Ανάσα στην ελληνική βιομηχανία καφέ δίνει η διόρθωση μιας στρέβλωσης που υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τις εξαγωγές προϊόντων του κλάδου.
Με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών αφαιρεί από τα εξαγόμενα προϊόντα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός φόρος επιβαρύνει κατά 3 ευρώ ανά κιλό τον καφέ. Έτσι προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις καφέ θα καταβάλλουν το σύνολο του ειδικού φόρου προς το κράτος και στη συνέχεια θα λαμβάνουν επιστροφή το ποσό που αναλογεί σε εξαγωγές και επιστροφές.
Θετική ανταπόκριση
Όπως αναφέρει στην imerisia.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά μας, το οποίο είχε θετική ανταπόκριση από τους κυβερνητικούς παράγοντες σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε με αυτούς. Μάλιστα εάν δεν υπήρχε το lockdown, εκτιμώ ότι θα είχε ικανοποιηθεί νωρίτερα».
Ο κ. Μπενόπουλος θεωρεί ότι «με αυτή την κίνηση αποκαθίσταται μία αδικία που υπήρχε από το 2016, η οποία είχε οδηγήσει άλλες εταιρείες να επιδοτούν οι ίδιες τις εξαγωγές τους και άλλες να εξετάζουν τη μεταφορά μονάδων εκτός Ελλάδος προς αποφυγή του φόρου στα εξαγόμενα προϊόντα και προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο”.
Μικρό το δημοσιονομικό κόστος, μεγάλο το όφελος για τις εταιρείες
Η συνολική επιβάρυνση για τον κλάδο από τον ΕΦΚ εκτιμάται στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ο ΕΦΚ των εξαγωγών υπολογίζεται γύρω στα 3-4 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΕΚ υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μία απόφαση με μικρό δημοσιονομικό κόστος για το κράτος, αλλά μεγάλο όφελος για 10-15 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις καφέ, οι οποίες έπρεπε να επιδοτούν με 200.000-300.000 ευρώ ετησίως τις εξαγωγές τους, ένα τεράστιο ποσό». Προσθέτει δε με έμφαση ότι “για να στήσεις εξαγωγές και να δημιουργήσεις πελατολόγιο, θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέλει επενδύσεις».
Καταστροφές αποθεμάτων και λαθρεμπόριο
Οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση (διαδικαστικού τύπου), με την οποία η εφορία θα αναγνωρίζει καταστροφές αποθεμάτων, ώστε να μπορούν οι εταιρείες να παίρνουν πίσω τον ΕΦΚ, όπως παίρνουν τον ΦΠΑ.
Το τελευταίο νομοσχέδιο αποτελεί και μία «απίθανη ευκαιρία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καθώς με δική μας παρότρυνση, τα προϊόντα καφέ μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα των προϊόντων (μαζί με καύσιμα, καπνό, αλκοόλ), τα οποία θα παρακολουθούνται από τις αρμόδιες Αρχές» σημειώνει ο κ. Μπενόπουλος.
Lockdowns και καθίζηση τουρισμού
Τέλος, σχετικά με την εικόνα του κλάδου τη φετινή χρονιά, οι αρχικές εκτιμήσεις για πτώση 20% είναι μάλλον αισιόδοξες, αφού μετά και το νέο lockdown, η υποχώρηση του τζίρου εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 25%-30%. «Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετική εικόνα στον κλάδο σε μία χρονιά κατά την οποία η αγορά λειτούργησε ουσιαστικά για...έξι μήνες και όπου σημαδεύτηκε από την απουσία εκατομμυρίων ξένων τουριστών από τη χώρα μας» αιτιολογεί την επιδείνωση των προβλέψεων ο κ. Μπενόπουλος.
Σε μία αγορά, όπου το 1/3 του τζίρου (σε όγκο) πραγματοποιείται στο κανάλι του HoReCa, οι απώλειες από 50%-70% των πωλήσεων στο συγκεκριμένο κανάλι, σε συνδυασμό με το ότι επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου... 25.000.000 τουρίστες λιγότεροι, η πτώση του τζίρου στα επίπεδα του 30% θεωρείται φυσιολογική, παρά την αύξηση της ζήτησης στη λιανική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!