Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τον δρόμο προς το Χρηματιστήριο ανοίγει η ματαίωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ

Τον δρόμο για μια εναλλακτική αξιοποίηση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ και της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, φέρνει η ματαίωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ που ούτως ή άλλως είχε «παγώσει» εδώ και χρόνια.

Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΠΕΔ: Ακύρωση διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες να εξετάζει σενάρια για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου μετοχών 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια).

Εισαγωγή στο ΧΑ

Στόχος είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όχι όμως μέσω στρατηγικού επενδυτή αλλά μέσω εισαγωγής μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να εξασφαλιστεί η διασπορά της μετοχής και η απόδοση υπεραξιών στους μετόχους.

Για τη λήψη της τελικής απόφασης προϋπόθεση είναι η συμφωνία και των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που φαίνεται πως υπάρχει και το επικρατέστερο σενάριο είναι η διάθεση στο Χρηματιστήριο μέρους του πακέτου των μετοχών της Helleniq Energy (35%) και του ΤΑΙΠΕΔ (65%). 

Με το τέλος της διαδικασίας στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας. δηλαδή τουλάχιστον ποσοστό της τάξης του 34%.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο θα έρθει σε μια εποχή που η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίζεται σε ένα ευρύτερο ενεργειακό όμιλο.  Με τα κεφάλαια που θα επιταχύνει το ευρύ επενδυτικό της πρόγραμμα  που περιλαμβάνει την ανάπτυξη της στις ΑΠΕ, τη θερμική ηλεκτροπαραγωγή, το βιομεθάνιο και τη συμμετοχή της σε υποδομές φυσικού αερίου.

Γιατί απέτυχε ο διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες διαγωνισμού για την πώληση του 100% της δημόσιας επιχείρησης αερίου σε συνδυασμό και με τη διάθεση του πακέτου μετοχών της Helleniq Energy.

Είχαν προεπιλεγεί τα επενδυτικά σχήματα, λίγο πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης αλλά η διαδικασία μπλόκαρε λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας που υπήρχε με τον μεγάλο βιομηχανικό πελάτη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ELFE (πρώην ΒΦΛ Καβάλας). Ο στρατηγικός ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξάλλου στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, απομάκρυνε κι άλλο σενάρια ιδιωτικοποίησής της. 

Στην οικονομική χρήση 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ του 2021. Σε ομιλικό επίπεδο οι πωλήσεις έφθασαν τα 4,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το λειτουργικό αποτέλεσμα που παρουσιάζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπολογίζεται σε 28,4 εκατ. ευρώ έναντι 316 εκατ. ευρώ του 2021 και σε επίπεδο ομίλου στα 70 εκατ. ευρώ έναντι 332,8 εκατ. ευρώ.

Η συρρίκνωση των κερδών προήλθε από το γεγονός ότι πέρυσι χορήγησε εκπτώσεις συνολικά 108,69 εκατ. ευρώ σε οικιακούς καταναλωτές που τροφοδοτούνταν άμεσα ή έμμεσα (μέσω τρίτων προμηθευτών η παρόχων), καθώς και στους πελάτες της αεριοκίνησης, στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σήμερα, καθώς θεωρητικά, βγαίνουμε από την περίοδο έκτακτων μέτρων της ενεργειακής κρίσης, η ρευστοποίηση των συμμετοχών των δύο μετόχων επανέρχεται στο τραπέζι και η ματαίωση του παγωμένου διαγωνισμού, κλείνει και επίσημα το προηγούμενο κεφάλαιο των προσπαθειών για ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