Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τον κατασκευαστικό όμιλο δεδομένων και των μεγάλων projects που θα «τρέξουν» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλωστε οι επιχειρησιακοί τομείς του Ομίλου - Μεταφορές – Ενέργεια – Διαχείριση Αποβλήτων - συμπεριλαμβάνονται στους βιομηχανικούς κλάδους τους οποίους έχει θέσει σε προτεραιότητα το Ταμείο.
Σύμφωνα με τη νέα διοίκηση, στόχος της ΑΜΚ είναι να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Ομιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσεις για τη δυναμική συμμετοχή του Ομίλου στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου.
Σε Ακτωρ και εξαγορές αιολικών πάρκων
Από το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Άκτωρ, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να σταθεροποιήσει την απόδοσή της, και 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω κυρίως νέων εξαγορών αιολικών πάρκων.
Από τα παραπάνω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των νέων μετοχών και το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά.
Η ενίσχυση της Ακτωρ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Άκτωρ,
- Τα 45 εκατ. ευρώ σχετίζονται με την στρατηγική απόφαση της διοίκησης για έξοδο από μη κερδοφόρες δραστηριότητες και projects στο εξωτερικό, καλύπτοντας αναγνωρισμένες ζημιές
- Τα 55 εκατ. ευρώ αφορούν σε πληρωμές προμηθευτών για την σταδιακή αποκατάσταση και λειτουργία των εγχώριων δραστηριοτήτων
Σε σχετική παρουσίαση από τη διοίκηση του ομίλου επισημάνθηκε ότι, εντός α’ τριμήνου του 2021 η Ελλάκτωρ υποστήριξε την Άκτωρ με κεφάλαια 13 εκατ. ευρώ. Κατόπιν της ΑΜΚ η Άκτωρ μπορεί να υποστηριχθεί με πιθανές νέες γραμμές χρηματοδότησης για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης από τις τράπεζες.
Προτεραιότητες και στόχοι
Η σταθεροποίηση της απόδοσης του Ομίλου, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αυστηρού πλάνου μείωσης των εξόδων και η αποκατάσταση της ρευστότητας βρίσκονται στις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Επιπρόσθετα η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ:
- Σχεδιάζει και αξιολογεί εναλλακτικά σενάρια ενδιάμεσης χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ
- Αποκαθιστά σταδιακά τις σχέσεις με προμηθευτές και συνεργάτες
- Στοχεύει στον εξορθολογισμό του κόστους και την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων
- Επανασχεδιάζει την εσωτερική οργανωτική δομή, με στόχο την επίτευξη αποτελεσματικότητας, υπευθυνότητας και των εσωτερικών συνεργασιών
- Εφαρμόζει τη συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου των έργων
- Υλοποιεί απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού πλην Ρουμανίας
Τα σχέδια ανά τομέα
Ιστορικά ο τομέας των Κατασκευών υπήρξε η πηγή των μεγαλύτερου μέρους των εσόδων του Ομίλου, υπογραμμίζεται ωστόσο η σημαντική και σταθερή συμβολή/συμμετοχή των τομέων Παραχωρήσεων, ΑΠΕ και διαχείρισης αποβλήτων στη διαμόρφωση του EBITDA του Ομίλου.
Ας δούμε όμως τα σχέδια της διοίκησης ανά τομέα
Κατασκευές
Στις κατασκευές θα δοθεί έμφαση στις αγορές της Ελλάδας, της Ρουμανίας και του Κατάρ (FM projects), ενώ θα επιδιωχθεί έξοδος από άλλες μη κερδοφόρες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην ανάληψη κερδοφόρων projects, ενώ θα τρέξει πιο γρήγορα το πρόγραμμα μετασχηματισμού της εταιρείας.
Παραχωρήσεις
Στον τομέα των Παραχωρήσεων, θα επιδιωχθεί
- η ενσωμάτωση πρόσθετων έργων / επεκτάσεων σε υφιστάμενα έργα
- η βελτίωση χαρτοφυλακίου με τουλάχιστον έναν ακόμη αυτοκινητόδρομο
- η προετοιμασία για νέα προσφορά στην Αττική Οδό
- η συμμετοχή σε προσεχείς διαγωνισμούς σχετικά με έργα υποδομών και διαχείρισης αποβλήτων
ΑΠΕ
Στις ΑΠΕ στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου με EDPR με την Ελλάκτωρ ως στρατηγικός partners, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης ολοκλήρωση του έργου στα Άγραφα. Ακόμη θα επιδιωχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογικής διαφοροποίησης (PVs)
Περιβάλλον
Στα περιβαλλοντικά έργα θα επιδιωχθεί η κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης που έχει ο όμιλος επικεντρώνοντας:
- στην ανάληψη νέας σύμβασης σχετικά με τη μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας στην Αττική
- στην επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων (π.χ. στη Λάρνακα)
- στην προετοιμασία για νέα έργα ΣΔΙΤ που θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον
- Ακόμη θα βελτιωθεί το τμήμα έρευνας & τεχνολογίας και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών
Real Estate
Τέλος στο real estate, στόχος είναι
- η επίτευξη πλήρους μίσθωσης στο Smart Park,
- η ενίσχυση των προσπαθειών για εύρεση στρατηγικού συνεργάτη στο Cambas project
- η ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου