Ολα τα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της ενεργοβόρου βιομηχανίας στην Ευρώπη - μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux - με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο Maros Sefcovic.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας, το πρόβλημα της έλλειψης δικτύων για την περαιτέρω διαίσδυση της πράσινης ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και το Green Pool, η ελληνική πρόταση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω διμερών συμβολαίων, συζητήθηκαν με τους αξιωματούχους της Κομισιόν και η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα με ευήκοα ώτα από την Επιτροπή.
Στη συνάντηση - η οποίο διήρκεσε 6 με 7 ώρες - εκπροσωπήθηκαν όλοι οι κρίσιμοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί σε top επίπεδο. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Gelsomina Viglioti, VP European Investment Bank, ο Luis Cabra, CEO της Repsol, ο Geert Van Poelvoorde CEO της ArcelorMittal Europe, ο Henrik Henriksson CEO της H2Green Steel, o Paul Voss Director General της European Aluminium, o Oszkar Vilagi CEO της Slovnaft, o Diego Pavia CEO της INNO Energy, o Leonhard Birnbaum President Eurelectric κ.α.
►Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Σχέδιο επέκτασης σε ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική και ΣΔΙΤ μετά την εξαγορά Εnel, Κωτσόβολος
Στηρίξτε τη βιομηχανία
Οι ευρωπαίοι βιομήχανοι τόνισαν ότι λιγότερο θα κοστίσει στην Ευρώπη να στηρίξει τη βιομηχανία της, από το κόστος της ανεργίας και της ύφεσης αν τα εργοστάσια κλείσουν, ενώ έθεσαν και τα υπόλοιπα προβλήματα, που έχει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία στην Ευρώπη όπως το ενεργειακό κόστος και τους πολυάριθμους κανονισμούς.
Σχετικά με την ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση στη βιομηχανία, η Επιτροπή ανέφερε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση καθώς κι ότι ως το 2050 θα είναι 3 φορές πάνω η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Όλοι συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται και ξοδεύονται πάρα πολλοί πόροι σε αυτή την προσπάθεια αλλά το κόστος είναι υπέρογκο, ενώ θα πάρει αρκετό χρόνο η διαδικασία.
Στο τέλος της διαδρομής μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα, δηλαδή στις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν.
Γιατί στο μεταξύ, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπιση της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα) από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη.
Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να δείξουν αυτή την αντίθεση και το όφελος (cost benefit analysis).
►Διαβάστε επίσης: Στην πρίζα το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Επενδύσεις 584 δις. ως το 2030
Ενεργειακό κόστος
Για την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Όμως, υπήρξε σχεδόν καθολική διαφωνία σε αυτό, καθώς τονίστηκε ότι οι τιμές είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Grid connections
Τονίστηκε η ανάγκη για περισσότερα δίκτυα στην Ευρώπη, ώστε να έχουμε περισσότερη πράσινη ενέργεια και έγινε πολλή συζήτηση για το ποιος θα το κάνει και τι θα πληρώσει.
Η επισήμανση που έγινε είναι ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ είναι λυμένο, των δικτύων όμως δεν είναι. Το κόστος για τα δίκτυα και την υποδομή τους είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ΑΠΕ και θα πάρει και πολύ χρόνο η κατασκευή τους. Μάλιστα, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχουμε άμεσα λύσεις και ότι αυτό είναι πρόβλημα και είναι προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί.
Green Pool
Το θέμα του Green Pool αναδείχθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος, αφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Σημειώνεται πως υπήρξε υποστήριξη και από άλλες πλευρές, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται πως δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα υποστήριξης της πρότασης στην Ευρώπη. Από την πλευρά της Επιτροπής υπήρξε δέσμευση ότι το βλέπουν το θέμα και πως είναι στο τραπέζι.
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο τραπέζι τη λύση του Green Pool, την οποία μάλιστα περιμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, προς υιοθέτηση και υλοποίηση.
Υπερ-ρυθμιστικό πλαίσιο
Έγινε επίσης αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί στη βιομηχανία το ασφυκτικό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Τονίστηκε ότι είναι χιλιάδες οι κανονιστικές ενημερώσεις που πρέπει να ακολουθούν και να συμμορφώνονται με αυτές οι εταιρείες (πχ ESG κλπ). Μάλιστα κάποιοι έκαναν λόγο για 14.500 Regulatory documents που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως και αυτό είναι μη βιώσιμο. Θα γίνει μια προσπάθεια για deregulation, ειπώθηκε αλλά μάλλον από την επόμενη Επιτροπή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!