Καθώς οι περικοπές των ΑΠΕ αυξάνονται συστηματικά λόγω της αύξησης της παραγωγής ενέργειας σε μια αγορά με σταθερή ζήτηση, προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα και την προβλεψιμότητα της απόδοσης των έργων ΑΠΕ είναι η αντιμετώπισή τους.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ αναμένεται άμεσα, με στόχο τα νέα μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των περικοπών να είναι σε ισχύ στο επόμενο κύμα περικοπών που αναμένεται την άνοιξη του 2025.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί αύριο, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, συνάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής με τον ΑΔΜΗΕ για να συζητηθεί μία από τις δομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των περικοπών ΑΠΕ, την επαναφορά των αρνητικών τιμών στην αγορά Εξισορρόπησης.
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕΕΥ πρόκειται να προχωρήσει σε ενημέρωση προς την Κομισιόν για την περιορισμένη άρση της αναστολής των αρνητικών τιμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε πρώτη φάση, θα υπάρχει όριο στα -50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Στόχος της επαναφοράς των αρνητικών τιμών στην αγορά Εξισορρόπησης είναι η αυτορρύθμιση της αγοράς, ώστε να μην παράγεται περισσότερη ενέργεια όταν οι τιμές μειώνονται κάτω από το μηδέν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται ο Διαχειριστής να περικόπτει την παραγωγή ΑΠΕ για λόγους ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος. Αντίθετα, οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν θα παράγουν όταν η προσφορά ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση και οι τιμές γίνονται αρνητικές.
Δηλαδή, οι ΦΟΣΕ, που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ΑΠΕ στην αγορά, αν παράγουν όταν οι τιμές είναι αρνητικές, θα έχουν το ρίσκο να πρέπει να πληρώσουν στην αγορά Εξισορρόπησης για υπερβάσεις στην παραγωγή.
Ενεργοποίηση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης
Δεύτερο μέτρο για τον περιορισμό των περικοπών είναι η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης, καθώς είναι σχεδόν έτοιμη η Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τη λειτουργία του και με την οποία το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ.
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε η ενεργοποίηση του μέτρου να προχωρήσει άμεσα, ακόμα και αν δεν έχει τεθεί σε ισχύ το πλαίσιο παραγωγής ΑΠΕ και μονάδων αποθήκευσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω μέτρα προέκυψαν από τις εισηγήσεις της Ομάδας Έργου για τις περικοπές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σταύρο Παπαθανασίου, στην οποία έχει αναθέσει το Υπουργείο Ενέργειας να προτείνει λύσεις για το ζήτημα των περικοπών που απειλεί τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ.
Οι εισηγήσεις της ομάδας έργου πρότεινα να δημιουργηθεί μηχανισμός αντιστάθμισης περικοπών ώστε να χρεώνονται ισόποσα το κόστος των περικοπών οι παραγωγοί ΑΠΕ και να επιτραπούν αρνητικές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης για να μην έχουμε τόσες περικοπές.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου, οι περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ είναι μεν συνυφασμένες με την υψηλή διείσδυση, ωστόσο θα πρέπει να διατηρούνται σε λελογισμένα επίπεδα, να είναι προβλέψιμες, να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των συμμετεχόντων και να αποζημιώνονται, όπου αυτό προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο.
Τόνισε, επίσης, πως η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων, καθώς και για την ενίσχυση της ανάπτυξης αποθήκευσης ενέργειας, η οποία θα επιτρέψει τη διατήρηση των περικοπών σε χαμηλά επίπεδα.