Το ερευνητικό έργο της Sunlight περιλαμβάνεται στην πρόταση «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών» (“European Battery Innovation” - EuBatIn), η οποία αποτελεί “Important Project of Common European Interest” (IPCEI) και επιτυγχάνει έτσι τη δυνατότητα εξασφάλισης κρατικής ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά.
Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετέχει σε συνεργασία εταιρειών που διαμορφώνουν κοινή πρόταση με τη μορφή IPCEI. Στο πλαίσιο του IPCEI κάθε συμμετέχουσα εταιρεία λαμβάνει κρατική ενίσχυση από τη χώρα προέλευσής της.
Τα βασικά κριτήρια απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιχορήγηση της Sunlight ήταν ο καινοτόμος χαρακτήρας του ερευνητικού έργου στην αποθήκευση ενέργειας και η έμμεση και άμεση ωφέλεια για τη χώρα και το «πράσινο μέλλον» της ενέργειας.
Η επένδυση
H Sunlight επενδύει τα 105,26 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη.
O Λάμπρος Μπίσαλας, CEO της Sunlight δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Οι τομείς όπου η SUNLIGHT διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles - AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ.».
Σημαντικός ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Η επιτυχής εκπροσώπηση της χώρας μας, χάρη στις καίριες και συντονισμένες ενέργειες υποστήριξης της Sunlight από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στο στρατηγικό σχέδιο δράσης της Ευρώπης για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα» μπαταριών. Η συγχρηματοδότηση της εταιρείας από πόρους του ΕΣΠΑ για την επίτευξη του φιλόδοξου και σημαντικού αυτού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ερευνητικού έργου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση των καινοτόμων δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, με στόχο την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Οι μπαταρίες σε κεντρικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας
Για τη μαζική μετάβαση από τη χρήση ορυκτών σε ηλεκτρικές λύσεις, η διαθεσιμότητα μπαταριών είναι καθοριστικός παράγοντας. Η ανάγκη για αποδοτικές μπαταρίες – στις εφαρμογές μεταφορών, ενέργειας και βιομηχανίας - αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Η αγορά των μπαταριών συνεχώς και αυξάνεται και προβλέπεται ότι η αξία αυτής της αγοράς στην Ευρώπη το 2025 θα φτάσει περίπου τα 250 δισ. ευρώ.
Για την Ευρώπη, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης «αλυσίδας αξίας» για τις μπαταρίες είναι επιτακτική για μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και για τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής βιομηχανίας και περιλαμβάνεται σε μια από τις 9 αλυσίδες αξίας που έχουν αναδειχθεί ως στρατηγικής σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συμβολή στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (GVA) και στην απασχόληση από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., ενώ είναι έτοιμος να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια λόγω πολλών σημαντικών παραγόντων. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να απομακρυνθεί πλήρως από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!