Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποθήκευση ενεργειας: Οι 11 όμιλοι που μοιράστηκαν τα 300MW

Καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι, διεθνείς εταιρείες, αλλά και μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στις ΑΠΕ μοιράστηκαν τα 300 MW του δεύτερου διαγωνισμού για τις ταρίφες ενίσχυσης των έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Συνολικά 11 έργα standalone μπαταριών αποθήκευσης, που ανήκουν σε 7 εταιρείες ή ομίλους εταιρειών, μειοδότησαν, με την τελική λίστα να αναμένεται να  εγκριθεί σήμερα από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ και να ανακοινωθεί επισήμως.

►Διαβάστε επίσης: Οι business της Ελλάδας στη Σερβία σε υποδομές - ενέργεια

ενέργεια
Πηγή: Pexels

Οι ταρίφες

Ο υψηλός ανταγωνισμός πίεσαν τις προσφορές προς τα κάτω και οι 11 χαμηλότερες προσφορές για λειτουργική ενίσχυση ξεκινούσαν από 44.100 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος (η χαμηλότερη) και φτάνουν τα 49.917 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος (η υψηλότερη που περνάει).

Η μεσοσταθμική τιμή των επιτυχημένων προσφορών στην παρούσα διαγωνιστική διαδικασία διαμορφώνεται χαμηλότερα από την αντίστοιχη στον πρώτο διαγωνισμό, όπου είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος.

Σημειώνεται ότι η επενδυτική ενίσχυση στο δεύτερο διαγωνισμό, μειώθηκε στο μισό και από 200 χιλιάδες ευρώ ανά Μεγαβάτ κατέβηκε στα 100 χιλιάδες ευρώ ανά Μεγαβάτ.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα 11 επιτυχόντα έργα είναι οι εξής:

  • Η MORE του Ομίλου της Motor Oil με τρία έργα συνολικής ισχύος 72 Μεγαβάτ, μέσω των εταιρειών MS FLORINA, MS FOKIDA και MS VIOTIA.
  • Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ένα έργο 40 Μεγαβάτ και η ΗΡΩΝ, του ίδιου Ομίλου, ένα έργο των 12 Μεγαβάτ
  • Η ENEL Green Power hellas με ένα έργο 49 Μεγαβάτ
  • Η εταιρεία FARIA ENERGY, μέσω της BAT SOLAR με ένα έργο 49,9 Μεγαβάτ
  • Η CNI Ενεργειακή (του  ελληνικού ομίλου CNI) με δύο έργα των 25 Μεγαβάτ έκαστο
  • Η εταιρεία AMBER Energy, συμφερόντων της Τσέχικης SOLEK, με ένα έργο των 18 Μεγαβάτ.
  • Η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ με ένα έργο 8,87 Μεγαβάτ

►Διαβάστε επίσης: Η ΔΕΠΑ Υποδομών γίνεται «ΕΝΑΟΝ»: Επενδύσεις 900 εκατ. και νέα δικτυα σε 13 πόλεις

Το κριτήριο επιλογής

Το κριτήριο επιλογής των προτάσεων είναι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση αλλά και η ισχύς των έργων αφού ο συνολικός αριθμός της ισχύς των έργων που θα πάρουν ταρίφες δεν ξεπερνά τα 300 MW.

Ο δεύτερος διαγωνισμός που ολοκληρώνεται σήμερα προωθεί μαζί με τον πρώτο συνολικά έργα 714 MW. Στον δεύτερο διαγωνισμό συμμετείχαν 55 εταιρείες με έργα ισχύος 1,6 GW για να επιλεγούν από αυτά 288 MW, όταν στον πρώτο διαγωνισμό κατέβηκαν 89 εταιρείες με ισχύ που αντιστοιχούσε 3,2 GW για δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW.

Θα ακολουθήσει και τρίτος διαγωνισμός, που θα προκηρυχθεί το επόμενο δίμηνο για επιπλέον 300 MW περίπου, στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εταιρείες, ακόμη και αυτές που πήραν έργα στους δύο πρώτους διαγωνισμούς.

Oι νέοι σταθμοί προβλέπεται να μπουν σε λειτουργία μέσα στο 2026, προϋπόθεση αναγκαία αφού για τα έργα υπάρχει χρηματοδότηση 200 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο διαγωνισμό πήραν ταρίφες 12 προτάσεις έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχονται από έξι εταιρίες και μία ενεργειακή κοινότητα.

Ανάμεσα στις εταιρίες που κέρδισαν στον πρώτο διαγωνισμό,  συγκαταλέγονται θυγατρικές της Mytilineos, της Helleniq Energy, της INTRAKAT και της ΔΕH Ανανεώσιμες.   

Οι θυγατρικές της Helleniq Energy και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πέρασαν και τις τρεις προτάσεις τους, δύο η ΔΕH Ανανεώσιμες και μία η Mytilineos.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