Στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνει το παραθαλάσσιο τουριστικό project στον Γαλατά Τροιζηνίας της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική, που κάποτε ήθελε να κατακτήσει και το τουριστικό real estate. Με επισπεύδουσα την GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY και τιμή πρώτης προσφοράς τα 7.350.000 ευρώ, ο πλειστηριασμός της πρώτης επένδυσης του Μπάμπη Βωβού στον ξενοδοχειακό τομέα έχει οριστεί για τις 19 Μαΐου 2021.
Με βάση την έκθεση του πλειστηριασμού, το ακίνητο που εκποιείται είναι ένα ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελούμενο από 16 κτίρια για τα οποία οι εργασίες ανακαίνισης – αναβάθμισης έχουν σταματήσει περίπου από το 2009. Συνεπώς, σύμφωνα με την εικόνα εγκατάλειψης του περιβάλλοντος χώρου, εκτιμάται στο σύνολο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος η πρόοδος των έργων βρίσκεται στο 60%.
Πριν από 16 χρόνια
Η ιστορία του ξενοδοχείου των 667 κλινών (στα χαρτιά) στον Γαλατά Πόρου ξεκινά πριν από 16 χρόνια, όταν η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού σχεδίαζε να εισέλθει στην αναπτυσσόμενη αγορά εξοχικής κατοικίας. Τότε αγόρασε ένα οικόπεδο (88 στρεμμάτων σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της εταιρείας, 64 στρεμμάτων σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού) στο οποίο υπήρχε υφιστάμενο ξενοδοχείο και συγκρότημα μπανγκαλόου, αλλά και ημιτελείς ημιανεξάρτητες μονάδες κατοικιών με συνολική επιφάνεια κτιρίου 18.000 τ.μ.
Το αρχικό σχέδιο για τα ημιτελή κτίσματα στο συγκεκριμένο οικόπεδο προέβλεπε την ολοκλήρωσή τους και την αξιοποίησή τους ως παραθεριστικών κατοικιών σε διάστημα δύο ετών. Μάλιστα στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση του 2005 αναφερόταν ότι η ανάπτυξη του τουριστικού project στην περιοχή Γαλατά Πόρου ήταν σε εξέλιξη.
Η τουριστική ανάπτυξη στον Γαλατά Πόρου εξελισσόταν ικανοποιητικά και το 2007 με τις ημιανεξάρτητες μονάδες κατοικιών των 18.000 τ.μ. να ολοκληρώνονται για να ακολουθήσει η ανακαίνιση της ξενοδοχειακής μονάδας των 4.700 τ.μ. Το κατασκευαστικό κόστος της Μπάμπης Βωβός για το εν λόγω project την 31η Δεκεμβρίου 2007 είχε ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ, με αναμενόμενο συνολικό κόστος στα 25 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2008, όταν προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το έργο.
Οπως λεγόταν την εποχή εκείνη, η εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων από ξενοδοχειακούς οίκους και tour operators που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ή να μισθώσουν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων το τουριστικό συγκρότημα.
Οι καθυστερήσεις και η κρίση
Ωστόσο και το 2009, με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν στη γενική συνέλευση της εταιρείας, η ολοκλήρωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος μαζί με την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφισταμένης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων συγκρότημα βρίσκονταν ακόμη στο τελικό στάδιο.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλες οι απαιτούμενες άδειες για την αναβάθμιση της υπάρχουσας ξενοδοχειακής μονάδας και την ολοκλήρωση των ημιανεξάρτητων μονάδων τουριστικής χρήσης έχουν ληφθεί.
Κάπου εκεί ανέκυψε η οικονομική κρίση και άρχισαν οι καθυστερήσεις στο project του Βοτανικού, εξ ου και η απόφαση για την πώληση του συγκροτήματος έναντι 35-40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2011 η εταιρεία έφτασε κοντά σε συμφωνία με τουρκικό όμιλο, που εν τέλει ναυάγησε.
Στη συνέχεια η εταιρεία εξέτασε το ενδεχόμενο της μετατροπής της εν λόγω μονάδας σε θέρετρο ιατρικού τουρισμού (medical resort), έναν θεσμό που, όπως έλεγε, προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη. Ωστόσο ούτε αυτό το σχέδιο προχώρησε.
Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που εκπονήθηκε και επικυρώθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο το 2015, η πώληση του ακινήτου στον Γαλατά είχε δρομολογηθεί για το 2016 έναντι 17 εκατ. ευρώ (η εύλογη αξία έχει αποτιμηθεί στα 18,6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια 8 εκατ. ευρώ από Εθνική και Eurobank. Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε αυτός ο σχεδιασμός.
Προσπάθειες για να βρεθεί αγοραστής που θα ήθελε να επωμιστεί και τα δανειακά βάρη του συγκροτήματος έγιναν και το 2018, αλλά πάλι χωρίς επιτυχία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!