Εκλεισε τα σενάρια περί πιθανολογούμενης παράτασης στην περίοδο των αιτήσεων για τα δυο νέα ΕΣΠΑ ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στην εκπομπή της «Ημερησίας» για τα χρηματοδοτικά εργαλεία ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.
Ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποκάλυψε πως έχουν ήδη υποβληθεί 3.500 αιτήσεις στα δυο προγράμματα για τα οποία «τρέχει» η περίοδος των αιτήσεων και αφορούν σε νέες εν γένει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέες τουριστικές επιχειρήσεις. Συνεπώς «έχουν ήδη υπερκαλυφθεί τα ποσά που είναι διαθέσιμα» και επομένως «η παράταση είναι λίγο δύσκολη».
Οι παρατάσεις δεν βοηθούν – εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης – διότι έχουν το εξής αποτέλεσμα: «καθυστερούν τις επενδύσεις να ξεκινήσουν και κατ ουσία καθυστερούν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Κάθε παράταση που δίνουμε καθυστερεί τις επενδύσεις να μπουν στην πραγματική οικονομία.
Έχουν γίνει τα πάντα περί δημοσιότητας, υποστήριξε ο κ. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στην προδημοσίευση 6 μήνες πριν και τις 3.500 αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί. «Θα πρέπει στην Ελλάδα να είμαστε συνεπείς με τις ημερομηνίες. Οι περισσότεροι είναι συνεπείς. Η προδημοσίευση έγινε από τον Σεπτέμβριο, οι όροι ήταν γνωστοί και πολλοί επιχειρηματίες έχουν τρέξει και έχουν μαζέψει τα χαρτιά. Θα τους αδικήσουμε αν καθυστερήσουμε.
Επομένως είναι λίγο δύσκολο, ήδη έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο κομμάτι και νομίζω θα αδικήσουμε τους επενδυτές που έχουν ήδη υποβάλλει τις αιτήσεις τους. Κάθε παράταση που δίνουμε καθυστερεί τις επενδύσεις να μπουν στην πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει λόγος για παράταση. Πρέπει να ξεκινήσουν οι επενδύσεις».
Το πρόγραμμα για την επιδότηση των ψηφιακών επενδύσεων που είναι ανοιχτό ένα χρόνο τώρα, θα κλείσει στις 15 Μαρτίου και οι πόροι που θα περισσέψουν θα στραφούν σε νέα προγράμματα
Τα προγράμματα πρέπει να ανοίγουν, να κλείνουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας, σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός. «Κάθε καθυστέρηση συνιστά και καθυστέρηση των νέων προγραμμάτων που είναι να βγουν στο μέλλον».
Νέα προγράμματα για υφιστάμενες επιχειρήσεις
Ο ίδιος ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα για την επιδότηση των ψηφιακών επενδύσεων που είναι ανοιχτό ένα χρόνο τώρα, θα κλείσει στις 15 Μαρτίου. «Οι πόροι που θα περισσέψουν θα τους στρέψουμε σε νέα προγράμματα για να στηρίξουμε την οικονομία, αφού διαβάσουμε τις ανάγκες της οικονομίας».
Θα ανοίξουν και νέα προγράμματα για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις εξήγγειλε ο κ. Παπαθανάσης, καθώς «θέλουμε να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις.
Ανοίγει το ΤΕΠΙΧ 3
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει το ΤΕΠΙΧ 3, που θα είναι βελτιωμένο σε σύγκριση με το ΤΕΠΙΧ 1 και 2, με πόρους 500 εκατ. ευρώ και μόχλευση δανείων 2,1 δις. ευρώ.
«Με το ΤΕΠΙΧ 3 μπορούμε και εγγυόμαστε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις το 80% και σε υφιστάμενες το 70% του δανείου, ενώ επιδοτούμε με 2 μονάδες το επιτόκιο δανείου που παίρνουν οι εταιρείες. Στο εγγυοδοτικό σκέλος, το 40% του δανείου είναι με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο 60% με επιδότηση τριών ποσοστιαίων μονάδων».
Στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
«Το 2024 θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, αποκρούοντας την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν φτάνουν στους μικρομεσαίους.
«Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αφορά μόνο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης δεν έχει βάση. Πρόκειται για 26 δις. ευρώ που κατευθύνονται στους μικρομεσαίους.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει το ΤΕΠΙΧ 3, που θα είναι βελτιωμένο σε σύγκριση με το ΤΕΠΙΧ 1 και 2, με πόρους 500 εκατ. ευρώ και μόχλευση δανείων 2,1 δις. ευρώ.
Στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και με προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Επίσης, από τα 36 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 18 δις. αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης, «ανακαινίζω», κατασκευή ή επισκευή μουσείων, το πρόγραμμα για υγεία (πάνω από 2 δις), το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που αφορά στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο στις γυναίκες κ.α.
Αυτά τα προγράμματα αφορούν και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Άρα τα ΕΣΠΑ αλλά και το 50% του ΤΑΑ είναι για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε ένα πρόγραμμα «εξοικονομώ», ποιος θα αναλάβει τα ηλεκτρολογικά ή τα κατασκευαστικά; Μια πολυεθνική ή ο ηλεκτρολόγος της γειτονιάς; Άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως τα προγράμματα αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις».
Όπως εξηγεί ο αν. υπουργός τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα διαμορφώνουν έναν συνολικό «κουμπαρά» 80 δις ευρώ που «σπάει» σταδιακά τα επόμενα χρόνια και αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους.
Τα ΕΣΠΑ αλλά και το 50% του ΤΑΑ είναι για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Απορροφητικότητα
Ο κ. Παπαθανάσης μίλησε και για την απορροφητικότητα των προγραμμάτων, λέγοντας πως στα τέλη του 2023 έκλεισε το πρόγραμμα 2014 – 2020.
«Το παραλάβαμε με 25% απορροφητικότητα και το κλείσαμε με 100% απορροφητικότητα. Πετύχαμε απόλυτα το στόχο και απορροφήσαμε όλους τους πόρους. Πετύχαμε και τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή η κυβέρνηση κυνηγάει τις απορροφήσεις».
Ο CEO της VK-PREMIUM, Κώστας Βαμβακάς εξήγησε το πως το νέο σύστημα βαθμολογίας που ισχύει από τα νέα προγράμματα πριμοδοτεί τα ώριμα έργα. «Θέλουμε πολύ γρήγορα όποιο έργο εγκριθεί να μπει στην οικονομία», παρατήρησε ο κ. Παπαθανάσης. Ο ίδιος μίλησε και για το στοίχημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες επιχειρήσεις.
«Είναι σημαντικό να μειωθεί η ανεργία. Κάθε Έλληνας να βρει δουλειά και υπάρχουν και πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό και αν δεν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και το δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε δεν μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε έτσι».
Σε ένα χαρτοφυλάκιο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεια
Ο αν. ΥΠΕΘΟ μίλησε και για τη «σημαντική δομική αλλαγή» όπως χαρακτήρισε τη συγκέντρωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων σε ένα χαρτοφυλάκιο, μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ρυθμίζουμε καλύτερα την ροή των προγραμμάτων. Αφουγκραζόμαστε καλύτερα τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς. Τα προγράμματα πρέπει να ακολουθούν την φιλοσοφία και τις δυνατότητες της αγοράς.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες επιχειρήσεις. Η ενισχυμένη βαθμολογία είναι αλλαγή πολιτικής. Θέλουμε ώριμες επενδύσεις να μπουν άμεσα στην οικονομία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!