Το ιστορικό υψηλό λειτουργικών κερδών και το ιστορικό χαμηλό καθαρού δανεισμού, καθώς και την ανθεκτικότητα που παρουσίασε ο όμιλος εν μέσω της πανδημίας – χάρη κυρίως στις πολύ καλές επιδόσεις του τομέα καλωδίων – υπογράμμισαν κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές, ο CEO της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου και ο CFO, Αλέξανδρος Μπένος.
Οι προτεραιότητες της χρονιάς της πανδημίας η προστασία και διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, η εξασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εγγύηση της συνέχειας της παραγωγής, οι οποίες και επιτεύχθηκαν όπως ανέφερε ο κ. Αλεξίου.
Ξεπέρασε τα 100 εκατ. το EBITDA
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, όπως ανέφερε στην παρουσίασή του ο κ. Αλεξίου, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα 102 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 81 εκατ. από τα καλώδια), παρά τη μείωση κατά 5% των πωλήσεων, καθώς και οι δύο κλάδοι (καλωδίων και σωλήνων χάλυβα) εκτέλεσαν με επιτυχία έργα υψηλής τεχνολογίας με υψηλό περιθώριο κέρδους στις αγορές μεταφοράς ενέργειας. Επίσης, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι 28,5 εκ. ευρώ το 2019 (αύξηση 24% σε ετήσια βάση), ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 23% σε ετήσια βάση).
Παράλληλα, η ανάθεση έργων συνεχίστηκε αδιάκοπα με τον συνολικό όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών στις 31 Δεκεμβρίου 2020 να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ
Eμφαση δόθηκε ακόμη στο γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 83 εκατ. ευρώ, φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στα 331 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
Καλώδια
Ο κλάδος των καλωδίων συνολικά σημείωσε μια αύξηση 15,9 εκατ. ευρώ του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, αγγίζοντας τα 80,8 εκατ. ευρώ το 2020, σε σύγκριση με 64,9 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 35 εκατ. ευρώ έναντι 26,1 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ακολούθησαν την ίδια τάση και ανήλθαν σε 26,2 εκατ. ευρώ (από 18,5 εκατ. ευρώ το 2019).
Παρά το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής στις μονάδες της, οι προσπάθειες για ανάληψη νέων έργων από την Hellenic Cables συνεχίστηκε, με συμμετοχή σε πολλούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς ανά την υφήλιο, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει αρκετές αναθέσεις έργων και συμφωνίες-πλαίσιο:
- Στον τομέα των υπεράκτιων έργων, η Hellenic Cables εξασφάλισε τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV για τις φάσεις A & B του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις σημαντικές αναθέσεις συγκαταλέγονται επίσης, η προμήθεια 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προμήθεια περίπου 90 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων 11kV και 33kV και συναφών εξαρτημάτων για τη Scottish & Southern Electricity Networks.
- Στον τομέα των χερσαίων καλωδίων, η Hellenic Cables υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες-πλαίσιο και συμβόλαια «με το κλειδί στο χέρι» σε όλη την Ευρώπη. Η SP Transmission plc., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, της ανέθεσε ένα τέτοιο συμβόλαιο για την προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων 132kV για το έργο Douglas North. Στη Δανία, η TSO Energinet επέλεξε την Hellenic Cables ως έναν από τους τρεις παραγωγούς καλωδίων στην οκταετή συμφωνία-πλαίσιο για υπόγεια συστήματα καλωδίων υψηλής τάσης (145-170kV), ενώ συμφωνίες-πλαίσιο υπεγράφησαν και για καλώδια χαμηλής τάσης με τοπικούς διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις κύριες αγορές.
Ποια έργα παραδόθηκαν
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του έτους, παραδόθηκαν με επιτυχία, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, έργα που είχαν παλαιότερα ανατεθεί:
- Στον τομέα των υπεράκτιων έργων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβρύχια διασύνδεση της Σκιάθου με το χερσαίο σύστημα μεταφοράς ενέργειας ενώ η τελική παράδοση του έργου αναμένεται νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Το έργο Otary Seamade στο Βέλγιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την εγκατάσταση δύο υποθαλάσσιων καλωδίων 220kV που συνδέουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Seastar και Mermaid με την πλατφόρμα MOG. Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε η παραγωγή για την πρώτη φάση του έργου Hollandse Kust Zuid στην Ολλανδία με την παράδοση των δύο υποθαλάσσιων καλωδίων 220kV.
Eνα δεύτερο σημαντικό έργο παραδόθηκε επίσημα στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων (Πάρος-Νάξος και Νάξος-Μύκονος), ενώ το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου προχώρησε εντατικά καθ’ όλο το 2020, με ολοκλήρωση της παραγωγής όλων των καλωδίων και σημαντική πρόοδο στις φάσεις εγκατάστασής του.
- Στον τομέα των χερσαίων έργων, τα υπόγεια τμήματα της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου 400kV και της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου ολοκληρώθηκαν και ηλεκτροδοτήθηκαν το 2020.
Σωλήνες χάλυβα
Το 2020 ήταν ένα δύσκολο έτος για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Οι αγορές ενέργειας κλονίστηκαν έντονα από την ιστορική πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πτώση που οφειλόταν βασικά σε πόλεμο τιμών μεταξύ των μεγάλων παραγωγών και που οδήγησε στην αναβολή ή ακόμα και στην ακύρωση πολλών έργων μεταφοράς ορυκτών καυσίμων. Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 επηρέασε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση ενέργειας, εξαιτίας των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλο τον πλανήτη.
