Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο για μια ευέλικτη ΔΕΗ: Οι «έξυπνες» μονάδες που κλειδώνουν την υπεραξία των πράσινων 12GW

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Σε δυο βασικούς πυλώνες θεμελιώνεται το νέο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για την 3ετία 2025 – 2027, που στόχο έχει να ξεκλειδώσει πολύ υψηλότερες αξίες για την ίδια την επιχείρηση, τους μετόχους αλλά και τους καταναλωτές: 

  1. Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με ανάπτυξη 6,3GW ΑΠΕ σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει στα 11,8GW το 2027.
  2. Σημαντικές επενδύσεις σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας, ώστε να προστεθεί μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύς 1,8GW

Κι αν τα έργα ΑΠΕ είναι το… πετράδι στο στέμμα της ΔΕΗ, που εδραιώνει πλέον τον ρόλο του ηγέτη στην ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης μοχλεύοντας την μετάβασή ολόκληρης της περιοχής σε ένα πράσινο μέλλον, τα έργα της ευέλικτης παραγωγής ενέργειας είναι αυτά που θα διασφαλίσουν ότι η εταιρεία θα φτάσει με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα της απαλλαγής από το λιγνίτη και τους υδρογονάνθρακες. 

Οι ευέλικτες μονάδες παραγωγής ενέργειας

Οι ευέλικτες μονάδες παραγωγής ενέργειας όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου (peakers) και υδροηλεκτρικά έργα αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, το γεγονός δηλαδή ότι η ενέργεια που παράγουν κυρίως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη. 

Τα έργα αυτά των ευέλικτων μονάδων, μπορεί να είναι μικρότερου capacity και να μην καταλαμβάνουν τόσο μεγάλο ποσοστό στο επενδυτικό portfolio «μαμούθ» των 10 δις. που βάζει στο τραπέζι η ΔΕΗ για την ερχόμενη 3ετία, είναι όμως τα έργα εκείνα που θα στερεώσουν τα θεμέλια της ανάπτυξης της ΔΕΗ και θα επιτρέψουν στο growth να έρθει με ασφάλεια. 

Διότι θα «κουμπώσουν» με τις ΑΠΕ και θα διασφαλίσουν πως θα χρησιμοποιείται όλη η ενέργεια που σήμερα… πετάμε στα σκουπίδια με τις περικοπές τα μεσημέρια, λόγω χαμηλής ζήτησης, ενώ μας λείπει τα βράδια. Έτσι θα επέλθει ισορροπία στο σύστημα των ΑΠΕ. 

Το στοίχημα του volatility

Με την ανάπτυξη των κατάλληλων ευέλικτων μονάδων παραγωγής ενέργειας σε Ελλάδα και Ρουμανία, η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει το δύσκολο στοίχημα του volatility, δηλαδή της ανισορροπίας στις τιμές και τις ακραίες διακυμάνσεις που θα αυξηθούν στο μέλλον όσο πολλαπλασιάζεται το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, όπως επίσης και το μείζον ζήτημα των μηδενικών τιμών όπως και των περικοπών. 

Το κλειδί είναι πως η ΔΕΗ είναι πλέον ένας καθετοποιημένος παίκτης και το μοντέλο αυτό της επιτρέπει να κινείται με ευελιξία ανάμεσα στις διακυμάνσεις της ενεργειακής αγοράς. Οι συνέργειες από το καθετοποιημένο μοντέλο στον «βαλκανικό διάδρομο» Ελλάδας – Ρουμανίας είναι στην καρδιά του στρατηγικού σχεδίου 2025-2027, καθώς ο στόχος είναι η ενέργεια να παράγεται πράσινα στην Ελλάδα ή στην Ρουμανία, να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται όπου υπάρχει ζήτηση ώστε να ρίχνει τις τιμές. 

Πλοηγός οι ευέλικτες μονάδες 

Οι ευέλικτες μονάδες θα είναι ο πλοηγός της ΔΕΗ στο εντελώς νέο όσο και αβέβαιο μέλλον των ενεργειακών αγορών, που θα χαρακτηρίζονται ολοένα και περισσότερο από τάσεις όπως η αυξανόμενη μεταβλητότητα τιμών, εποχιακά, εβδομαδιαία αλλά και ενδοημερήσια.

«Είμαστε πολύ πιο δυνατοί, έχουμε καθαρό σχέδιο, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και έχουμε τους ανθρώπους να το κάνουν». Αυτό επανέλαβε τουλάχιστον δυο φορές στην αναλυτική παρουσίαση προς τη διεθνή κοινότητα του νέου στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Και μια προσεκτικότερη ανάλυση στα επιμέρους στοιχεία του σχεδίου δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την εποχή της μεταβλητότητας που είναι ήδη εδώ. 

