Νέα
  • ΓΔ: 1480.98 +0.76%
  • Τζίρος: 71,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Στον... επόμενο τόνο το ιστορικό κτίριο της Πατησίων θα είναι Μουσείο

To αρχιτεκτονικό σχέδιο της υποδοχής του Νέου Μουσείου

Στον... επόμενο τόνο το εμβληματικό κτίριο ΥΜΑ του ΟΤΕ επί της Πατησίων, από το οποίο κάποτε μαθαίναμε την ώρα, στέλναμε τηλεγραφήματα ή τηλεφωνούσαμε με κάρτα, θα μετατραπεί σε Μουσείο Τηλεπικοινωνιών. Στην καρδιά της Αθήνας εκεί που χτυπά ο παλμός της πόλης  θα δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού αλλά και ιστορίας. 

«Η διαφύλαξη του πολιτισμού και η γνώση της ιστορίας είναι πυξίδα για το μέλλον. Στόχος είναι ένα μουσείο παρακαταθήκη για τις νέες γενιές» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος και CEO, του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος αποχωρεί τον Ιούνιο μετά από 23 χρόνια από τον όμιλο, αλλά για μια ακόμα φορά, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, αρνήθηκε να αποκαλύψει το επόμενο βήμα του.

«Η σκέψη για τη μεταφορά του μουσείου από την Κηφισιά ήταν εύκολη απόφαση, το δύσκολο ήταν να βρουμε το μπάτζετ για την ανάπλαση του κτιρίου» είπε ο κ. Τσαμάζ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανακατασκευής δεν έγινε γνωστός, καθώς όπως ισχυρίστηκαν τα στελέχη του ομίλου, ακόμα είναι στο στάδιο των μελετών και δεν γνωρίζουν το ακριβές κόστος. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ

«Δωρεάν είσοδος για τα ελληνόπουλα»

Τα έργα ξεκίνησαν τρία χρόνια πριν, και το Μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό προς το τέλος του 2027. Θα είναι προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Η είσοδος, είπε ο κ. Τσαμάζ, θα παραμείνει δωρεάν για ελληνόπουλα και σχολεία, αφού στόχος δεν είναι να αποκομίσει ο Όμιλος έσοδα από τη λειτουργία του. Υπάρχει, όμως, η σκέψη για ένα μικρό αντίτιμο για τους τουρίστες.

Όταν ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν όλα τα εκθέματα από το υπάρχον μουσείο της Κηφισιάς, το οποίο είναι ένα χώρος αμιγούς κατοικίας και θα αξιοποιηθεί είτε με ενοικίαση, είτε με πώληση. 

Παράλληλα, θα ανακατασκευαστεί και το ΝΗΜΑ (το ψηλό κτίριο, που διακρίνουμε απο την Πατησίων) και εκεί θα μεταφερθούν τα call centers απο κτίρια που ενοικιάζει, ο Οργανισμός.

Tο κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ

Τι θα περιλαμβάνει το νέο Μουσείο

Το Νέο Μουσείο θα είναι ένα μουσείο διεθνών προδιαγραφών – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας, της σύγχρονης μουσειακής παρουσίασης και εμπειρίας για τον επισκέπτη. 

Το Νέο Μουσείο που θα έχει έκταση άνω των 5.000 τ.μ:

  • θα είναι ένα μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω ψηφιακής

  • θα αποτελεί πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα, σημείο συνάντησης και τόπο ανταλλαγής ιδεών, αναβαθμίζοντας παράλληλα την περιοχή

  • θα προσφέρει ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών μέσα από διαφορετικές οπτικές (ιστορικά, κοινωνικά, εταιρικά)

  • θα διαθέτει πέρα από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, έναν ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ (επειδή είναι μακρόστενο θα ΄πιε την αίσθηση τρένου σε κίνηση)

  • θα συνδυάζει ποικιλία προγραμμάτων, φιλοξενώντας στους χώρους του εκθέσεις και εκδηλώσεις, ενώ θα προσφέρει στον επισκέπτη διαφορετικές εμπειρίες σχετικές με την επικοινωνία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates. Σε εξέλιξη είναι και η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο.

O Chief Officer Χρηματοοικονομικών , Μπάμπης Μαζαράκης, ο founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou - Kourkoulas, Ανδρέας Κούρκουλας, ο Πρόεδρος και CEO, Μιχάλης Τσαμάζ και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ντέπη Τζιμέα

Πρωτοβουλίες του ΟΤΕ για τον πολιτισμό

Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία του Ομίλου στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς έχει ήδη προβεί στην εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και την παροχή δωρεάν WiFi σε περισσότερους από 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ μέσα από το COSMOTE HISTORY HD, έχει δημιουργήσει πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Επίσης πριν από περίπου ένα χρόνο λάνσαρε και την εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της. Την εφαρμογή έχουν ήδη κατεβάσει περισσότεροι από 310.000 χρήστες

Κτιριακό Συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ: η ιστορία και η νέα «σελίδα»

Η κατασκευή του ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης.

Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ.

Το ΝΥΜΑ αποπερατώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας.

Σήμερα το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Το πλάνο της OTE estate

Το project management του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με αρκετές ομάδες του Ομίλου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

Η ΟΤΕestate δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ. Αναλαμβάνει όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων. Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τμ. και εμπορικής αξίας περίπου €1,15 δισ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τμ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα, χώρους logistics, call centers, καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του Ομίλου Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έως και το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτίριο της COSMOTE eValue στον Κεραμεικό, κ.ά.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