Νέα
  • ΓΔ: 1396.96 -0.05%
  • Τζίρος: 46,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

McKinsey - QuantumBlack: Αυτοματοποίηση κατά 50% της εργασίας έως το 2045 - Το 24% του workforce στην Ελλάδα φοβάται την ΑΙ-ανεργία

Η McKinsey & Company μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες management consulting διοργάνωσε τη Δευτέρα 1/07/2024 media gathering με εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ που εξειδικεύονται στο οικονομικό και τεχνολογικό ρεπορτάζ. Ο οργανισμός έχει μπει σε μία νέα φάση και μέσω της ιδιαίτερης παρουσίασης που πραγματοποίησε, έδωσε έμφαση στη Τεχνητή Νοημοσύνη και κατά πόσο η τελευταία διεισδύει στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η χθεσινή έρευνά της αποτύπωσε μέσω ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων, όλα εκείνα τα στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν ειδικούς, επιστήμονες, αλλά και επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα στον κλάδο της ΑΙ.

Σύμφωνα λοιπόν με την McKinsey, η διείσδυση της Tεχνητής Nοημοσύνης (ΑΙ) στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία που διαθέτει βρίσκεται στο 72%, ενώ με την παρουσία του κέντρου αριστείας της στην Τεχνητή Νοημοσύνη, QuantumBlack, στην Ελλάδα, προωθεί την καινοτομία σε αυτό το δυναμικά αναπτυσσόμενο τεχνολογικό πεδίο και στην ελληνική αγορά. 

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Managing Partner της McKinsey & Company Ελλάδας Κύπρου κ. Γιώργος Τσόπελας στόχος είναι η «Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι πιο κοντά στην κοινωνία», ενώ τόνισε με έμφαση πως «η εξαγορά της Quantum Black θα βοηθησει την Ελλάδα στον κλάδο της ΑΙ».

Παράλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η McKinsey εκπροσωπεί 50 τοπ επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Aπό την πλευρά του ο κ.Λευτέρης Χαραλάμπους Managing Partner της McKinsey εξήρε το ενδιαφέρον για τη Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η χρήση της «απλώνεται» κυρίώς στους τομείς της: 

  • Στρατηγικής,
  • του μάρκετινγκ,
  • αλλά και της αξιολόγησης επενδύσεων 

Επιπροσθέτως, τόνισε με έμφαση πως η McKinsey έχει εμπλακεί μέσω 25 μεγάλων έργων με αντίστοιχες μεγάλες εταιρείες, ενώ σημείωσε ότι ως οργανισμός «Δουλεύουμε με το 70% των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας».

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο κομμάτι της ανάλυσης δεδομένων υποστηρίζοντας πως αποτελούν σταυροδρόμι καθώς «από τη μια όλοι θεωρούν ότι οι ευκαιρίες από τα analytics είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε καρπωθεί έως τώρα, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε ρίσκα, έλλειψη ταλέντου και φυσικά έλλειψη υποδομών».

Σε άμεση νοηματική συνάφεια με τα προηγούμενα και ο κ.Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Partner της Quantum, πριν παρουσιάσει την έρευνα της McKinsey ανέφερε πως βρισκόμαστε σε:

  • Κομβικό σημείο για όλες τις οικονομίες 
  • Εχουμε την ευκαιρία να δούμε τα αποτελέσματα του νέου κύκλου ανάπτυξης της ΑΙ και 
  • Αξιολογούμε και το τι σημαίνουν αυτά για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Βασικά σημεία ΑΙ για την Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ασθενή θέση στην κούρσα για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς στο ζήτημα των υποδομών, της κυβερνητικής στρατηγικής η χώρα μας βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη θέση 52 από τις 62 χώρες σύμφωνα με τους πίνακες της έρευνας που διεξήχθη από την Tortoise Media Global AI.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα στοιχεία για καινοτομία, ταλέντο, έρευνα, διαφήμιση και ανάπτυξη με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται από τη θέση 27-40 ανάμεσα σε 62 χώρες.

Στα θετικά της έρευνας αποτελεί το γεγονός πως το ποσοστό των εταιρειών που δείχνει να εμπιστεύεται τη χρήση ΑΙ έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα κατά τη περίοδο 2021-2023, ενώ το μεγαλύτερο από αυτό το ποσοστό βρίσκεται στον ΙΤ κλάδο και αφορά κυρίως based software RPA.

Το βασικό σημείο στο οποίο αναφέρθηκαν τα στελέχη της McKinsey είναι πως οι «ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να δράσουν τώρα» με την ανασφάλεια για την απώλεια θέσεων εργασίας να είναι ορατή στην ελληνική πραγματικότητα με λιγότερο από το 1/3 να έχει θετική άποψη για την ΑΙ.

