Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή φέρνει πληθωρισμό διαρκείας στα τρόφιμα - Πρώτο δείγμα το ελαιόλαδο

Η ακρίβεια που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, κάποια στιγμή και σε ένα βαθμό θα ελεγχθεί. Αναλυτές και αξιωματούχοι της παγκόσμιας οικονομίας, τοποθετούν χρονικά την στιγμή αυτή, στο τέλος του 2024 ή αρχές του 2025. Κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «ξηρασίες, πλημμύρες, υψηλότερες θερμοκρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχουν πιθανότατα αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων στο μέλλον».

Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια είναι οι υψηλές τιμές σε κάποια τρόφιμα για κάποιες χρονικές περιόδους, ακρίβεια που σχετίζεται όχι με το κόστος παραγωγής και τις γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά με την κλιματική αλλαγή.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται στις τιμές των τροφίμων εξαιτίας της κλιματική αλλαγής αρκεί να δει κάποιος την πορεία της τιμής του ελαιολάδου. Για πολλούς η εύκολη εξήγηση είναι… κερδοσκοπία. Αλλά κανείς δεν έχει αναρωτηθεί πως μπορεί να υπάρξει συντονισμένα παγκόσμια κερδοσκοπία σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος.

Στις αρχές του 2020 η χονδρική τιμή του ελαιολάδου, ήταν λίγο κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό. Σήμερα έχει εκτοξευθεί κοντά στο 9 με 10 ευρώ κιλό. Αύξηση δηλαδή σχεδόν 500%. Που οφείλεται όμως αυτό το άλμα.

Μεγάλη πτώση στην παραγωγή 

Η απάντηση από παράγοντες της αγοράς είναι ξεκάθαρη και κάθετη. Οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό στην κλιματική αλλαγή. Η Ισπανία, ηγέτης στην αγορά για 3η συνεχή χρονιά έχει χαμηλή παραγωγή, ενώ στην Ελλάδα η πτώση εφέτος σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%.

Κατά συνέπεια το άλμα της τιμής οφείλεται στην έλλειψη παραγωγής. Δεν υπάρχει στην αγορά προϊόν και αυτό που υπάρχει δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της αγοράς. Αυτές καλύπτονται από αποθέματα, αλλά αυτά δεν μπορούν να αναπληρωθούν μέχρι τουλάχιστον του χρόνου τέτοια εποχή.

Η οποιαδήποτε πτώση τιμής, μπορεί να φανεί από την Άνοιξη και μετά όταν θα φανεί το μέγεθος της επόμενης παραγωγής. Τα τελευταία 3 χρόνια η Ισπανία επέφερε από λειψυδρία και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στην Ελλάδα οι καλοκαιρινές συνθήκες πέρυσι τον χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή.

Όμως η κλιματική αλλαγή η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα σε καλλιέργειες από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, κάνουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

Οι αυξημένες μέσες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ετήσιο πληθωρισμό των τροφίμων και τον ονομαστικό πληθωρισμό έως και 1,18% έως το 2035, σύμφωνα με κοινή έκθεση των ερευνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κλιματική αλλαγή θα εξελιχθεί στο μέλλον σε έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τη σταθερότητα των τιμών. Σε παρεμφερές συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του IMF πριν από μερικούς μήνες. Οι ερευνητές της ΕΚΤ εξέτασαν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον πληθωρισμό σε 121 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες αυξάνουν το κόστος των τροφίμων, αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Αν και πρόκειται για ένα φαινόμενο με παγκόσμιες προεκτάσεις, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις πιθανότατα θα γίνουν αισθητές στο νότιο ημισφαίριο, ειδικά στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Κίνδυνοι για την σταθερότητα των τιμών 

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, έχοντας ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό, αλλάζοντας την εποχικότητά του. Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω των προσπαθειών από τις Κεντρικές Τράπεζες να κατανοήσουν καλύτερα τις οικονομικές απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών στο μέλλον θα δούμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα κατευθυνθούν στην επιβολή της υποχρέωσης αρχικά από τις δημόσιες εταιρείες να αποκαλύπτουν τους κλιματικούς κινδύνους και τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