Σε μια νέα εποχή μπαίνει από το 2024 η Αλουμύλ καθώς θα μπορεί να πραγματοποιεί τις επενδύσεις της και να χρηματοδοτείται χωρίς τους περιορισμούς των servicers. Ειδικότερα, χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση των δανείων ύψους 40 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Cepal σε άλλη τράπεζα.
Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές Οκτωβρίου η Παγκρήτια Τράπεζα είχε αγοράσει τα δάνεια 40 εκατ. ευρώ που κατείχε η DoValue και εφόσον ολοκληρωθεί και η πώληση των δανείων από την Cepal θα κλείσει ένας κύκλος για την εταιρεία, που θα μπορεί πια να χρηματοδοτήσει τα νέα της επενδυτικά πλάνα.
Δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις στην καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη, η εταιρεία καταφέρνει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στον κλάδο της και να ανταποκρίνεται και στις πιο υψηλές απαιτήσεις των πελατών της.
Μάλιστα ο κ. Μυλωνάς σημείωσε, ότι μετά την καταβολή 10 εκατ. ευρώ που θα γίνει σήμερα στο δανεισμό της, τα δάνεια της Αλουμύλ στην Cepal θα περιοριστούν σε λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ, τα οποία τελικά θα μεταβιβαστούν σε άλλη τράπεζα.
Ήδη, εξάλλου, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την άδεια ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και από άλλη τράπεζα ή και να αιτηθεί χρηματοδότητη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εταιρεία προγραμματίζει μια σειρά επενδύσεων για την τεχνολογική της αναβάθμιση, για συστήματα ρομποτικής και software επενδύσεις που είναι κατάλληλες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θετικοί οιωνοί για το 2024
Για το 2023 η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει τζίρο στα 398 εκατ. ευρώ και κέρδη 37 εκατ. ευρώ μειωμένα από το 2022 κατά το οποίο ο τζίρος της εταιρείας ήταν 402 εκατ. ευρώ και τα κέρδη 56 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της εταιρείας, η μείωση στα αποτελέσματα φέτος, οφείλεται στη σημαντική απομείωση που είχαν τα αποθέματα της εταιρείας, λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές των μετάλλων. Ωστόσο, εξήγησε ότι το 2024 αναμένεται σταθερότητα στις τιμές και επομένως καλύτερη πορεία για τις επιδόσεις της.
Σημειώνεται ότι η Alumil, είναι εξαγωγική εταιρεία και το 76% των εσόδων της προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ διαθέτει 3.200 εργαζόμενους και 10.000 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο.
Η Alumil έχει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και 12 εργοστάσια σε 6 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη.
Διαθέτει ιδιωτικά καταστήματα πωλήσεων και διανομής σε: Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Αυστραλία, Ινδία και ισχυρές ομάδες μηχανικών σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Ρουμανία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία.
Κατά 30% μειωμένη η ζήτηση στο βιομηχανικό προφίλ στην Ευρώπη
Σχετικά με την πορεία της ζήτησης στις διεθνείς αγορές ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 30% στο βιομηχανικό προφίλ και κατά 25% στον κατασκευαστικό τομέα. Ωστόσο, καθώς η δραστηριότητα της Αλουμύλ, εκτείνεται σε όλον τον κόσμο, δεν επηρεάζεται, καθώς κινείται ανοδικά η αγορά των ΗΠΑ, της Ασίας -Ινδίας και της Μέσης Ανατολής.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Ντουμπάι και τη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη λόγω της αναταραχής, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η εταιρεία καθώς είναι πολύ καλά τοποθετημένη σε αυτή την αγορά όπου δραστηριοποιείται πάνω από 14 χρόνια.
Επενδύσεις
Η εταιρεία επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια, και συνεχίζει να αναπτύσσει νέα προϊόντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Επενδύει σε συνεργασίες με κορυφαία εγχώρια και ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη καινοτομιών, αλλά και για τη διαρκή ενίσχυση του τμήματος με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης.
Είναι η πρώτη εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® Silver. Για τρίτη συνεχή χρονιά, βρισκεται ανάμεσα στις 35 εταιρείες με τη διάκριση The Most Sustainable Companies in Greece 2023.
Πρωτοστατεί στην ανακύκλωση αλουμινίου, διαθέτει ιδιόκτητο χυτήριο και έχει πραγματοποιήσει επένδυση 4.6 εκατ. ευρώ σε μονάδα ανακύκλωσης scrap αλουμινίου.
Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προγραμματίζει επενδύσεις για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία, για να δημιουργήσει Ρομποτικές αποθήκες και αυτοματοποιημένη διαχείριση των προϊόντων της.
Στο πλαίσιο των επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς της σχεδιάζει την εγκατάσταση νέας πρέσας στο Κιλκίς, νέες γραμμές συρραφής θερμομονωτικών προφίλ σε Κιλκίς, Ξάνθη & Κωνσταντινούπολη, ρομποτική αποθήκη εξαρτημάτων, επενδύσεις που αφορούν σε μονάδες CNC, ενώ προβλέπονται νέες επενδύσεις στη συσκευασία προφίλ, καθώς και σε νέα συστήματα βαφής και κάθετης γραμμής βαφής σε Κιλκίς και Σερβία.