Μόλις στο 0,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων τον Απρίλιο, εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων, την ώρα που βιομηχανία δέχεται ισχυρές πιέσεις καθώς αντιμετωπίζει τριπλή κρίση αύξησης κόστους σε ενέργεια, πρώτες ύλες και επιπτώσεις του ρυθμιστικού πλαισίου της πράσινης μετάβασης.
«Είναι λάθος να συνδέεται ο υψηλός πληθωρισμός με τον κλάδο τροφίμων και ποτών. Η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς τον Απρίλιο ο πληθωρισμός των επώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων - εξαιρουμένου του ελαιόλαδου - ήταν μόλις 0,6%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στο 5,4%, και γενικός πληθωρισμός στο 3,1%.» τόνισε ο τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Γιάννης Γιώτης, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ενώ υποστήριξε ότι τα κέρδη των βιομηχανιών μειώθηκαν κατά 7,5%.
Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ
Ο κ. Γιώτης επανέλαβε το σταθερό αίτημα του κλάδου προς την κυβέρνηση, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και διατύπωσε τη δέσμευση του Συνδέσμου να στηρίξει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το όφελος της μείωσης θα περάσει στον καταναλωτή. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ξέκοψε κάθε σενάριο για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
«Δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», είπε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Δεν απέκλεισε ωστόσο τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 – επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.
Παρά τη διαφωνία τους ο κ. Γιώτης κατέστησε σαφές ότι προτιμά να συνομιλεί με τον υπουργών Οικονομικών παρά με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. «Προτιμώ να συνομιλώ μαζί σας παρά με το Υπουργείο Ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν κερδοσκόπησαν οι βιομηχανίες»
Αναφορικά με την κριτική που ασκείται στη βιομηχανία για την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν οι εταιρείες τροφίμων, ο κ. Γιώτης υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν κερδοσκόπησαν, αλλά έσπευσαν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων.
Όπως είπε ο κ. Ι. Γιώτης ανέλυσε ότι παρά τις προκλήσεις, η επώνυμη βιομηχανία τροφίμων και ποτών όχι μόνο δεν κερδοσκοπεί αλλά κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για να διατηρήσει τις τιμές προσιτές. Αναφέρθηκε στη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, υπενθυμίζοντας ότι αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, τον Ιανουάριο του 2024, το ελληνικό τυπικό καλάθι προϊόντων ήταν 25% φθηνότερο από αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Ο κ. Γιώτης αναφέρθηκε σε προκαταρτικά στοιχεία ειδικής μελέτης για τον πληθωρισμό στα επώνυμα, τυποποιημένα τρόφιμα που πραγματοποίησε ο ΣΕΒΤ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ όπου αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι:
- Η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς τον Απρίλιο ο πληθωρισμός των επώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων – εξαιρουμένου του ελαιόλαδου-ήταν μόλις 0,6%.
- Οι βιομηχανίες, όχι μόνο δεν κερδοσκόπησαν, αλλά απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, εκτός ελαιόλαδου, για να προστατεύσουν τον καταναλωτή. Εξετάζοντας τους ισολογισμούς 2022 σημαντικού μέρους των μελών του Συνδέσμου και αφαιρώντας έκτακτα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις, διαπιστώνεται ότι τα καθαρά κέρδη του σημαντικού αυτού μέρους των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, εμφάνισαν μείωση-7,5%.
«Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ακρίβεια δεν είναι εχθρός μόνο για τον πολίτη, είναι και για τη βιομηχανία. Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό θα μειώσει την κατανάλωση» πρόσθεσε ο κ. Γιώτης.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι οποίες γίνονται πλέον εμφανείς στην καθημερινότητα των καταναλωτών αλλά και της αγοράς. Τα ακραία φαινόμενα διαταράσσουν τις αποδόσεις και την ποιότητα των αγροτικών πρώτων υλών αυξάνοντας ως αποτέλεσμα τις τιμές τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ελαιόλαδο, του οποίου η αύξηση έχει ξεπεράσει το 140% συγκριτικά με το 2020.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι « Στον ΣΕΒΤ οραματιζόμαστε μια Βιομηχανία πιο δυνατή, πιο βιώσιμη και τροφοδότη της ανάπτυξης. Η επώνυμη Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, που εκπροσωπούμε, είναι το πιο πολύτιμο παραγωγικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία και δε θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να της δώσουμε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!