Τέλος, ένα στοιχείο που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων δημοσιογράφων ήταν η πεποίθηση από την McKinsey πως πάνω από το 50% του χρόνου εργασίας μπορεί να αυτοματοποιηθεί και πως ενώ αυτό θα συνέβαινε το 2055, αυτή τη στιγμή έχουμε νωρίτερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με άξονα δέκα έτη νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2045.

Οι ερωτήσεις της «Η»

Eρώτηση: Με ποιο τρόπο θεωρείτε οτι η ΑΙ θα μπορέσει να επηρεάσει στηπράξη το λεγόμενο just in time που αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την επιτυχία μιας επιχείρησης και που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει η αλυσίδα εφοδιασμού μιας επιχείρησης;

Απάντηση: Στην ουσία του ερωτήματος και σχετικά με τα logistics applications ο κ.Λευτέρης Χαραλάμπους σημειωσε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή μοντέλο ΑΙ το οποίο χρησιμοποιείται από πελάτη της McKinsey δινοντας 20% αυξηση της παραγωγικότητας, ενώ το Just in Time έχει τριπλασιαστεί! Ουσιαστικά προβλέπει την αβεβαιότητα που ειναι το μεγαλυτερο προβλημα του Just in Time.

Ερώτηση: Θεωρείτε πως σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι οι πελάτες σας με ρήτρες εργασίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σχετικά με την ταχύτατη εξέλιξη της ΑΙ;

Απάντηση: Είναι μια ερώτηση που τη δεχόμαστε από τους πελάτες μας αλλά δεν μπορούμε να το προβλέψουμε στη παρούσα φάση. Είναι θέμα εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής τέτοια απόφαση. 

Η μελέτη State of AI in early 2024: Gen AI adoption spikes and starts to generate value” της QuantumBlack, AI by McKinsey

Όπως αποτυπώνεται και στην πιο πρόσφατη μελέτη “State of AI in early 2024: Gen AI adoption spikes and starts to generate value” της QuantumBlack, AI by McKinsey, αν το 2023 θεωρήθηκε η χρονιά που η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, το 2024 αποτελεί ορόσημο για την πρακτική ενσωμάτωσή της στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.  

Ενδεικτικά, σε διάστημα μόλις 10 μηνών, η υιοθέτηση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (gen ΑΙ) φέρεται να έχει διπλασιαστεί, με τις επιχειρήσεις που την εμπιστεύτηκαν πρώτες, να καταγράφουν ήδη βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία.

Εντούτοις, περίπου 9 στα 10 έργα  που ξεκινούν στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πιλοτικό στάδιο και να φτάσουν στην πλήρη υλοποίηση. Γεγονός που καταδεικνύει και την περιπλοκότητα της υιοθέτησης τέτοιων συστημάτων σε ευρεία κλίμακα.  

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στο ταξίδι αυτό έχουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως παρά την αξιόλογη πρόοδο που έχουν κάνει, έχουν ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουν.

 

Παγκόσμιο ενδιαφέρον και υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 72% των επιχειρήσεων υιοθετούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, ανατρέποντας μια στασιμότητα έξι ετών κατά την οποία η χρήση τέτοιων τεχνολογιών είχε μείνει αμετάβλητη, περίπου στο 50%.

Η πλειοψηφία των εταιρειών δηλώνει ότι στρέφεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο να καλυφθούν ταυτόχρονες ανάγκες σε πολλαπλούς τομείς, με πιο συνήθεις το marketing, τις πωλήσεις, την ανάπτυξη προϊόντων και το ΙΤ.  

Σήμερα, η παραγωγική Tεχνητή Nοημοσύνη (gen ΑΙ) διεισδύει και στην καθημερινότητα των ιδίων των στελεχών, γεγονός που δεν παρατηρούνταν  στον ίδιο βαθμό με παλαιότερες μορφές ΤΝ.

Συγκεκριμένα, το 56% των διοικητικών στελεχών (CxOs) αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν συχνά εργαλεία παραγωγικής Tεχνητής Nοημοσύνης (gen ΑΙ) εντός ή/και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.  

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό στελεχών μεσαίας ή υψηλής βαθμίδας που δηλώνουν τακτικοί χρήστες εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης εντός εργασιακού περιβάλλοντος ανέρχεται στο 32% στην Ευρώπη, ένα ποσοστό αισθητά μικρότερο σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, με την μεγαλύτερη εξοικείωση να καταγράφεται στην Κίνα, όπου το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 46%.  

Οι τομείς στους οποίους η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης εντός εργασιακού περιβάλλοντος έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση είναι οι τηλεπικοινωνίες, ο χώρος της τεχνολογίας, και ο κλάδος των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, η ίδια η McKinsey σε πρόσφατη δημοσίευσή της αναφέρθηκε στην Lilli, ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει πρόσβαση στην εκτενή διεθνή βάση δεδομένων και τεχνογνωσίας της McKinsey και το οποίο έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα των συμβούλων και των αναλυτών της εταιρείας επιταχύνοντας σημαντικά το έργο τους.  

