Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και στο στοίχημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς της, βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία, προσπαθώντας να πετύχει το στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια.
Η δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία και η εξωστρέφεια αποτελούν τα στοιχήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία η ελληνική βιομηχανία για να γίνει πιο ανταγωνιστική και να εξασφαλίσει το μέλλον της.
Στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε με βασικό μήνυμα «Δράση σήμερα, Προοπτική για το αύριο» (#SEV4Growth), ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέδειξε τις προκλήσεις και προοπτικές των επιχειρήσεων για την επόμενη περίοδο.
Αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που ήδη έχουν γίνει σε συνεργασία με την Πολιτεία και στις καθοριστικές προκλήσεις για μια ισχυρότερη βιομηχανία την επόμενη μέρα.
Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά προόδου, είναι αδιαμφισβήτητα πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα σε σχέση με πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, παρά τις διαδοχικές, πολύπλευρες προκλήσεις ώστε να χτίσει μακρόπνοη θετική προοπτική. Όπως είπε τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε ακόμα πιο πυκνή και αποφασιστική δράση καθώς οι επόμενοι 12 με 18 μήνες αποτελούν ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσουμε τις προοπτικές και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, σε κρίσιμες πτυχές της δημόσιας διοίκησης: Από τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από την ταχεία απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την καταλυτική κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων μεγαλύτερης κλίμακας με ειδικές διαδικασίες έγκρισης και με φορολογικά κίνητρα αντίστοιχα των ανταγωνιστών μας, μέχρι τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών κανόνων και την αντιμετώπιση του, μη ανταγωνιστικού, κόστους ενέργειας.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Οι απλοί κανόνες με λιγότερη γραφειοκρατία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πέρα από θέματα όπως η αδειοδότηση και το χωροταξικό, ο ΣΕΒ δίνει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη των μελών στην εφαρμογή σύνθετων ρυθμίσεων των ανταγωνισμού.
Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση και διαβούλευση σύνθετων προτάσεων πολιτικής για την απλοποίηση της αδειοδότησης. Πέρα από τα θέματα βιομηχανίας, όπως η αδειοδότηση και το χωροταξικό, ο ΣΕΒ δίνει μεγάλη έμφαση στην πρακτική υποστήριξη των μελών του στην κατανόηση και εφαρμογή σύνθετων ρυθμίσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
►Διαβάστε και: Σιάμισιης (Helleniq Energy): Δεν θα επαναληφθεί η κερδοφορία του 2022 - Επενδύσεις σε ΑΠΕ
Τον Μάιο του 2022 ο ΣΕΒ παρουσίασε έναν Εικονογραφημένο Πρακτικό Οδηγό για τη σωστή επικοινωνία των ανακοινώσεων μείωσης τιμής, επεξηγώντας με πρακτικό τρόπο τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα μέλη του για την ανακοίνωση τιμών, εκπτώσεων ή προσφορών στους καταναλωτές. Παράλληλα, παρουσίασε τον τρόπο προετοιμασίας της εφαρμογής των κανόνων Whistleblowing μέσα από την ψηφιακή εκδήλωση «Νόμος 4990/2022 για το whistleblowing: η αξία των διαύλων αναφοράς για τις επιχειρήσεις και οι προκλήσεις συμμόρφωσης» και μέσα από τον οδηγό του ΣΕΒ με τίτλος «10+1 σημεία για τον νόμο 4990/2022 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάζεις ενωσιακού δικαίου (whistleblowing)». Συνεχίζει επίσης τις δράσεις του σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, φορολογικής διοίκησης και λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Επίσης, με τη συμβολή των προτάσεων και των παρεμβάσεων του ΣΕΒ, σήμερα υπάρχει ένα σημαντικά βελτιωμένο πλαίσιο για επιχειρηματικά πάρκα, λύσεις ζητημάτων βιομηχανικών κτιρίων, απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, βελτιώσεις στη δασική νομοθεσία για μεταποιητικές και συναφείς εγκαταστάσεις. Επίσης, το πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων περιέχει ευνοϊκότερα κριτήρια για τη βιομηχανία, διαμορφώθηκαν εμβληματικές δράσεις Ψηφιακού και Πράσινου Μετασχηματισμού στο ΕΣΠΑ, αλλά και ισχυρές βάσεις για νέα βιομηχανικά οικοσυστήματα.
