Πάνω από τα Ανώγεια σε μια κορυφή του Ψηλορείτη βρίσκεται το Μιτάτο της οικογένειας Φασουλά. Εκεί ο μικρός Γιάννης ξεκίνησε ως βοσκός με ένα όνειρο. Ήξερε από 9 χρονών τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Ούτε γράμματα, ούτε Δημόσιο. Η δική του φιλοδοξία ήταν να γίνει χασάπης ανοίγοντας το δικό του κρεοπωλείο. Από τη Νίδα, το ψηλότερο οροπέδιο της Κρήτης, ο Γιάννης Φασουλάς κατάφερε να αγγίξει την κορυφή της επιχειρηματικότητας, χτίζοντας τον όμιλο KRIVEK, ο οποίος δεσπόζει σήμερα στην αγορά κρέατος με τζίρους που φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Που οφείλει την επιτυχία του; «Κοιτούσα εκεί που δεν έβλεπαν οι άλλοι. Πάντα πίστευα πως, από τη στιγμή που σκέφτηκα κάτι, μπορώ και να το πραγματοποιήσω» είπε με αποφασιστικότητα στην «Η» ο κ. Φασουλάς. Αυτή η ακλόνητη πεποίθηση, που συνδυάζει όραμα και πείσμα, τον ώθησε να μετατρέψει κάθε ιδέα σε πραγματικότητα, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη της επιτυχίας.
Το χασάπικο των 27 τ.μ.
Το 1985 επιστρέφοντας από το στρατό, βρίσκει συνεταίρο και ανοίγει το πρώτο του κρεοπωλείο στη Χερσόνησο, μόλις 27 τετραγωνικά «με την τουαλέτα» όπως χαρακτηριστικά λέει. Με τα δικά του ζώα και επενδύοντας στην υψηλή ποιότητα των κρεάτων του, η μικρή επιχείρησή του δεν άργησε να απογειωθεί, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών και ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης. Με το μυαλό του να μην σταματά ποτέ να οραματίζεται το επόμενο βήμα, κάθε στόχος που έθετε γινόταν η αφετηρία για νέες, ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις. Δέκα χρόνια αργότερα (1995), ιδρύει την Κρητική Βιομηχανία Κρεάτων - KRIVEK. Δανείζεται χρήματα από τον επίσης επιχειρηματία (στον τουρισμό) αδερφό του και αγοράζει το οικόπεδο όπου στεγάζεται σήμερα η εταιρεία του. Με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, οδήγησε την εταιρεία του στην κορυφή του κλάδου, καθιστώντας την σημείο αναφοράς στον χώρο της παραγωγής και διανομής κρέατος και αλιευμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Γιάννης Φασουλάς, εμπνεόμενος από την παράδοση και τη γνώση της οικογένειάς του, μετέτρεψε το μικρό κρεοπωλείο σε έναν σύγχρονο όμιλο με δύο παραγωγικές μονάδες, 180 εργαζόμενους και εκτιμώμενο τζίρο 50 εκατομμυρίων ευρώ το 2024 (το 2023 είχε κύκλο εργασιών περίπου στα 48 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία επικεντρώνεται στο κανάλι του Ho.Re.Ca., από το οποίο προέρχεται το 80% του τζίρου της, προμηθεύοντας κρέας και ψάρια εστιατόρια, ξενοδοχεία και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καλύπτοντας τόσο τη νωπή όσο και την κατεψυγμένη αγορά.
Ο Γ. Φασουλάς δίνει προτεραιότητα στην υψηλή ποιότητα των κρεάτων, επιδιώκοντας να προσφέρει στους πελάτες του προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και την αυθεντικότητά τους. «Επιμένω στις ντόπιες φυλές ζώων. Τα κρητικά δεν είναι έγκλειστης κτηνοτροφίας, αλλά ελεύθερα στο βουνό. Το ντόπιο ζώο δίνει 12% λιποπρωτεΐνες και τα λακόν, που έρχονται μικρά απο το εξωτερικό και εκτρέφονται εδώ δίνουν 8%. Είναι άλλη η διατροφή του στα βουνά του Ψηλορείτη» τονίζει.
Επενδύσεις και εκσυγχρονισμός
Η εταιρεία επενδύει διαρκώς σε σύγχρονες υποδομές. Στη Χερσόνησο έχει μια υπερσύγχρονη μονάδα αποθήκευσης και κατάψυξης, έκτασης 7.000 τ.μ., με 2.500 παλετοθέσεις κατάψυξης. Η συγκεκριμένη επένδυση των 5,2 εκατ. ευρώ ενίσχυσε σημαντικά τις δυνατότητες της εταιρείας στον τομέα της καθετοποίησης και της διανομής.
Σημαντικό για την KRIVEK είναι οι συνέργειες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, με την οποία διατηρεί αποκλειστική συνεργασία από το 2009, προμηθεύοντας νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια. Η σύμπραξη αυτή συνεισφέρει σημαντικά στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο απότον ΑΒ Βασιλόπουλο.
Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά σε καινοτομίες, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα όπως η σειρά κρεατοσκευασμάτων φυτικής προέλευσης Cambo Farm, που έχουν ήδη βρει τη θέση τους στα ράφια των καταστημάτων της ΑΒ. Με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η KRIVEK συνεχίζει να επενδύει σε νέες υποδομές, να διευρύνει τις συνεργασίες της και να αναζητά ευκαιρίες επέκτασης σε νέες αγορές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής σε διεθνές επίπεδο.
Το πάθος του Γιάννη Φασουλά για την παράδοση και η δέσμευσή του στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας τον ανέδειξαν πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στον τομέα.
* Μιτάτο είναι το πέτρινο κατάλυμα των βοσκών
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!