Τιμή στόχο για τη ΔΕΗ στα 22,6 ευρώ ή 81% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδά της δίνει η AXIA, τονίζοντας ότι η μετοχή της παραμένει μία από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και αξίας.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μετοχή της ΔΕΗ δεν έχει ανταποκριθεί το τελευταίο 12μηνο στον βαθμό που αντιστοιχεί στα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επιχείρησης το 2024 και το γεγονός ότι είναι σε θέση να επιτύχει ισχυρότερη ανάπτυξη την επόμενη τριετία με το σχέδιο της διοίκησής της.
Κατά την άποψη της AXIA, αυτό οφείλεται κυρίως σε ανησυχίες των επενδυτών έναντι του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, ενώ οι επανερχόμενες ανησυχίες για ρυθμιστικά μέτρα έχουν πιέσει περαιτέρω το κλίμα για τον κλάδο.
«Ωστόσο, η ΔΕΗ έχει το δικό της αφήγημα που πιστεύουμε ότι είναι εύλογο και μπορεί να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το δύσκολο περιβάλλον, βάζοντας την εταιρεία σε ξεχωριστή θέση από τον τομέα.
Οσον αφορά ενδεχόμενη παρέμβαση, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν επηρεάσει την κερδοφορίας, ενώ τονίζουμε ότι ο ενεργειακός τομέας παραμένει πολύ σημαντικός για την τοπική οικονομία, συνεπώς δεν θα αναμέναμε μέτρα που θα επηρέαζαν τις επενδύσεις σε αυτό», σημειώνει η χρηματιστηριακή.
Η AXIA αναφέρει ότι η ΔΕΗ έχει ένα αφήγημα μετασχηματισμού, καθώς από τη μία πλευρά προχωρά γρήγορα στο «πρασίνισμα» του μείγματος παραγωγής ενέργειας, ενώ από την άλλη, επιδιώκει μία στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία άρχισε με την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού στη Ρουμανία και συνεχίζει με την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ιταλία, την Κροατία και τη Βουλγαρία.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Στα 19,1 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Piraeus Securities
Ειδικότερα, η Axia σημειώνει:
• Το επιθετικό επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευελιξίας, ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη μεταβλητότητα της αγοράς. Το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και η διαφοροποιημένη έκθεση σε άλλες ευέλικτες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, σε συνδυασμό με την υψηλή βάση πελατών, θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να συνεχίζει να διαχειρίζεται δυναμικά την παραγωγή και προσφορά (ενποποιημένη δραστηριότητα), εξασφαλίζοντας κερδοφορία παρά τις διακυμάνσεις τιμών. Αυτό το ενοποιημένο μοντέλο έχει δώσει αποτελέσματα τόσο σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών (όπως στην πανδημία) και όταν οι χονδρικές τιμές ήταν υψηλές (στην ενεργειακή κρίση), επιτρέποντας στη διοίκηση να επιτύχει (ή και να ξεπεράσει) τους στόχους που είχαν τεθεί.
• Συνεχίζονται επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση κερδοφορίας της δραστηριότητας διανομής (περίπου το 30% των αναμενόμενων EBITDAτου ομίλου το 2027).
• Η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 10 δις. ευρώ για την επόμενη τριετία, με i) περίπου το 50% των δαπανών αυτών να προορίζονται για την ανάπτυξη ΑΠΕ με στόχο ένα ποσοστό εσωτερικής απόδοσης (για την ενοποιημένη δραστηριότητα) 11%-14% και ii) περίπου το 27% για τη διανομή. Οι επενδύσεις θα αυξήσουν τη μόχλευση αλλά ο λόγος του καθαρού χρέους προς EBITDA αναμένεται να παραμείνει κάτω από 3,5 φορές.
• Προβλέπει (η Axia) EBITDA ύψους 2,59 δις. ευρώ το 2027 με τη βοήθεια της επέκτασης μέσω ΑΠΕ, αυξάνοντας την κερδοφορία της διανομής, ενώ θα υπάρχει όφελος από την κατάργηση του λιγνίτη, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή 29,8%.
• Εκτιμά ότι η συνολική κερδοφορία από ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) και τη διανομή θα αντιστοιχεί σε πάνω από το 75% των προβλεπόμενων EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ το 2027.