Ταυτόχρονα η σύνδεση της εκπαίδευσης με τη βιομηχανία και η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ο ΣΕΒ εστίασε στο χάσμα δεξιοτήτων. Με πολλές δράσεις για τεχνικά, ψηφιακά και διοικητικά επαγγέλματα αλλά και παρεμβάσεις στο εργασιακό περιβάλλον, την κάρτα εργασίας, το μη μισθολογικό κόστος, κλπ.
Τον τελευταίο χρόνο, ο ΣΕΒ έχει υπογράψει 9 μνημόνια συνεργασίας με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα για τη διασύνδεσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα, με κεντρική επιδίωξη την εξοικείωση των νέων επιστημόνων (φοιτητών, μεταπτυχιακών και αποφοίτων) με την επιχειρηματική σκέψη και δράση, τη δικτύωση και τη σύνδεση της παραγωγής γνώσης με τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σκοπός των συνεργασιών είναι η αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας που παράγεται, ώστε η ερευνητική γνώση να μετατρέπεται σε παραγωγικό αποτέλεσμα. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ενίσχυση των δεξιοτήτων είναι το πρόγραμμα Skills4Jobs, που ξεκινά από τη διάγνωση των αναγκών στελέχωσης στις επιχειρήσεις και στη συνέχεια, διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων, παρέχει συμβουλευτική και mentoring στους υποψηφίους και καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε κενές θέσεις στις επιχειρήσεις. Ολοκληρώθηκαν δύο πιλοτικοί κύκλοι με 60 συμμετέχοντες. Ο επόμενος κύκλος αφορά 4.200 νέες και νέους, για ψηφιακά επαγγέλματα, επαγγέλματα ενέργειας και τεχνικά επαγγέλματα στην περιφέρεια.
Ενέργεια, αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και ESG
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε την σπουδαιότητα τριών πυλώνων βιώσιμης ενέργειας: πράσινη μετάβαση, ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικές τιμές. Με τη δράση του ΣΕΒ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και δίνεται επιπλέον χρόνος προετοιμασίας στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.
Με συμβολή των προτάσεων και των παρεμβάσεων του ΣΕΒ, καταγράφονται βελτιώσεις στον κλιματικό νόμο για ομαλότερη εφαρμογή, προάσπιση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων από το υπερβολικό κόστος άνθρακα, διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για σύναψη συμβάσεων παροχής ενέργειας, τροποποιήσεις στην CSRD με στόχο την μείωση της διοικητικής επιβάρυνσής της.
►Διαβάστε και: ΣΕΒ: Ειδικές διαδικασίες έγκρισης και φορολογικά κίνητρα για τις μεγάλες επενδύσεις
Επίσης, με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο ΣΕΒ ανέδειξε τις προτεραιότητες της ενεργειακής μετάβασης με απλοποίηση διαδικασιών, εμβάθυνση της αγοράς ενέργειας, εξασφάλιση εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές, στήριξη των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι ικανοποιήθηκε, ήδη, το κοινό αίτημα του ΣΕΒ και βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας για εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα όρια εσόδων αγοράς αλλά και διευκόλυνση σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων μεταξύ ενεργοβόρων βιομηχανιών και σταθμών ΑΠΕ.
