Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμμετοχών (private equity) στον κόσμο είναι η General Atlantic που δίνει 200 εκατ. ευρώ για να μπει με σημαντικό μερίδιο σε μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας και πληροφορικής, την Epsilon Net στο μεγαλύτερο deal του τελευταίου διαστήματος για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστές τον ιδρυτή και ισχυρό άνδρα της εταιρείας, Ιωάννη Μίχο αλλά και την Εθνική Τράπεζα.
Η General Atlantic έχει ενεργητικό υπό διαχείριση 84 δις. δολάρια και είναι η 9η εταιρεία private equity στη λίστα με τις 300 μεγαλύτερες στον κόσμο. Η ίδια αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ως leading global growth equity investor, επενδύει δηλαδή σε εταιρείες με αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο φιλάνθρωπος ιδρυτής
Ιδρυτής της ήταν ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Τσαρλς Φίνεϊ, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του ομίλου Duty Free Shoppers. Το φιλανθρωπικό έργο του εκλιπόντος ιδρυτή της ήταν πολύ μεγάλο και φέρεται ότι ενέπνευσε τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ να προχωρήσουν στη σύσταση των δικών τους φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Ο Φίνεϊ ήταν γνωστός για τη φράση του «giving while living», δηλαδή δίνε όσο ζεις, ενώ φέρεται ότι είχε κρατήσει για τον εαυτό του περίπου 2 εκατ. δολάρια από την περιουσία των δισεκατομμυρίων που είχε.
Χαρτοφυλάκιο 225 συμμετοχών
Η General Atlantic, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει επενδύσει σε 528 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες προχωρά μετά από εισηγήσεις 311 επαγγελματιών που συνεργάζονται με αυτή. Σήμερα, έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές σε 225 εταιρείες και απασχολεί 528 εργαζόμενους.
Επενδύει στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της τεχνολογίας, της υγείας, των καταναλωτικών προϊόντων, του κλίματος και των επιστημών ζωής.
To 1999 η εταιρεία άνοιξε τα πρώτα της γραφεία στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και στην Ασία. To 2018 επένδυσε στο βρετανικό fintech startup Greensill Capital και το 2019 απέκτησε μερίδιο στην ταξιδιωτική εφαρμογή Kiwi.com.
Εχει επιχειρηματική παρουσία σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, Μεξικό, Ν.Α Ασία, Ινδία και Κίνα. Ενδιαφέρεται να εισαχθεί σε αμερικανικό χρηματιστήριο. Μόλις τρεις ημέρες πριν, στις 23 Απριλίου, είχε αναγγείλει μία μεγάλη εξαγορά στην Βραζιλία.
Το αμερικανικό mega fund μπαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «έχουμε εντοπίσει ανατρεπτικές επιχειρήσεις με δυνατότητες μετασχηματισμού και τις έχουμε βοηθήσει να επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επιτυγχάνουμε αυτό λειτουργώντας ως πραγματικοί συνεργάτες και αξιοποιώντας κεφάλαιο, την επιχειρησιακή μας τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυό μας».
Η επόμενη μέρα για την Epsilon net
Μετά την δημόσια πρόταση για εξαγορά του free float, δηλαδή του 37,08% των μετοχών που δεν βρίσκονται στα χέρια του Ιω. Μίχου και της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 12 ευρώ ανά μετοχή, μια νέα σελίδα γράφεται για το μέλλον της Epsilon Net που πλέον εγκαταλείπει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αυτό αποτυπώνεται και στο σημερινό ράλι της μετοχής, που διαγράφει άλμα 19% αγγίζοντας τα επίπεδα της Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή τα 12 ευρώ. Την Δημόσια Πρόταση που στόχο έχει την έξοδο από το ΧΑ και την νέα σελίδα της εταιρείας στηρίζει η συμμαχία των τριών:
- του αμερικανικού κολοσσού General Atlantic με όχημα την θυγατρική της στην Ελλάδα BidCο, που δείχνει την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές ανάπτυξης μια εταιρείας πληροφορικής όπως η Epsilon Net
- Ο ιδρυτής Ιωάννης Μιχος που εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς πως θα παραμείνει με πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία του άνω του 50% μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης (πιθανότατα το 55,4% που έχει και σήμερα) και
- Η Εθνική Τράπεζα η οποία εκτιμάται πως θα διπλασιάσει το ποσοστό της σε 15% από 7,5% σήμερα (είχε άλλωστε option για την απόκτηση ενός πρόσθετου 7,5% της Epsilon Net από τον Ι. Μίχο μετά παρέλευση τριετίας).
EPSILON NET: Ένα τεχνολογικό success story
Το θετικό για την Epsilon Net είναι ότι θα ενταχθεί σε ένα μεγάλο αμερικανικό όμιλο που εξειδικεύεται σε τεχνολογίες αιχμής. Το αρνητικό για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα χάσει μία από τις καλύτερες τεχνολογικές εταιρείες η οποία μέσα σε διάστημα 3 ετών πραγματοποίησε πάνω από 12 εξαγορές σε όλους τους κλάδους.
Η εκτίναξη της Epsilon Net (χρηματιστηριακά αλλά και ως επιχείρηση) ξεκίνησε μέσα στην πανδημία αφού η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε έντονα σε ψηφιακές λύσεις. Όμως το μεγάλο άλμα έγινε με την προσφορά λογιστικών προγραμμάτων για τα MyDATA από το 2021 και μετά. Σήμερα η εταιρεία έχει διαθέσει το 70% των συνολικών προγραμμάτων My DATA.
Tαυτόχρονα πρόσφερε και ψηφιακές λύσεις για το σύστημα του υπουργείου Εργασίας ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ όπως και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας με μεγάλη επιτυχία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με τα λογισμικά που έχει αναπτύξει έχει καταφέρει να διεισδύσει στα λογιστήρια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Eκτός από τις δραστηριοποιήσεις στο λογισμικό των επιχειρήσεων, ο όμιλος τοποθετήθηκε και σε τουριστικά προγράμματα (reservation).
Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος χαρακωμάτων στον κλάδο της πληροφορικής για την μεγάλη πίτα του ψηφιακού μετασχηματισμού φουντώνει. Το αμερικανικό mega fund βάζει πόδι στην Ελλάδα και στην ελληνική αγορά πληροφορικής λίγο μετά την δημόσια πρόταση της Olympia Group του Πάνου Γερμανού για την απόκτηση της Entersoft, η οποία επίσης βγήκε από το ΧΑ. Είναι προφανές πως η κινητικότητα στον κλάδο είναι μεγάλη και το μεγάλο παιχνίδι μόλις ξεκινά...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!