Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΕΒ, με δύο πετυχημένους επιχειρηματίες να διεκδικούν την προεδρία. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη αναμετρούνται σήμερα στις κάλπες που στήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα μέλη να ψηφίζουν με φυσική παρουσία. Νωρίς το απόγευμα θα γνωρίζουμε ποιος εκ των δύο θα αναλάβει τα ηνία του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του ισχυρότερου εργοδοτικού συνδέσμου της χώρας, για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην υπεραιωνόβια ιστορία (119 χρόνια) του ΣΕΒ, που υπάρχουν δύο υποψήφιοι, καθώς έως τώρα οι «γέροντες» του ΣΕΒ, συναινούσαν σε μία υποψηφιότητα.
Η ύπαρξη δύο υποψηφίων έχει αυξήσει την «ένταση» μεταξύ των μελών του ΣΕΒ, μετατρέποντας τις εκλογές σε θέμα ευρύτερης συζήτησης. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος φαίνεται να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί (έχει λάβει τη στήριξη ισχυρών βιομηχάνων, όπως ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος), ωστόσο και η Ιουλία Τσέτη έχει βάλει τις θέσεις της. Η κατανομή των ψήφων θα καθορίσει σημαντικά το μέλλον του Συνδέσμου.
Οι δυο μονομάχοι
Ο πολύπειρος Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την εντυπωσιακή πορεία στη βιομηχανία τροφίμων έχει παρουσιάσει μια φιλόδοξη ατζέντα που περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο - «μην μπερδεύουμε την αυθαιρεσία με την ευελιξία. Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα» έχει πει - την αύξηση της παραγωγικότητας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της νέας οικονομίας αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Έχει υποστηρίξει την επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους, λέγοντας πως «φοβάμαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αυξήσεις να ακολουθήσουν τους πολιτικούς κύκλους».
Από την πλευρά της, η Ιουλία Τσέτη έχει εστιάσει στην καθημερινή λειτουργία και τα προβλήματα των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η αλαζονεία και ο ελιτισμός εντός του ΣΕΒ. Έχει δεσμευτεί για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των επιχειρήσεων και την προώθηση της χρηματοδότησης για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτείνοντας τη δημιουργία Fund από τον ΣΕΒ για αυτόν τον σκοπό.
Μάχη και για μια θέση μέλους στο ΔΣ
Μετά από δύο θητείες αποχωρεί ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος σε απολογιστικό του μήνυμα, τόνισε τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη δημιουργία ευκαιριών και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική πρόοδο.
Εκτός από την εκλογή προέδρου, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, καθώς 24 υποψήφιοι διεκδικούν 14 θέσεις. Οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν σημαντικά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο όπως η Πέγκυ Αντωνάκου (Google Ελλάς), ο Κώστας Βαμβακάς (VK Premium), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (BIANEΞ) και άλλοι διακεκριμένοι επιχειρηματίες.
Επιπλέον, για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων, υποψηφιότητα έχουν θέσει οι Ράνια Αικατερινάρη (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean) και Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy), όλοι τους σημαντικές προσωπικότητες στον επιχειρηματικό τομέα.
Στη Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2023, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2023), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2024.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!