Κεντρικό ρόλο παίζουν οι ευέλικτες μονάδες: 

  • Σε περιβάλλον ανοδικών τιμών, τα πλεονεκτήματα που θα συγκρατούν το κόστος παραγωγής είναι τα υπάρχοντα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3,2 GW) αλλά και οι μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή τα μεγαλύτερα CCGTs (μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου) και τα μικρά και ευέλικτα peakers που θα μπαίνουν σε λειτουργία πολύ εύκολα όταν η ζήτηση είναι στο peak για να συνδράμουν το δίκτυο (2,8 GW από 2,7 GW σήμερα). Ο κ. Στάσσης είπε πως η Πτολεμαΐδα 5 θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε CCGT ή σε peaker αλλά η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη του 2025. Καταλυτικό ρόλο φυσικά θα παίξει η τεράστια δύναμη πυρός των ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά και αιολικά, που θα φτάσουν στα (7,8 GW από 1,3 GW σήμερα).
  • Σε περιβάλλον καθοδικών τιμών, η «άγκυρα» της εταιρείας θα είναι η τεράστια βάση των πελατών της που θα μειωθεί από τα 8,5 εκατ. στα 8,4 εκατ. παραμένοντας και πάλι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο με μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα. 

Και τα εργαλεία για να πλοηγείται ασφαλώς η εταιρεία σε περιβάλλοντα με ισχυρές διακυμάνσεις τιμών, θα είναι: 

  • αντλησιοταμιευτικά έργα (0,7 GW), μπαταρίες (0,6 GW), κυρίως όμως οι διασυνοριακές συναλλαγές πάνω στον βαλκανικό διάδρομο, που αναμένεται να εκτιναχθούν (40,2 GW από 26,8 GW σήμερα) λόγω και του καθετοποιημένου μοντέλου της ΔΕΗ. Ο στόχος είναι η φθηνή πράσινη ενέργεια να ρέει από τη Ρουμανία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στη Ρουμανία ανάλογα με τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. 

Οι ευέλικτες μονάδες μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη καλύπτοντας τη ζήτηση. Εκτός από απαραίτητες για την ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος, παράγουν και μεγαλύτερη αξία, καθώς η τιμή της παραγόμενης ενέργειας στις στιγμές αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής είναι υψηλότερη.

Η ανάπτυξη 6,3GW ΑΠΕ

Με το σχέδιο αυτό η ανάπτυξη των 6,3GW ΑΠΕ από σήμερα μέχρι και το 2027 σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8GW το 2027 αλλά και το κλείσιμο των φουγάρων του λιγνίτη ολοκληρωτικά το 2026 θα γίνει με ασφάλεια.

Άλλωστε, περίπου το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν την επόμενη 3ετία είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών). Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. 

«Θα είμαστε πολύ επιλεκτικοί και θα διαλέξουμε τα καλύτερα έργα για να πορευτούμε τα επόμενα χρόνια», ξεκαθάρισε ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επισημαίνοντας πως τα 2,5GW ΑΠΕ που απομένουν για να επιτευχθεί ο στόχος των 11,8GW το 2027 θα προέλθουν από ένα ισχυρό pipeline συνολικού ύψους 22,5GW. 

Εξ αυτών το 7%, δηλαδή 1,5GW είναι σε φάση υψηλής ωριμότητας, ενώ 5,9GW είναι σε στάδιο μεσαίας ωρίμανσης.

Πανάκριβος ο λιγνίτης

Την ίδια στιγμή ο λιγνίτης είναι πλέον πολύ ακριβός για να παραμένει στο μείγμα. Ο λιγνίτης υπήρξε για πολλά χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Όμως, το αυξημένο κόστος λόγω φόρων ρύπων έχουν κάνει ουσιαστικά τη χρήση του απαγορευτική. 

Τα στοιχεία του BloombergNEF (BNEF) του κορυφαίου παρόχου πρωτογενούς έρευνας και ανάλυσης για θέματα ενέργειας είναι χαρακτηριστικά. Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα. 

Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μειώνεται συνεχώς, καθώς οι οικονομίες κλίμακας και νεότερες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος. 

Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του BNEF, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κοστίζει έως και τετραπλάσια από τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά

Ο λόγος για τον οποίο ο λιγνίτης έχει γίνει πλέον ασύμφορος ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας είναι οι φόροι ρύπων σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση (λόγω της χαμηλής θερμογόνου δύναμης/θερμαντικής ικανότητας). 

Εκτός από την πλήρη απολιγνιτοποίηση, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει και σε σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου, καθώς τα επόμενα χρόνια διάφορά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, θα διασυνδεθούν με το σύστημα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