Τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στη Δέσμευση, Χρήση και Αποθήκευση Άνθρακα (CCUS), που υπεγράφη στην Αίγυπτο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, εξειδικεύει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Η ΕΔΕΥΕΠ είναι η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της χώρας για την εξερεύνηση και την υπόγεια αποθήκευση αερίων και υγρών, συμπεριλαμβανομένης της γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Δημιουργία Κοινών Ομάδων Εργασίας
Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας - Αιγύπτου προβλέπει τη δημιουργία Κοινών Ομάδων Εργασίας από ειδικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΕΔΕΥΕΠ και τους Αιγύπτιους ομολόγους τους.
Οι Ομάδες Εργασίας στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για το CCS στην Αίγυπτο, αξιοποιώντας την εμπειρία της Ελλάδας, η οποία ωριμάζει τη δική της εθνική νομοθεσία για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.
Επιπλέον, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν για:
- Τον εντοπισμό περιοχών στην Αίγυπτο, κατάλληλων για έργα γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
- Τη διερεύνηση άλλων χρήσεων του δεσμευμένου άνθρακα.
- Την ανάλυση οικονομικών μοντέλων και της αλυσίδας αξίας του CCS, με στόχο την ενίσχυση επενδύσεων στον κλάδο.
Δηλώσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας τη συμφωνία, δήλωσε:
«Υπογράψαμε, με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, ένα πολύ σημαντικό Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα της Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (CCUS). Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία διευκολύνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ παράλληλα καταδεικνύεται η ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες με σκοπό την ανάπτυξη εγκαταστάσεων - αποθηκευτικών χώρων για CCS/CCUS. Ενέργειες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ο ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ θα είναι πολύτιμος στην προσπάθεια υλοποίησης των διαδικασιών και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που περιγράφονται σε αυτό το MoU».
Από την πλευρά της ΕΔΕΥΕΠ, ο διευθύνων σύμβουλος, Αριστοφάνης Στεφάτος, σημείωσε:
«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας εμπιστεύεται να εκπροσωπήσουμε τη χώρα και να συντονίσουμε τις εργασίες με τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των Κοινών Ομάδων Εργασίας και η υλοποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Τα έργα CCS/CCUS είναι κομβικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών που δεν δύνανται να μειώσουν τους ρύπους τους με εναλλακτικούς τρόπους. Η επιτυχία της προσπάθειας μπορεί να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, και τέτοιου είδους στρατηγικές συνεργασίες δείχνουν τον δρόμο.
Ήδη υλοποιείται το πρώτο έργο αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, στον Πρίνο από την EnEarth, και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τη δράση μας».