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συχνή χρήση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (gen ΑΙ) στο εργασιακό περιβάλλον έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2023: 

  • Μέσα και Επικοινωνίες: 45% (από 21%) 

  • Τεχνολογία: 54% (από 39%) 

  • Επιχειρήσεις, νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες: 57% (από 23%) 

  • Ενέργεια: 35% (από 11%) 

  • Προηγμένες βιομηχανίες: 27% (από 20%) 

  • Καταναλωτικά αγαθά και λιανική: 33% (από 18%) 

  • Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: 26% (από 24%) 

  • Υγεία: 31% (από 16%) 

Η παραγωγική Tεχνητή Nοημοσύνη (gen ΑΙ) έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, προσφέροντας σημαντικά οφέλη. Αναγνωρίζοντας την αξία της και τα οφέλη της, περίπου το 33% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων προορίζει τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού που αφορά στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στην ενσωμάτωση και τη διεύρυνση των λύσεων και των εργαλείων παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (gen ΑΙ).

Το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων που σκοπεύουν να επενδύσουν αντίστοιχα σε εργαλεία «παραδοσιακής» Τεχνητής Νοημοσύνης ανέρχεται στο 39%, πράγμα που επιβεβαιώνει την εκτίμηση της McKinsey πως οι παλαιότερες μορφές Τεχνητής Νοημοσύνης εξακολουθούν να αποτελούν κύριο πυλώνα δημιουργίας αξίας στις περισσότερες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, με τις επιχειρήσεις να διακρίνουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών τους δεικτών μέσα από την αξιοποίηση παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (gen ΑΙ), η επόμενη τριετία αναμένεται να χαρακτηριστεί από ισχυρή αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν. 

Στην Ελλάδα, η διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και του ίδιου του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεσή της, εξακολουθεί να υστερεί κατά περίπου 50% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Εντούτοις, το ποσοστό των εταιρειών που εξετάζουν την υιοθέτηση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης διπλασιάστηκε από το 2021 μέχρι το 2023. 

Πού αναμένεται να αυξήσει περισσότερη την παραγωγικότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη 

Οι πέντε τομείς στους οποίους αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο παγκοσμίως η διείσδυση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αυτοί της Τεχνολογίας και Πληροφορικών Συστημάτων, της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών, των επιστημών υγείας, και του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.

Πολλοί από αυτούς τους τομείς είναι ενεργοί και στον ελληνικό χώρο, γεγονός ελπιδοφόρο για το συνολικό πιθανό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εγχώρια οικονομία.  

Πώς διαφέρουν οι επιχειρήσεις υψηλών επιδόσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη  

Όπως προαναφέρθηκε, μόνο 1 στα 10 έργα Τεχνητής Νοημοσύνης καταφέρνει να ξεπεράσει το πιλοτικό στάδιο και να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να γίνει κατανοητό πώς διαφέρουν εκείνες οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν υψηλές επιδόσεις στον χώρο αυτό από τις υπόλοιπες.

Η έρευνα της McKinsey επικεντρώθηκε στο μικρό εκείνο ποσοστό (~5%) των επιχειρήσεων που μπορούν να αποδώσουν το 10% του ΕΒΙΤ τους στην χρήση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (gen AI) (και διαθέτουν παρομοίως υψηλές επιδόσεις και στη χρήση παραδοσιακής Τεχνητής Νοημοσύνης).

Αυτές οι εταιρείες τείνουν να χρησιμοποιούν ΤΝ σε περισσότερες εσωτερικές λειτουργίες τους, από Marketing και Πωλήσεις μέχρι τις Νομικές τους Υπηρεσίες και το Compliance τους.

Επίσης, διαθέτουν πιο οργανωμένη αντιμετώπιση στα ρίσκα που ενέχει η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, και σαφέστερη στρατηγική επί του θέματος. Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που συναντούν οι επιχειρήσεις αυτές παγκοσμίως είναι στο χώρο της διαχείρισης δεδομένων, καθώς και στο θέμα της ασφαλούς και ηθικής χρήσης της ΤΝ. 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πλήττονται από το ΑΙ brain drain  

Σε σχέση με αυτές της επιχειρήσεις υψηλών επιδόσεων, οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα λιγότερο φιλικό περιβάλλον για την συγκεκριμένη τεχνολογία, με έλλειψη σχετικών τεχνικών υποδομών (με την Ελλάδα να έρχεται 58η από 62 χώρες στην σχετική έρευνα της Tortoise Global AI index) και έλλειψη πλαισίου διακυβέρνησης, οργανωτικού  και λειτουργικού μοντέλου (51η από 62 χώρες).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται επίσης να βρουν ανθρώπινο δυναμικό με την κατάλληλη κατάρτιση, παρότι σε χώρους επαγγελματικής δικτύωσης όπως το LinkedIn, η διείσδυση των δεξιοτήτων Ελλήνων επαγγελματιών σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη Δεδομένων παρουσιάζεται υψηλότατη.

