Oταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποχωρούσε από την ηγεσία της Vivartia (η οποία τότε περιελάμβανε τις εταιρείες Δέλτα, Μπαρμπα Στάθης, Chipita και Goody’s) τον Οκτώβριο του 2007, πολλοί ήταν εκείνοι που ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη επιχειρηματική του κίνηση.
Ωστόσο, ο διάδοχος του ιδρυτή της γαλακτοβιομηχανίας, Αριστείδη Δασκαλόπουλου, έκανε την... έκπληξη, αφού επέλεξε να ασχοληθεί με την συλλογή έργων τέχνης, η οποία άλλωστε αποτελεί διαχρονικά την μεγάλη του αγάπη, όντας μεταξύ άλλων μέλος μέλος των International Directors’ Council του Guggenheim Museum και της Tate Gallery.
Την επαφή με το επιχειρείν τη διατήρησε μόνο από τη θέση του προέδρου του ΣΕΒ όπου παρέμεινε για 8 χρόνια, μέχρι το 2014. Λίγο πριν φύγει όμως από τον ΣΕΒ, είχε ήδη αποφασίσει να επιστρέψει στην... κεντρική επιχειρηματική σκηνή, ως επενδυτής αυτή τη φορά.
Οι μεγάλες προσδοκίες της Damma Holdings
Η ίδρυση, το 2013, του fund, Damma Holdings, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στην αγορά με βάση το… βαρύ όνομα που κουβαλούσε, ωστόσο οι κινήσεις του ήταν λιγοστές, χωρίς να εντυπωσιάσουν. Η από κοινού επένδυση με τον Γιώργο Δαυίδ της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Sirecled δεν είχε την προσδοκόμενη εξέλιξη, ενώ τα ποσοστά που αγόρασε σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, όπως π.χ. η Κορρές και η Mega Yeeros ήταν εξαιρετικά μικρά (5% και 7,5% αντίστοιχα). Η πιο σημαντική επένδυση ήταν η αγορά του 33,9% της ζυθοποιίας ΕΖΑ, η οποία τα χρόνια που ακολούθησαν κέρδισε μερίδιο αγοράς στον κλάδο της μπύρας.
Για έναν επιχειρηματία που φέρεται να αποκόμισε από την πώληση της Δέλτα σχεδόν μισό δισ. ευρώ, οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στην αγορά.
Eκανε αισθητή την παρουσία του εν μέσω... Grexit
Ωστόσο, η επόμενη του κίνηση είχε περισσότερες φιλοδοξίες, θέλοντας να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Το 2014 λοιπόν, και ενώ η Ελλάδα απειλούνταν ακόμη και με έξοδο από την ευρωζώνη, ιδρύει την Deca Investments η οποία δημιουργεί το Diorama, ένα ελληνικό fund , το οποίο συγκέντρωσε κεφάλαια 135 εκατ. ευρώ με στόχο να στηρίξει υγιείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς μικρομεσαίες, επί το πλείστον, επιχειρήσεις.
Όπως συνέβη και με τη Damma Holdings, έτσι και η Deca Investments ξεχώρισε για τις επενδύσεις που έκανε στον κλάδο των τροφίμων-ποτών, τον οποίο άλλωστε γνωρίζει και καλύτερα ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Οι επενδύσεις στον F&B κλάδο
Η τελευταία του επένδυση, η 11η, αφορά στην εξαγορά του εργοστασίου της Unilever στην Γαστούνη, η οποία παράγει τα γνωστά τοματικά προϊόντα, Pummaro.
Αποτελεί σαφώς μια μεγάλη επιτυχία του fund, έναν χρόνο σχεδόν μετά και την εξαγορά της Μινέρβα, σε συνεργασία με το Elikonos Fund του Τάκη Σολωμού και του Παντελή Παπαγεωργίου– σε ένα σχήμα που λίγο αργότερα προστέθηκε και το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη.
Η εταιρεία του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Δέλτα και επικεφαλής του ΣΕΒ, απέκτησε ένα ακόμη ισχυρό brand μετά την απόκτηση των κωδικών του Pummaro. Τη διαδικασία την «έτρεξε» η Alpha Bank και στην οποία συμμετείχαν διάφοροι υποψήφιοι μνηστήρες, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που σχετίζονται με τον κλάδο της ντομάτας (π.χ. Μέλισσα Κίκιζας, Νομικός, κ.ά).
