Με επενδύσεις σε τέσσερα νέα λατομεία (Δράμα και Λειβαδιά) και άνοιγμα σε καινούργιες αγορές ευελπιστεί η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2024. Ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι ενθαρρυντικά, καθώς καταγράφεται αύξηση του κύκλου εργασιών 10% σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με το business plan στόχος είναι ο κύκλος εργασιών να φθάσει τα 32 εκατ. ευρώ
Μετά την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, λόγω ύφεσης των των κατασκευών (εξήγαγε το 60% και πλέον έχει υποχωρήσει στο 30%), ο όμιλος εστιάζει στις αγορές της Ασίας (Ινδία, Σαουδική Αραβία) και της Αφρικής (Αίγυπτος, Τυνησία κ.λπ.), που της επιτρέπουν να αισιοδοξεί για σταδιακή ανάκαμψη.
Παρά τις πρόσθετες πιέσεις εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, της αύξησης κοστολογίων και εργατικού δυναμικού, του πληθωρισμού, και της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, η εταιρεία, συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 2 εκατ. ευρώ με τα δύο νέα λατομεία στη Δράμα και δύο στη Λειβαδιά (που παράγουν γκρι και μπεζ μάρμαρο). Σταθερή αξία στις εξαγωγές αποτελούν οι ΗΠΑ, στο Μεξικό και οι χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Άλλωστε στην εσωτερική αγορά δίνει περίπου μόλις το 5% της παραγωγής της. Είναι ανοικτή σε μεγάλα έργα. Ένα από αυτά που συζητά είναι στο Ελληνικό για το ξενοδοχείο Hard Rock, με το μάρμαρο Golden Spider, χάρη στις συνεργασίες που έχουν ήδη γίνει στις ΗΠΑ, με τη συγκεκριμενη αλυσίδα ξενοδοχείων.
Στόχος με τα νέα λατομεία είναι η ενίσχυση των πηγών σε μονοπωλιακές πρώτες ύλες, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τις μελλοντικές ταμειακές ροές, αφού «σε κάποια από αυτά τα μονοπωλιακά προϊόντα μας έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις τιμές» όπως επισήμανε η αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ικτίνος, Ιουλία Χαϊδά, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους στην Αθήνα.
Ζημίες το 2023
Η εισηγμένη θα ανακοινώσει τέλος Απριλίου τα αποτελέσματα για το 2023 και θα έχει ζημίες, με τον τζίρο περίπου στα 23,5 εκατ. ευρώ.
«Δεν ήταν καλή χρονιά για εμάς το 2023, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Συνολικά ο κλάδος είχε μια κάμψη μετά το 2020, γενικά μειώθηκαν οι εξαγωγές, καθώς είχαμε μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα. Το 2020 απορροφούσε από την Ελλάδα το 80% ακατέργαστων μαρμάρων, τώρα είναι στο 30%. Έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα στην Κίνα, περιμένουν κάποιες εξελίξεις τον Οκτώβριο, στο συνέδριο, και πιθανόν κάποια θετικά νέα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Αποτέλεσμα για εμάς ήταν μια μεγάλη πτώση το 2021. Το 2022-2023 είχαμε τα ίδια νούμερα 30% κάτω».
Αναδιάρθρωση δανείων
Καθώς τα αποτελέσματα για το 2023 κατέγραψαν ζημιές, η εταιρεία μαρμάρων προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δανείων, μεταφέροντας την καταβολή κεφαλαίων ύψους 9 εκατ. ευρώ για το 2025, έτσι ώστε να διατηρήσει τη ρευστότητα. Αυτό το διάστημα καταβάλλει μόνο τόκους, έχοντας πετύχει μειωμένο επιτόκιο.
«Τα νέα λατομεία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Είμαστε επικεντρωμένοι στις εξαγωγές και σε νέες περιοχές. Η Ικτίνος εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες, με κυριότερο προορισμό την Κίνα η οποία καλύπτει πλέον το 35% του κύκλου εργασιών μας και ακολουθούν αγορές ΗΠΑ, Μεξικό, οι χώρες του Αραβικού κόλπου, της Άπω Ανατολής, στο Ντουμπάι και τη Σαουδικη Αραβία. Υπάρχει μια στροφή ξανά προς το μάρμαρο, ειδικά η Σαουδική Αραβία αγαπά πολύ το λευκό μάρμαρο».
Το λευκό καθαρό ελληνικό μάρμαρο που εξορύσσει η Ικτίνος έχει υψηλή ζήτηση στην αγορά, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό την Τουρκία. «Το μάρμαρο μας έχει πια αναγνωριστεί, είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν, γίνεται αναγνωρίσιμο».
Η κ. Χαϊδά αναφέρθηκε σε κάποια νέα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει η Ικτίνος στο εξωτερικό,
- Στις ΗΠΑ το Waldorf Astoria με μάρμαρο Νέστου
- Στο Βιετνάμ τρεις πύργοις γραφείων και κατοικιών, με μάρμαρο Βώλακα
- Στο Μεξικό μεγάλο ξενοδοχείο με μάρμαρο Βώλακα
- Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεγάλα project με μάρμαρο Θάσου
Ευκαιρίες για αδειοδοτημένα λατομεία
Όπως υπογράμμισε η κ. Χαϊδά, χρειάζονται πέντε χρόνια για να πάρει άδεια ένα λατομείο στην Ελλάδα, όταν στην Τουρκία είναι μόλις έξι μήνες. Γι' αυτό και η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες για αδειοδοτημένα λατομεία.
Άλλο ένα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, εξειδικευμένου και μη, αν και ο τομέας προσφέρει καλές απολαβές (ένας ανειδίκευτος τεχνικός λαμβάνει περίπου 1.600 ευρώ μισθό, ενώ ένας λατόμος μπορεί να λάβει έως 3.000 ευρώ μηνιαίως).
Η Ικτίνος έχει αναπτύξει την υπόγεια εξόρυξη, φιλική προς το περιβάλλον. «Σε όλα τα λατομεία μας τηρούμε όλους τους περιβαλλοντικούς όρους απαρέγκλιτα» τόνισε η κ. Χαϊδά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!