Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας (Great Sea Interconnector), με τον ΑΔΜΗΕ, που είναι project promoter να ρίχνει όλο το βάρος πλέον στην αναζήτηση επενδυτών, ενώ αναμένει τις τελευταίες ρυθμιστικές αποφάσεις από τη Λευκωσία για το έσοδο 2024-2025.
Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα έχει την πρώτη του επαφή με τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(DG Energy), Ditte Juul Jorgensen, με τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, όπως η αποσύνδεση των χρηματιστηρίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από αυτά της Κεντρικής Ευρώπης. Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία ζήτησε η ίδια η κ. Jorgensen, και θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, θα συμμετάσχουν επίσης οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας των δύο χωρών, η ΡΑΑΕ και η ΡΑΕΚ, καθώς και στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.
Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι τελευταίες θετικές εξελίξεις, αλλά και οι εκκρεμότητες γύρω από το Great Sea Interconnector με την Κομισιόν να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς χρηματοδοτεί το έργο με 657 εκατ. ευρώ.Παράλληλα την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, ο κ. Σκυλακάκης θα πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για να συζητήσει το ενδεχόμενο δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορά την υλοποίηση του καλωδίου.
Πως προχωρά το έργο
Η γαλλική Nexans, αφού έλαβε τη δόση ύψους περίπου 26,8 εκατ. ευρώ, έχει ήδη επανεκκινήσει τις εργασίες της για την κατασκευή του καλωδίου, έπειτα από σχετικές οδηγίες του φορέα υλοποίησης, ενώ το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες βυθού είναι συγκεκριμένο και έχει συμφωνηθεί, διασφαλίζοντας την ομαλή πρόοδο του έργου.
Η εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες βυθού αναμένει να λάβει οδηγίες από τον φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε ότι η συζήτηση γύρω από το ηλεκτρικό καλώδιο έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι η ρύθμιση για την υλοποίηση του έργου είναι πλέον έτοιμη, μετά και την πρόσφατη απόφαση των δύο ρυθμιστικών αρχών, η οποία ορίζει τη συνεισφορά σε περίπτωση τερματισμού του έργου στο 50-50. Εκκρεμεί η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των λειτουργικών δαπανών (opex), η οριστικοποίηση δηλαδή των χρημάτων που θα ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ. Το κείμενο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου αναφέρεται στην έκδοση κοινής απόφασης από τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΑΕΥ «το συντομότερο δυνατό». Σημειώνεται ότι οι δύο ρυθμιστές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες (capex) μέχρι το τέλος του 2025, το οποίο ανέρχεται σε 572 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην αναμενόμενη συμμετοχή της Κύπρου με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Αν και η Λευκωσία δεν έχει δεσμευτεί χρονικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση της Κύπρου να επενδύσει στο έργο είναι πλέον θέμα χρόνου, ειδικά μετά τη διακρατική συμφωνία με Ελλάδα. Εκκρεμεί η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων των τεχνικοοικονομικων στοιχείων της μελέτης κόστους-οφέλους (Cost Benefit Analysis – CBA), που ετοίμασε ο ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Siemens, που έχει αναλάβει τους Σταθμούς Μετατροπής (Converters). Ο στόχος είναι η σύμβαση να υπογραφεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.
Η Ελλάδα επιδιώκει την αύξηση της συμμετοχής επενδυτών στο έργο, εστιάζοντας κυρίως σε εταιρείες από χώρες συμμάχους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο Ισραήλ, καθώς και σε χώρες με σημαντική γεωπολιτική επιρροή, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις, προκειμένου να διασφαλίσει επενδύσεις, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!