Υπόμνημα κατέθεσε η διοικητική επιτροπή της ΚΕΕΕ σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, με το οποίο ζητά την τρίμηνη παράταση στην εγκατάσταση των POS για πρακτικούς και τεχνικούς λόγους, οι οποίοι δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις.
Η παράταση αυτή πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει μία εύλογη περίοδος απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα myDATA & E–send.
Ακόμα, ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών για τις οποίες οι εμπορικές τράπεζες χρεώνουν υπέρμετρα τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, δήλωσε: «ζητάμε από την πολιτεία να κατανοήσει τα τεχνικά προβλήματα στην εγκατάσταση POS, τα οποία δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις και να δώσει τρίμηνη περίοδο παράτασης με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα και μείωση τραπεζικών χρεώσεων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού επιχειρείν».
Αναλυτικά το υπόμνημα της ΚΕΕΕ παρατίθεται παρακάτω:
Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παράταση για 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Η παράταση αυτή πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024.
Δεδομένου των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην λειτουργία της πλατφόρμας myDATA και έως ότου αυτά επιλυθούν στο σύνολο τους, να υπάρξει μια εύλογη περίοδος απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα myDATA & E-send σε περίπτωση μη ορθής διαβίβασης παραστατικών και εφόσον αποδεδειγμένα κατά τον έλεγχο αυτές δεν έχουν αποκρύψει έσοδα.
Ζητείται επίσης η αναστολή του μέτρου κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ κα η πιλοτική λειτουργία του, μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του myDATA.
Γενικά επανεξέταση και εξορθολογισμός των προστίμων του άρθρου 54 και των υπολοίπων άρθρων ποινών του ΚΦΔ τα οποία είναι εξουθενωτικά και σε πολλές περιπτώσεις ισοπεδωτικά για τις επιχειρήσεις.
Μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών των επιχειρήσεων για τις οποίες οι εμπορικές τράπεζες χρεώνουν υπέρμετρα για υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να παρέχονται άνευ αντιτίμου ή με μικρό/συμβολικό τίμημα.
Σχετικά με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραστατικών, τα myDATA και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη νέα φορολογική νομοθεσία θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν ότι θα έχουν όφελος από αυτή. Για να επιτευχθεί αυτό, ιδιαίτερα για την μεγάλη μάζα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη και στήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το επιπλέον κόστος και την δαπάνη για την επιτυχή συμμόρφωση τους. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις δημιουργούν ένα επιπρόσθετο διαρκές κόστος για τις επιχειρήσεις.
Πάγιο αίτημα η εξέταση της δυνατότητας ρύθμισης παλαιών ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών των επιχειρήσεων σε περισσότερες δόσεις από τις 24 που ισχύει σήμερα. Προτείνεται η εφαρμογή ρύθμισης εξόφλησης οφειλών τουλάχιστον σε 60 δόσεις.
Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη συμμετείχε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, κ. Φώτης Δαμούλος, ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, κ. Στέφανος Γεωργιάδης καθώς και ο διευθυντής της ΚΕΕΕ, κ. Βασίλης Αποστολόπουλος.
Η συζήτησε διεξήχθη σε θετικό κλίμα ενώ ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι εξετάζει τις λύσεις που θα δοθούν στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι από το νέο έτος εξετάζεται δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσε με σαφήνεια ότι δε θα δοθεί επιπλέον παράταση για τα pos – οι επιχειρήσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης αυτόματης παράτασης.
Από πλευράς ΚΕΕΕ, ζητήθηκε επιπλέον το Υπουργείο να βρίσκεται πιο κοντά στις επιχειρήσεις, να ενημερώνει, να αφουγκράζεται τα προβλήματα και να δίνει λύσεις άμεσα, έγκαιρα και στοχευμένα. Ακόμα, ζητήθηκε λύση για τις επιχειρήσεις που χρωστούν και αποκλείονται από τη διαδικασία των pos, η άρση της κατάσχεσης όταν υπάρχει ρύθμιση, η επαναφορά του αφορολογήτου σε επιχειρήσεις που έχουν απλογραφικά βιβλία και η εξαίρεση του τεκμηρίου για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής όπως όσες συναλλάσσονται με το δημόσιο, οι ασφαλιστές, όσες πωλούν καπνοβιομηχανικά προϊόντα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!