Επικράτησε δε στο νήμα για δεύτερη συνεχή αναμέτρηση με την Μέλισσα Κίκιζας, μετά από εκείνη που είχε προηγηθεί για την απόκτηση της Μινέρβα.
Ιστορικό
Το εργοστάσιο της Γαστούνης, το οποίο αποτελεί τη βάση παραγωγής προϊόντων passata (συμπυκνωμένος χυμός) και ψιλοκομμένης τομάτας, απασχολεί 22 άτομα ενώ συνεργάζεται με 70-80 τοπικούς παραγωγούς για την προμήθεια πρώτης ύλης.
Σε ό,τι αφορά τα brands, το Pummaro κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 41% με 42% (στην κατηγορία passata), 20% περίπου στην κατηγορία της ψιλοκομμένης τομάτας και 8%-7% στην κατηγορία πελτέ τομάτας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνολικός τζίρος του υπό πώληση τομέα τοματοειδών της Unilever κινείται στα 10- 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
Θυμίζουμε ότι το brand Pummaro ανήκε στη Μέλισσα-Κίκιζας και αποκτήθηκε το 1999 από τη Unilever, μια περίοδο, όπου σύμφωνα με την αγορά, το μερίδιό του στην κατηγορία των τοματικών προϊόντων ήταν κοντά στο 70%.
Στον κλάδο του F&B είχε προηγηθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς η απόκτηση στρατηγικής μειοψηφικής συμμετοχής στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, ενώ στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται και η Damavand, μία από τις ηγέτιδες εταιρίες του κλάδου στην Ελλάδα και ασχολείται με την επεξεργασία, μεταποίηση, συσκευασία και εμπορία τομάτας και ροδάκινου.
Viva Wallet, Lariplast και... Akazoo
Από τις υπόλοιπες επενδύσεις της Deca Investments ξεχωρίζουν ασφαλώς οι συμμετοχές στην Viva Wallet, η οποία εδώ και περίπου 20 χρόνια διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής για συστήματα συναλλαγών, ενώ φέτος απέκτησε και τραπεζική άδεια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλωστε και η επένδυση στην Lariplast, μιας θεσσαλικής εταιρείας με ιστορία άνω των 50 χρόνων στην παραγωγή πλαστικών ποτηριών και πωμάτων, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό εν μέσω πανδημίας, χάρη στην απόφαση που πήρε να επενδύσει στην παραγωγή χειρουργικών μασκών.
Μοναδική αλλά… ηχηρή παραφωνία στις επιλογές της Deca ήταν η επένδυση στην InternetQ, εταιρεία που έγινε γνωστή για το... σκάσιμο της φούσκας Akazoo στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Το board που «υπόσχεται» μεγάλες εξαγορές
Σε κάθε περίπτωση, έξι χρόνια μετά τη δημιουργία της Deca Investments, ο απολογισμός κρίνεται ιδιαίτερα θετικός, γεγονός που δικαιολογεί και το... διάδοχο fund, το Diorama II. Αυτό σχεδιάζει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ σε εύρος πενταετίας, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερα μεγέθη εταιρειών από τους στόχους του Diorama I. Το ζητούμενο πλέον είναι να αποκτάται από τις εταιρείες-στόχους η πλειοψηφία ή η ισχυρή μειοψηφία, ώστε να μπορούν να γίνονται αλλαγές και στο management.
Και με τα στελέχη που έχει διαλέξει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο board, όπως είναι ο Νίκος Κούλης (CEO, με πέρασμα από McKinsey, The First Boston, Bear Stearns και Eurobank), ο Γιάννης Καλαντζής (CIO, μετρ των χρηματιστηριακών αναλύσεων, έχοντας διετελέσει γενικός διευθυντής ανάλυσης της Eurobank Χρηματιστηριακής) και οι partners Νίκος Αλιπράντης, Αλέξανδρος Κατσουρίδης και Κωνσταντίνος Δερμάνης με προϋπηρεσία σε τράπεζες (π.χ. Eurobank, Citibank, Credit Suisse, Millenium κλπ) τα επόμενα επενδυτικά χτυπήματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!