Σε μικρές... ΔΕΗ αναμένεται να μετατραπούν μέσα στο 2024 οι ΔΕΚΟ που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου με στόχο να λειτουργήσουν με κριτήρια αγοράς και να βρεθούν σε αναπτυξιακή τροχιά. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχεδιάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση εως τον προσεχή Ιούνιο για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, προς την ανάπτυξη της επενδυτικής πρωτοβουλίας και της εμπορικής δυναμικής τους, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.
Αρχή από τις εισηγμένες
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις εισηγμένες όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ τόσο μέσα από το νέο μοντέλο ανάπτυξής τους όσο και από το νέο πλαίσιο με τις αλλαγές που προβλέπονται για τη διαχείριση των υδάτων επαναπροσδιορίζοντας τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό τους. «Θέλουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και εμπορική δυναμική. Δεν θέλουμε τις δυσκαμψίες που υπάρχουν σήμερα σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο.
Έχουμε θετικά και αρνητικά παραδείγματα, εμπνέομαι πιο πολύ από τις επιχειρήσεις που έχουν περιορίσει τα ελλείμματά τους και έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζόμενους», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ,δίνοντας το στίγμα των αλλαγών οι οποίες θα υλοποιηθούν.
Το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από χρόνια ζητήματα και δημιουργήθηκε το πλαίσιο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Περιουσία 6 δισ. ευρώ
Η νέα νομοθετική παρέμβαση θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των δημοσίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση των κερδών τους αλλά και τη μεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο.
Το Υπερταμείο ιδρύθηκε το 2016 με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων και τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.
Με τον ιδρυτικό της νόμο η ΕΕΣΥΠ έχει ως θυγατρικές με βάση τα ποσοστά συμμετοχής του δημοσίου, την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, το μερίδιο του δημοσίου στην εταιρία διαχείρισης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, τα ΕΛΤΑ, την ΓΑΙΑΟΣΕ, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του Οδικές συγκοινωνίες ΑΕ και σταθερές συγκοινωνίες ΑΕ, το Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών, την ΑΕ Διώρυγά Κορίνθου, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.
Η αξία των υπό διαχείριση assets ανέρχεται σε 6 δις. ευρώ και στις θυγατρικές απασχολούνται 31.000 εργαζόμενοι.
Στα μέσα του 2024 το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο
Ταυτόχρονα, σε sovereign wealth fund θα μετασχηματιστεί μετά από 7 χρόνια λειτουργίας το Υπερταμείο περνώντας σε μια νέα εποχή, με την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με στόχο να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Το Υπερταμείο θα ελέγχει το νέο fund - ως μια θυγατρική του - και το fund θα μπορεί να προχωρεί σε επενδύσεις με τη βοήθεια συμβούλων με διεθνές κύρος, όπως η Blackrock, η οποία ενεπλάκη και στις διαπραγματεύσεις με τον ESM για τις αλλαγές που προωθούνται.
Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις.
Προσελκύοντας επί της ουσίας ξένα sovereign fund που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είναι μέτοχος στο Ελευθέριος Βενιζέλος. To ταμείο θα χρηματοδοτεί πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό.
Τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την φόρμουλα που θα ακολουθηθεί να προβλέπει:
- Αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια
- κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα κατευθυνθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τη μείωση του Δημοσίου χρέους.
H δομή και η λειτουργία του, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσει τη διεθνή επιτυχημένη πρακτική εθνικών επενδυτικών ταμείων της Ευρώπης, όπως Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Ιβηρικών χωρών και άλλων χωρών, π.χ. Temasek-Σιγκαπούρη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!