H διάσταση του ESG εξελίσσεται σε ολοένα και πιο κεντρική για τις στρατηγικές των επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΒ δημιούργησε τη συντονιστική Επιτροπή ESG καθώς και εξειδικευμένη ομάδα εργασίας με συμμετοχή 27 σημαντικών επιχειρήσεων από επτά καίριους τομείς. Διευρύνουμε την έννοια του ESG, ώστε να γίνει κατανοητή και να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Βοηθούμε τις επιχειρήσεις στη μετάβασή τους προς το ESG καθώς αναμένεται να αξιοποιήσουν στις χρηματοδοτικές του αποφάσεις, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Καινοτομία - Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο ΣΕΒ εργάζεται σε πολλαπλά μέτωπα για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα, έχοντας γίνει ο πλέον ενεργός φορέας. Το 2022 –2023 ο ΣΕΒ έδωσε έμφαση σε τρεις άξονες για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Ο πρώτος αφορούσε στην ενίσχυση της ικανότητας των επιχειρήσεων όλων των κλάδων και μεγεθών να καινοτομούν, μέσα από τη διευκόλυνση των συνεργασιών των μελών του ΣΕΒ με startups, spinoffs και ερευνητές. O Σύνδεσμος έχει, ήδη, βοηθήσει 15 νεοφυή και 25 μεγαλύτερα μέλη του να συζητήσουν συνεργασίες, μετρώντας ήδη 7 προχωρημένες συζητήσεις μέσα στους τελευταίους μήνες. Ο δεύτερος άξονας εστίασε στην προβολή των εφευρετικών Ελλήνων και στην αναζήτηση ταλέντων για θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, με αιχμή την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ, την πλατφόρμα IG@Work. Μέχρι στιγμής, μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη διαθέσει 750 κενές θέσεις εργασίας στην πλατφόρμα IG@Work, ενώ πάνω από 500 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν στείλει βιογραφικό για να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα της καινοτομίας και της βιομηχανίας. Ο τρίτος άξονας αφορούσε στην ανάπτυξη και προβολή του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από το δίκτυο των Innovative Greeks, ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα Ελλήνων από τον χώρο της καινοτομίας. Ο ΣΕΒ βοήθησε τα νεοφυή μέλη του να εξελίξουν τις διοικητικές και επιχειρηματικές τους ικανότητες, ενώ με τα πλέον δημοφιλή επιχειρηματικά podcasts του κ. Μάρκου Βερέμη, Προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, έχει υποδεχτεί 13 εφευρετικούς Έλληνες και ξένους που έχουν διαπρέψει διεθνώς.
►Διαβάστε και: Ρεύμα: Κερδίζουν έδαφος τα διμερή συμβόλαια σε Ελλάδα και Ευρώπη - Πώς λειτουργούν
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει κανείς να μείνει πίσω. Ο ΣΕΒ εστίασε σε βιομηχανικές τεχνολογίες αιχμής για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν το μετασχηματισμό τους. Το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό δείχνει τρόπους στις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, κερδίζοντας ανταγωνιστικότητα. Με σκοπό τα μέλη του να έχουν τη δυνατότητα δοκιμής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης πριν προβούν σε επενδύσεις, ο ΣΕΒ συμπράττει με εταιρείες τεχνολογιών, funds και πανεπιστήμια στο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας Smart Attica Digital Hub, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη δράση του παρατηρητηρίου μετασχηματισμού, με την εξαγωγή ερευνών για τις προκλήσεις της οικονομίας στην 4η βιομηχανική εποχή.
Εξωστρέφεια
Το πρόγραμμα ExportReady είναι η μακροβιότερη πρωτοβουλία του ΣΕΒ. Με έγκαιρη προετοιμασία, βοηθά στην ωρίμανση επικερδών συμφωνιών σε αγορές υψηλών προοπτικών
Ο ΣΕΒ, τη χρονιά που πέρασε, εστίασε σε μεγάλες ξένες αγορές με ισχυρές εμπορικές και επενδυτικές προοπτικές. Παράλληλα, συνέχισε την ενημέρωση για τις εξαγωγικές προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την υγειονομική κρίση σε χώρες όπως Ιορδανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Χονγκ Κονγκ, Ινδία και βοήθησε 30 μέλη να επιλύσουν σημαντικά εξαγωγικά προβλήματα, πολλά από τα οποία εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κλειστές ξένες αγορές. Ειδικά για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας, προετοίμασε διμερείς συναντήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωριμάσει πάνω από 20 σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!