Σε δεύτερη ανάγνωση αυτό δεν αποτελεί παράδοξο, καθώς η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους (ποσοστιαία) εξαγωγείς ταλέντου στο συγκεκριμένο τομέα, πράγμα που υποδηλώνει πως το ΑΙ brain drain αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.  

Ανησυχία παγκοσμίως για τα ρίσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Κάποιοι από τους κινδύνους που απασχολούν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι η ασφαλής διαχείριση δεδομένων, η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδιωτικότητας, η ασφάλεια και η ηθική χρήση, αλλά και η ανακριβής ή αναληθής παραγωγή περιεχομένου, με το τελευταίο αυτό ζήτημα να θεωρείται το πιο φλέγον και το 23% συνολικά των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι τους επηρέασε αρνητικά.

Εντούτοις, μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων κρίνουν πως η επίγνωση των κινδύνων αυτών αποτελεί απαραίτητη δεξιότητα για το ανθρώπινο δυναμικό που είναι τεχνικά υπεύθυνο για την δημιουργία και συντήρηση τέτοιων συστημάτων. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το ενδεχόμενο μαζικής αντικατάστασης ανθρώπινου δυναμικού από την αυτοματοποίηση που επιτρέπουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε σχετική μελέτη, η McKinsey ανέδειξε πως η χρονική στιγμή στην οποία αναμένουμε η αυτοματοποίηση να φτάσει το 50% του συνολικού χρόνου εργασίας πιθανόν να έχει μετατεθεί δέκα χρόνια νωρίτερα λόγω της άφιξης της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (gen AI), από το ~2055 στο 2045.

Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχο ως προς αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας σε ποσοστό ~24% πως φοβάται για την ανεργία που δύναται να προκαλέσει η άφιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσιάζει όμως ταυτόχρονα και ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.  

Στο επίκεντρο η QuantumBlack και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η McKinsey Ελλάδας & Κύπρου πρέπει να αναφερθεί πως έχει συνεισφέρει ενεργά στη χώρα. Μεταξύ άλλων, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 με τη χάραξη ενός εθνικού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης με το μνημειώδες έργο «Greece 10 Years Ahead» αλλά και στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης με το «Net Zero Greece».  

Από την άλλη πλευρά, και η QuantumBlack διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική πραγματικότητα καθώς ιδρύθηκε το 2009 και το 2015 εξαγοράστηκε από τη McKinsey & Company. Σήμερα, η QuantumBlack | AI by McKinsey δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, με περισσότερους από 7.000 εξειδικευμένους συμβούλους με δεξιότητες σε όλο το φάσμα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) -από την επιστήμη και τη μηχανική δεδομένων (Data Science, Data Engineering) έως τον σχεδιασμό της εμπειρίας και την τεχνολογική υλοποίηση- που αναπτύσσουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης με ευρεία εφαρμογή.  

Στο επίκεντρο της προσέγγισης της QuantumBlack | AI by McKinsey είναι η υβριδική νοημοσύνη, ένα μοντέλο που συνδυάζει την τεχνογνωσία των ανθρώπων με την τεχνητή νοημοσύνη.

Υποστηρίζει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους, εστιάζοντας στην ανάλυση δεδομένων και τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), με στόχο τη βελτίωση των λειτουργιών, τη λήψη πιο αποτελεσματικών αποφάσεων καθώς και την ταχύτερη ανάπτυξη.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα, την τεχνολογία και την ανθρώπινη δημιουργικότητα, οι επιχειρήσεις μπορούν να  λειτουργούν και τα στελέχη να σκέφτονται με νέους τρόπους, να επιτυγχάνουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να αντιμετωπίζουν σύνθετες προκλήσεις, αποκτώντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Παράλληλα, η εταιρεία έχει αναπτύξει πρωτοποριακά εργαλεία ανοιχτού κώδικα (open source) όπως το Kedro και το CausalNex που βελτιστοποιούν τη διαχείριση δεδομένων και χαίρουν ευρύτατης χρήσης. 

Η εταιρεία έχει υλοποιήσει περισσότερα από 8.350 έργα ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και >150 έργων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (gen AI), επιτυγχάνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα σε τομείς όπως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η Formula 1, η βαριά βιομηχανία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ενέργεια και η φαρμακευτική έρευνα.

Στην Ελλάδα έχει παρουσία τα τελευταία 8 χρόνια, έχοντας εκτελέσει 20+ έργα σε πάνω από 10 ελληνικές εταιρείες.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