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες αγοράς, ο κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε σημαντικά στα 309 εκατ. ευρώ το 2020, 18% χαμηλότερα από το 2019. Ακόμη, το μικτό κέρδος μειώθηκε στα 23,9 εκατ. ευρώ το 2020 (από 31,8 εκατ. το 2019) και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε στα 21,7 εκατ. ευρώ (από 26,8 εκατ. το 2019). Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο κλάδος να καταγράψει οριακά κέρδη προ φόρων 1,3 εκατ. ευρώ για το 2020, σε σύγκριση με 4 εκατ. ευρώ το 2019.
Οι κινήσεις της Σωληνουργείας Κορίνθου
Παρ’ όλα αυτά, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε ανθεκτικότητα στις αναταράξεις αυτής της περιόδου, όπως φαίνεται ενδεικτικά από τα παρακάτω:
1) Την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού της, επιτυγχάνοντας την πλήρη και χωρίς διακοπές παραγωγική διαδικασία για όλα τα τρέχοντα έργα της.
2) Τις συνεχείς προσπάθειες να εντείνει την παρουσία της σε νέες αγορές όπως η Ευρώπη, η Αμερική, η Βόρεια Αφρική και η Ασία κερδίζοντας νέα έργα:
- Baltic Pipe (Energinet), αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου 142 χλμ. με σωλήνες διαμέτρου 32-36 ιντσών,
- King's Quay, 30 χλμ. με σωλήνες διαμέτρου 16 ιντσών σε μεγάλα βάθη (1.250μ.) στον Κόλπο του Μεξικού
- Anglo American, αγωγός μεταφοράς μεταλλουργικών συμπυκνωμάτων (slurry) 35 χλμ., με σωλήνες διαμέτρου 24 ιντσών στη Χιλή,
- BG, Shell Colibri, υποθαλάσσιος αγωγός 93 χλμ., με σωλήνες διαμέτρου 16 ιντσών στον Κόλπο του Μεξικού,
- PPC, αγωγός φυσικού αερίου 150 χλμ., με σωλήνες διαμέτρου 12 ιντσών στην Αίγυπτο.
3) Τη «σφιχτή» διαχείριση κεφαλαίου κίνησης που εξασφάλισε ρευστότητα και επέτρεψε την χρηματοδότηση επενδύσεων 15,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2020 μέσω λειτουργικών ταμειακών εισροών.
Επενδύσεις και μοχλευμένα EBITDA
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, η διοίκηση ανέφερε ότι φέτος θα είναι περιορισμένες σε σχέση με αυτές της διετίας 2019-2020 και θα γίνουν μόνο όσες θεωρούνται απόλυτα απαραίτητες.
Σε ερώτηση για το αν έχει θέσει η διοίκηση της Cenergy κάποιο στόχο για νέο ρεκόρ EBITDA, ο κ. Αλεξίου υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο – αναφέροντας ότι ίσως υπάρξει μια μείωση τη φετινή χρονιά – αλλά η διατήρηση του δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDA στα επίπεδα του 3-3,5x που είναι και πιο αποδεκτά στη διεθνή αγορά.
Η πορεία του δείκτη καθαρού δανεισμού/ EBITDA την τελευταία τριετία
Ευνοϊκό περιβάλλον
Όσον αφορά τον τομέα των καλωδιακών έργων, η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», ο χάρτης πορείας της ΕΕ για οικονομική βιωσιμότητα και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και τα έργα που ανακοινώθηκαν για την περιοχή της Μεσογείου δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον, καθώς η ζήτηση για υπεράκτια και χερσαία συστήματα καλωδίων ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί. Το εργοστάσιο της Fulgor (δηλαδή η μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων) αναμένεται να διατηρήσει υψηλή την παραγωγική του δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, συνεχίζοντας να οδηγεί την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου καλωδίων.
Σημάδια σταθεροποίησης σε βασικές αγορές
Επιπρόσθετα, στον τομέα καλωδιακών προϊόντων έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια σταθεροποίησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, καθώς η ζήτηση για κατασκευαστικές και βιομηχανικές χρήσεις έδειξε σημάδια ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκε με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, αυτές οι αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλό ανταγωνισμό και, κατά συνέπεια, οι εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν ενεργά τη γεωγραφική διαφοροποίηση των εσόδων τους.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος καλωδίων θα συνεχίσει να δίνει βαρύτητα στην επιτυχημένη εκτέλεση των υφιστάμενων έργων και στην ανάθεση νέων, ενώ θα βελτιστοποιεί συνεχώς τις εσωτερικές του διαδικασίες προκειμένου να αξιοποιήσει κάθε νέα ευκαιρία που θα εμφανιστεί.
Διατήρηση ηγετικής θέσης
Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει συγκεντρωμένη στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης υλοποιώντας νέες επενδύσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς του υδρογόνου και της αιολικής ενέργειας και διεισδύοντας σε νέες γεωγραφικές αγορές και αγορές προϊόντων.
Η εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάθεση διαγωνισμών που προκηρύσσονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις προσπάθειες αυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων έργων, το πρόγραμμα «Βιομηχανικής Αριστείας», η προώθηση της ψηφιοποίησης καθώς και προγραμμάτων εισαγωγής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) στις γραμμές παραγωγής της. O μετασχηματισμός της σε εταιρεία με ένα πιο διαφοροποιημένο προφίλ προϊόντων αποτελεί ουσιώδες μέρος της ατζέντας της για καινοτομίες για όλο το 2020. Με τον τρόπο αυτό, η Σωληνουργεία Κορίνθου διατηρεί θετική προοπτική για το 2021, με την επερχόμενη ολοκλήρωση πολλών έργων που ανεστάλησαν λόγω πανδημίας και την εκτέλεση του υπολοίπου χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!