Με σημαντική αύξηση των μεγεθών της έκλεισε το 2020 για την Epsilon Net, η διοίκηση της οποίας βάζει πολύ υψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών της για τη φετινή χρονιά αλλά και τα επόμενα έτη γενικότερα, μετά και τις δύο σημαντικές εξαγορές που προχώρησε τους τελευταίους μήνες, της DATA Communication και της Singular Logic.
Oπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση των αναλυτών, το 2020 η Epsilon Net εμφάνισε πωλήσεις 21,7 εκατ. ευρώ, με αύξηση 20,69% από το 2019, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 5,14 εκατ. ευρώ (+57,55%), τα EBIT υπερδιπλασιάστηκαν (107,5%) φθάνοντας τα 3,64 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,28 εκατ. ευρώ καταγράφοντας επίσης εντυπωσιακή άνοδο 132,86% σε σχέση με το 2019.
Eγινε δε αναφορά στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (20,79 εκατ. ευρώ) αλλά και στον ελεγχόμενο δανεισμό με τον μακροπρόθεσμο να διαμορφώνεται σε 10,87 εκατ. και τον βραχυπρόθεσμο σε 4,18 εκατ. ευρώ.
Ισχυροί δείκτες
Παράλληλα βελτιώθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες:
- Μικτού περιθωρίου κέρδους: 60% από 57% το 2019
- Καθαρού περιθωρίου κέρδους: 15% από 8%
- Απόδοσης ιδίων κεφαλαίων: 15% από 10%
- Ρευστότητας: 263% από 271%
Αναφορικά με τις εξαγορές της DATA Communication και της SingularLogic, ο CEO της Epsilon Net, Γιάννης Μίχος υπογράμμισε ότι το οικοσύστημα του ομίλου περιλαμβάνει πλέον την ισχυρή πελατειακή βάση και τη δυναμική των δύο εταιρειών.
Δεν θα συγχωνευθεί σε πρώτη φάση
Ειδικότερα, για την Data communication, ο κ. Μίχος σημείωσε ότι «η εξαγορά της ήταν μία από τις σημαντικές κινήσεις της εταιρείας, καθώς πρόκειται για έναν από τους βασικούς μας ανταγωνιστές σε εφαρμογές για τις μικρές επιχειρήσεις (λογιστικά γραφεία, HR κ.λ.π.)».
Πρόσθεσε ότι «ενώθηκαν κάποια βασικά τμήματα (π.χ. υποστήριξης), όμως διατηρήθηκαν οι γραμμές των προϊόντων που είχε η Data. Στη φάση αυτή δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε συγχώνευση αλλά σε λειτουργική ενσωμάτωση, η Data θα διατηρήσει θα ξεχωριστό ΑΦΜ, αφού πρόκειται για εταιρεία που έχει σημαντική εξειδίκευση σε έργα όπως π.χ. ως vendor της Microsoft, εμείς θέλουμε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «μέσα στο 2021 θα δούμε ξανά αν έχει νόημα μια συγχώνευση».
«Πήραμε μία εταιρεία με σχεδόν μηδενικό δανεισμό»
Για την SingularLogic και τη συμμαχία με την Space Hellas, ο Γιάννης Μίχος τόνισε πως «στο διάστημα του ενός χρόνου που κράτησε η διαδικασία, εμείς επιδιώξαμε συνεργασίες με αντικειμενικό στόχο να μπορέσουμε να τη διεκδικήσουμε και να την διοικήσουμε αποτελεσματικά, χωρίς να βγούμε εκτός από το βασικό μοντέλο μας».
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είχαμε συμπληρωματικότητα στην εξειδίκευση. Εκείνη π.χ. σε μεγάλα έργα, έργα του Δημοσίου, SAP, εξειδικευμένες κάθετες λύσεις, εμείς κυρίως σε ERP σύστημα και εμπορικολογιστικές εφαρμογές και ιδιοπαραγόμενα προϊόντα».
Σε ερώτηση αναλυτή για το πότε θα εμφανίσει η SingularLogic κέρδη υποστήριξε ότι «η εταιρεία μεταβιβάστηκε σχεδόν με μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις. Είχε περίπου 33 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός και εμείς την πήραμε με περίπου 1 εκατ.»
Ξεχωριστά διοικητικά σχήματα
Αναφορικά με τη διοίκηση της εξαγορασθείσας εταιρείας, δημιουργείται η Epsilon SingularLogic η οποία θα διεκείται από την Epsilon Net με ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή (40%) της Space Hellas, ενώ η παραδοσιακή SingularLogic (με έργα του Δημοσίου και έργα μεγάλων εταιρειών) θα διοικείται από την Space Hellas με αντίστοιχη ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή της Epsilon Net.
Ο κ. Μίχος υπογράμμισε το πολύ μεγάλο μέγεθος της SingularLogic με μεγάλη ιστορία, υψηλού επιπέδου στελέχη και τεχνογνωσία, καθώς και τεράστιο πελατολόγιο, ενώ πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της εταιρείας είχαν να κάνουν με την μετοχική σύνθεση και τις διοικητικές αλλαγές και όχι με τις δυνατότητες της εταιρείας.
«Δεν υπάρχουν κρυμμένοι σκελετοί»
Τέλος, σε σχέση με κάποιες αναφορές για πιθανούς «σκελετούς» που μπορεί να είναι κρυμμένοι στους ισολογισμούς της SingularLogic υποστήριξε ότι «επειδή ο μέτοχος δεν ήταν στην εταιρεία - διοικούνταν δηλαδή από managers και όχι από μεγαλομετόχους - υπήρχε ένα σφιχτό διαχειριστικό σύστημα ελέγχου που διασφάλισε μία πολύ καλά ελεγχόμενη εταιρεία. Δεν υπάρχουν σκελετοί κρυμμένοι, είναι μία πεντακάθαρη εταιρεία, ένα πολύ σημαντικό asset για εμάς και αισθανόμαστε ασφαλείς».
Οι στόχοι για το 2021
Στόχος της εταιρείας για τη φετινή χρονιά είναι μεταξύ άλλων η νέα αύξηση των μεριδίων αγοράς στους τομείς που δραστηριοποιείται και η διατήρηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων χάρη στο χαμηλό κόστος των εφαρμογών ανά εγκατάσταση (καθώς είναι web ή cloud και δεν υπάρχει μεταβλητό κόστος ανά μοναδα προϊόντος), τα μικρά άυλα στοιχεία και οι state of art τεχνολογίες που εφαρμόζονται.
Μεγάλη εγκατεστημένη βάση
Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε ακόμη στην υψηλή εγκατεστημένη βάση και πιο συγκεκριμένα:
+70.000 εγκαταστάσεις εμπορικών & ERP software από 30.000 λόγω singularlogic
+15.000 εγκαταστάσεις acoounting & tax office software – leader στην αγορά
+6.000 εγκαταστάσεις payroll & hrm software (μισθοδοσίας και διαχείρισης δυναμικού)
+4.000 εγκαταστάσεις σε κάθετες αγορές (ξενοδοχεία, εστιατόρια, αυτοκίνητο, πρατήρια καυσίμων)
Τέλος, ο ισχυρός άντρας της Epsilon Net τόνισε ότι δυνητικοί πελάτες της εταιρείας είναι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γύρω στις 750.000) για τις οποίες είναι μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός, υπογραμμίζοντας ότι στο ERP software της εταιρείας κουμπώνουν όλες οι επιμέρους τομείς όπως είναι π.χ. το Eshop, η αρχειοθέτηση, συστήματα πληρωμών, ηλεκτρονική τιμολόγηση και social media.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!