Αν και το όνομα του Γιάννη Βάλβη (Jean Valvis), εξακολουθεί να μην είναι ευρέως γνωστό στους περισσότερους Ελληνες, δύο από τα προϊόντα που δημιούργησε, το νερό Dorna, όπου «η Τάσους» στο τέλος της viral διαφήμισης έλεγε με τρομερή ικανοποίηση «δεν πίνιεις νερό, πίνιεις βιλούδου» και το βιολογικό γάλα Dorna, το οποίο πωλούνταν στην Ελλάδα σε τιμή «κανονικού», είχαν σημειώσει τεράστια επιτυχία στη χώρα μας.
Με παππού από τη Σαντορίνη, πατέρα γεννημένο στο Σουδάν και μεγαλωμένος μεταξύ Γενεύης και Αθήνας, ο Γιάννης Βάλβης, που κατοικεί και επιχειρεί από το 1994 στη Ρουμανία, πιστεύει ότι την ίδια αποδοχή θα έχει στην ελληνική αγορά και το φυσικό μεταλλικό και φυσικώς ανθρακούχο νερό Aqua Carpatica, το μοναδικό με μηδέν νιτρικά.
«Το Aqua Carpatica έχει ήδη κατακτήσει σημαντικές παγκόσμιες αγορές όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα αγαπηθεί κι από τους Eλληνες καθ’ ότι συνδυάζει ταυτόχρονα αγνότητα και απόλαυση που σπάνια συνυπάρχουν μαζί» τονίζει ο Γιάννης Βάλβης.
Το Aqua Carpatica, την αποκλειστική διανομή του οποίου έχει αναλάβει στην Ελλάδα ο Ομιλος Εταιριών Mantis, δημιουργήθηκε το 2010, οκτώ χρόνια μετά την πώληση του νερού Dorna στην Coca Cola 3Ε ΑΕ, ένα deal που είχε αποφέρει στον Ελληνα των Καρπαθίων και στους συνεταίρους του περί τα 39 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κρατική εταιρεία εμφιάλωσης φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού Dorna Apemin είχε εξαγοραστεί από τον Ελληνα επιχειρηματία με ελβετική υπηκοότητα έναντι μόλις 3,6 εκατ. δολαρίων. Μέσα σε λίγα χρόνια οι πωλήσεις των νερών της Aqua Carpatica ξεπέρασαν κατά πολύ τις πωλήσεις της Dorna στη Ρουμανία.
Εξίσου μεγάλο γκελ έκανε ο 67χρονος σήμερα Γιάννης Βάλβης και όταν μετά το νερό πούλησε τη γαλακτοβιομηχανία La Dorna στον γαλλικό όμιλο Lactalis, έναντι 80-90 εκατ. ευρώ. Η LaDorna, η πρώτη γαλακτοβιομηχανία που δημιούργησε τις βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες στη Ρουμανία, ιδρύθηκε το 1998 για να πουληθεί δέκα χρόνια αργότερα. Μάλιστα κατάφερε να διατηρήσει το δικαίωμα του brand La Dorna για την αγορά δημητριακών.
Πολύ υπερήφανος που διαθέτει ελληνική παιδεία (Βαρβάκειο και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Γιάννης Βάλβης υποστηρίζει ότι δεν πουλάει για να ξοδέψει τα κέρδη του, αλλά για να επενδύσει στο μέλλον. Και όντως η Valvis Holding έχει μια πολυσχιδή επιχειρηματική παρουσία. Εκτός από το νερό, έχει επενδύσει στους αμπελώνες και στο κρασί (Domeniile Samburesti), στη βιολογική καλλιέργεια δημητριακών με την επωνυμία La Dorna (Dorna Agri) και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια και από βιομάζα (AgroElectrica).
Το 2019, η εταιρεία Carpathian Springs, η παραγωγός του μεταλλικού νερού Aqua Carpatica, σημείωσε κύκλο εργασιών 285,2 εκατ. λέι (58,5 εκατ. ευρώ), αυξημένο κατά 24,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 56,8 εκατ. λέι (11,6 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία Viti Pomicola Sâmburești (Olt County), στην οποία ο Jean Valvis κατέχει μερίδιο 80%, πέτυχε κύκλο εργασιών 20,6 εκατ. λέι (4,2 εκατ. ευρώ) με καθαρά κέρδη 223.000 λέι (45,7 χιλ. ευρώ).
Ο «πόλεμος» της Σαντορίνης
Την ίδια στιγμή ωστόσο στην πατρίδα του τη Σαντορίνη το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Γιάννη Βάλβη δεν έχει καταφέρει να τον δικαιώσει. Προσπαθεί τουλάχιστον εδώ και έξι χρόνια να αναγείρει υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στη Βλυχάδα αλλά έχει απέναντί του την τοπική κοινωνία.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θέλει να «φυτέψει» μια πολυκατοικία-ξενοδοχείο καταστρέφοντας το τοπίο, αλλά οι διάφοροι φορείς της Σαντορίνης έχουν άλλη γνώμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Βάλβης έχει εγκαταλείψει την ιδέα ανέγερσης ξενοδοχείου.
…και το ποδόσφαιρο
Από επιλογή απέχει πλέον από το ποδόσφαιρο παρότι είχε εμπλακεί στα διοικητικά της Ραπίντ που κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα της Ρουμανίας η οποία ανήκε στους σιδηροδρόμους (σ.σ. η Στεάουα ήταν η ομάδα του στρατού και η Ντινάμο των σωμάτων ασφαλείας).
Το 2002 όταν ήταν αντιπρόεδρος στη Ραπίντ, οι παίκτες έπαιζαν με τη διαφήμιση του γάλακτος La Dorna στη φανέλα και η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα έπειτα από πολλά χρόνια. Αποχώρησε από τη διοίκηση όταν το πλάνο του για μετατροπή της Ραπίντ σε ανώνυμη εταιρεία με διεθνείς ορκωτούς ελεγκτές, ώστε να υπάρχει διαφάνεια δεν έγινε δεκτό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!