Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής το 3ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας με τίτλο «Προσδιορίζοντας ένα Ανθεκτικό Μέλλον».
Στο συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από την ΑΜΒΙΟ Α.Ε. με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναζητηθούν λύσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου την επόμενη μέρα.
Οι πρωταρχικοί στόχοι περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις στον κλάδο, της κλιματικής αλλαγής μέσω της προώθησης βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών στην ιχθυοκαλλιέργεια, την διερεύνηση της τρέχουσας και προβλεπόμενης παγκόσμιας ζήτησης για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και συμπράξεων.
Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
67 ομιλητές από 16 χώρες
Το συνέδριο θα έχει φέτος 67 ομιλητές από 16 χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Θα λάβουν μέρος 600 σύνεδροι από όλο τον κόσμο και 32 περίπτερα από 11 χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ.
Στις εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν μέρος υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, ο αν. υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων όπως η DG MARE και ο GFCM αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα πάνελ σήμερα (28/6) και αύριο (29/6) θα συζητηθούν όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Παρακολουθήστε LIVE το συνέδριο ΕΔΩ:
Αίθουσα Σκαλκώτας (ελληνικά):
Αίθουσα Σκαλκώτας (αγγλικά):
Τιμώμενη χώρα η Ινδία
Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διεθνών συνεργασιών του κλάδου επιλέχθηκε η Ινδία ως τιμώμενη χώρα για το 2024. Τον διεθνή χαρακτήρα του συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας επιβεβαιώνει επίσης η παρουσία αντιπροσωπειών από τις πρεσβείες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ εκπροσωπείται και το υπουργείο Αλιείας και Γαλάζιας Οικονομίας της Σομαλίας.
Το χωροταξικό
Κύριο πρόβλημα του κλάδου είναι το χωροταξικό όπως παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο CEO της Ambio Φίλιππος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Απόστολος Τουραλιάς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Νικόλαος Λυμπέρης .
Όπως είπαν οι ομιλητές - μόνο 6 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, ενώ εκκρεμούν άλλες 17 με αποτέλεσμα άλλη μια σχετική παράταση - η 4η κατά σειρά - να είναι ορατή για τον προσεχή Νοέμβριο. Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές οι τοπικοί φορείς αντιδρούν και ζητούν οι αποφάσεις να περνούν και από τα Δημοτικά Συμβούλια.
►Διαβάστε επίσης: Εως 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για αποζημιώσεις σε αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια
Στη χώρα μας το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών (ΕΠΣΧΑΥ) εγκρίθηκε το 2011, προσδιορίζοντας Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) και προβλέποντας εντός αυτών τη δημιουργία ΠΟΑΥ. Όπως υπενθυμίζει στην ετήσια έκθεσή της η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αν και η αρχική προθεσμία ίδρυσης των ΠΟΑΥ ήταν το 2017, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις η 3η από τις οποίες λήγει τον Νοέμβριο 2024.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια το 2023 διατήρησε την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά με 120.000 τόνους συνολικού όγκου παραγωγής, 700 εκατ. τζίρο και 580 εκατ. εξαγωγές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!