγετικός ρόλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Η Βουλγαρία γίνεται η επόμενη χώρα μεγάλης ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τη ΔΕΗ, μετά τη Ρουμανία –όπου ήδη η ελληνική εταιρεία έχει έργα ΑΠΕ 1,3 GW.

Η χθεσινή ανακοίνωση για την έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Stara Zagora της Βουλγαρίας, ισχύος 165 MWp και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας (BESS) ονομαστικής ισχύος 25 MW και χωρητικότητας 55 MWh, επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Βουλγαρία και την εδραίωσή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το νέο έργο θα αναπτυχθεί με 260.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψης (bifacial), με αναμενόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας 265 GWh και αποτροπή εκπομπών 133.000 τόνων CO2.

Η διασύνδεση του νέου έργου με το ηλεκτρικό σύστημα της γειτονικής χώρας θα πραγματοποιείται μέσω ενός νέου υποσταθμού ανύψωσης τάσης 33/110 kV, χωροθετημένου στα όρια του έργου.

Σήμερα, ήδη η εταιρεία αναπτύσσει επιπλέον 550 MW ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στη Βουλγαρία, ανεβάζοντας την παρουσία της ήδη στα 800 MW.

Η στρατηγική της ΔΕΗ

Η στρατηγική της ΔΕΗ είναι να αναπτυχθεί εκτός της Ελλάδος, σε ακόμη 4 χώρες: Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ιταλία, όπου κατευθύνονται οι επενδύσεις, με στόχο να δημιουργήσει μια ισχυρή και διεθνή παραγωγική βάση έργων ΑΠΕ και να αναδειχθεί σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως προβλέπει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της επιχείρησης.

Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή, με αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των διαφορετικών μετεωρολογικών συνθηκών στην κάθε περιοχή. Μέσω του διαδρόμου αυτού, μπορεί η ΔΕΗ να επωφελείται από τη διαφορά στην τιμή της ενέργειας μεταξύ Βαλκανίων και Ιταλίας και ταυτόχρονα να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Οι δυνατότητες διέλευσης της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων παρέχουν πρόσθετες συνέργειες, καθώς η ΔΕΗ θα είναι και παραγωγός ενέργειας σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, αξιοποιώντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων στην περιοχή.

→ Διαβάστε επίσης: GSI: Ολα τα χαρτιά της Ελλάδας στο Ισραήλ για το καλώδιο που δεν θέλουν οι Τούρκοι

Μετασχηματισμός της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχωράει με τον μετασχηματισμό της σε έναν «πράσινο», περιφερειακό και πελατοκεντρικό όμιλο και βάζει στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια:

Η ανάπτυξη της ΔΕΗ στα Βαλκάνια υλοποιείται στο πλαίσιο του επενδυτικού της σχεδίου για προσθήκη 6,3 GW ΑΠΕ από τα τέλη του 2024 μέχρι και το 2027 σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική της ΔΕΗ βασίζεται τόσο στην επέκταση της στην ευέλικτη παραγωγή ενέργειας, όσο και στην προσήλωση στους στόχους απολιγνιτοποίησης και μείωσης των εκπομπών, και επιδιώκει:

  • Ανάπτυξη 1,8 GW ευέλικτης παραγωγής ενέργειας, όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικά έργα, τα οποία αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ και παράγουν μεγαλύτερη αξία.
  • Πλήρης απολιγνιτοποίηση το 2026 και σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου λόγω διασυνδέσεων νησιών, με στόχο τη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027.
  • Νέες λύσεις προστιθέμενης αξίας για πελάτες, όπως συνέργειες με τον Κωτσόβολο, υποστηρικτικές υπηρεσίες για φωτοβολταϊκά στο σπίτι, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου και λύσεις διαχείρισης.
  • Επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου και στη Ρουμανία, με ισχυρή ανάπτυξη ΑΠΕ για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της μεγάλης πελατειακής βάσης της PPC Romania.
  • Σταθερή ανάπτυξη δικτύων σε Ελλάδα και Ρουμανία, όπου η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση (CAGR) την τριετία και να ανέλθει σε €6 δισ. το 2027.
  • Συνεχής μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2040. Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι της ΔΕΗ, όπως επικυρώθηκαν πρόσφατα από το SBTi, περιλαμβάνουν μείωση 73,7% έως το 2030 και 98,6% έως το 2040 των Scope 1 & 2 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά παραγόμενη MWh, με έτος βάσης το 2021.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