Νέα
  • ΓΔ: 1397.16 +0.90%
  • Τζίρος: 61,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Παπαδόπουλος (ΕΥΑΘ) στην «Η»: Απαιτούνται γενναία μέτρα για τη διαχείριση του νερού με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας, την καλύτερη διαχείριση του υδατικού πόρου αλλά και τη συνεργασία της ΕΥΑΘ με τη Siemens, μίλησε στο πλαίσιο της συζήτησης που οργάνωσε η «Ημερησία» στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος.

«Η λειψυδρία ταλανίζει την χώρα όχι σε όλες τις περιοχές με την ίδια ένταση ούτε και σε όλες τις περιόδους με την ίδια ένταση», σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος «καθώς η Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα σημεία της Ελλάδας που κατά διαστήματα πλήττεται από τη λειψυδρία».

«Δεν ανησυχούμε αλλά και δεν εφησυχάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα επιφανειακά ύδατα του Αλιάκμονα αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ακόμα σε φυσιολογικά επίπεδα».

Δεδομένου όμως πως δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι η επόμενη τριετία από βροχοπτώσεις, προχωρούμε σε μέτρα και σχεδιασμούς προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

«Προκειμένου επομένως να γίνει πιο αποδοτική η διαχείριση του υδατικού πόρου, να φτάνει δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες η ποσότητα νερού στο τέλος της μέρας, προχωρούμε σε νέες τεχνολογίες χρησιμοποιώντας ευφυείς λύσεις», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πράσινος κύκλος του νερού

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση του υδατικού πόρου είναι ότι χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού λόγω κακών αρδευτικών δικτύων. Το στοίχημα είναι πώς θα μπορούσε να «ανακυκλωθεί» το νερό, προκειμένου π.χ. τα όμβρια ύδατα ή τα λύματα ανακυκλωμένα, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αγροτικές δραστηριότητες, ανέφερε στη συνέχει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στον βιολογικό σταθμό στη Σίνδο, η ΕΥΑΘ παράγει 160.000 κ.μ. νερό από επεξεργασία και βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων το οποίο καταλήγει στον Θερμαϊκό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, αυτή η ποσότητα νερού με μικρές σχετικά παρεμβάσεις θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την άρδευση στο πλαίσιο μιας καλύτερης διαχείρισης των πόρων.

«Μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της ΕΥΑΘ είναι να βελτιώνονται οι υποδομές, αναβαθμίζοντάς τις, να προχωρούμε σε καινοτόμες λύσεις - και το παράδειγμα της συνεργασίας μας με τη Siemens - είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα - για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του αύριο και φυσικά να καταρτίζεται συνεχώς το προσωπικό του Οργανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ο κ. Παπαδόπουλος για το πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την επόμενη μέρα, ξεκαθάρισε πως επίπεδο συναγερμού υπάρχει και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση στη διαθεσιμότητα νερού σε περιοχές της Ελλάδας.

«Επομένως, το μέλλον θα έχει δυσκολίες, οι οποίες για να αντιμετωπιστούν πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναία μέτρα για τη συνολική διαχείριση του υδατικού πόρου, και να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τους φυσικούς πόρους, καθώς δεν είναι ανεξάντλητοι και να τους χρησιμοποιούμε με προσοχή και σύνεση, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση: 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