Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Οδικός χάρτης για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Ανεμογεννήτρια της Siemens Gamesa για την παραγωγή υδρογόνου / Πηγή: AP Images
Ανεμογεννήτρια της Siemens Gamesa για την παραγωγή υδρογόνου / Πηγή: AP Images

Τους βασικούς άξονες που πρέπει να περιλαμβάνει ο σχεδιασμός ενός master plan για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ο οδικός χάρτης του εγχειρήματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του συνολικά το αιολικό δυναμικό σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, τις ανάγκες για υποδομές μεταφοράς, τους εκάστοτε χωρικούς περιορισμούς που υπάρχουν, αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να συμβάλει, με την τεχνογνωσία που διαθέτει στην υλοποίηση της υποβρύχιας διασύνδεσης, ώστε να συνδέονται οι υπεράκτιες επενδύσεις με την ηπειρωτική χώρα, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας την ανάγκη να προηγηθούν παρεμβάσεις και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο στις αδειοδοτικές διαδικασίες των έργων, αλλά και την χρηστή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων είναι το κόστος σύνδεσής τους με το Σύστημα, επεσήμανε ο κ. Μάργαρης

«Οι διασυνδέσεις των νησιών σε Αιγαίο και Ιόνιο φέρνουν πιο κοντά τον ηλεκτρικό χώρο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς η απόσταση μεταξύ των πεδίων στα οποία υφίσταται υπεράκτιο αιολικό δυναμικό και του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνεται», εξήγησε ο κ. Μάργαρης. «Θα πρέπει να εξασφαλιστεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μπορούν οι επενδυτές να σχεδιάζουν με ασφάλεια τα επόμενα βήματά τους», πρόσθεσε.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του ΑΔΜΗΕ για τις υπεράκτιες ΑΠΕ:

  1. Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις νησιωτικές διασυνδέσεις στον Αιγαίο που ολοκληρώνονται μέχρι το 2030, όσο και τις χερσαίες αναβαθμίσεις.
  2. Στη διαμόρφωση ενός διαφανούς και στιβαρού ρυθμιστικού πλαισίου λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο ηπειρωτικό σύστημα.
  3. Στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα offshore δίκτυα από τον ΑΔΜΗΕ με σκοπό την ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους και την ασφάλεια λειτουργίας του Συστήματος Μεταφοράς.
  4. Στη διάκριση ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κρατικοί φορείς αδειοδοτήσεων, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, αιολικοί παραγωγοί κ.α.)

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για τη διάκριση ρόλων και αρμοδιοτήτων

  1. Οι Αρμόδιες Αρχές καθορίζουν/αδειοδοτούν τις θαλάσσιες περιοχές για ανάπτυξη Υπεράκτιων πάρκων.
  2. Ο ΑΔΜΗΕ εκπονεί την Στρατηγική Μελέτη Ανάπτυξης για τα υπεράκτια πάρκα, με την οποία εξασφαλίζεται η τεχνική συμβατότητα και η τροφοδότηση του Συστήματος μέσω αξιόπιστων διακλαδώσεων. Αυτή θα συμπεριλαμβάνει τις διασυνδέσεις των νησιών ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για επεκτασιμότητα/αναβάθμιση των δικτύων με παράλληλη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας. Επίσης, ο καθορισμός της μέγιστης δυνατής ηλεκτρικής ισχύος για την κάθε offshore περιοχή θα επιτρέψει τον σχεδιασμό άρτιων ανταγωνιστικών διαδικασιών. 
  3. Η ΡΑΕ διεξάγει ανταγωνιστικές διαδικασίες για Υπεράκτια πάρκα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μέγιστη ισχύ που έχει καθοριστεί ανά περιοχή από τον ΑΔΜΗΕ. 
  4. Ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει και αδειοδοτεί τα υπεράκτια Δίκτυα Υψηλής Τάσης.
  5. Οι Παραγωγοί σχεδιάζουν και αδειοδοτούν τα υπεράκτια πάρκα. 
  6. Δίνονται Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και Συμβάσεις Σύνδεσης στους Παραγωγούς και ξεκινάει η υλοποίηση των υπεράκτιων δικτύων από τον ΑΔΜΗΕ και των υπεράκτιων πάρκων από τους Παραγωγούς. 

Κώστας Σκρέκας: Ναι στα πιλοτικά πλωτά - Τον Ιούνιο οι σχετικές νομοθεσίες

Το θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά πάρκα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η θαλάσσια αιολική ισχύς της ΕΕ από τα 16 GW προβλέπεται να ανέλθει στα 300 GW το 2050 και η σημαντικότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη το 2040 θα είναι η θαλάσσια αιολική ενέργεια, ανέφερε ο υπουργός.

«Πρέπει  να κεφαλαιοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει», είπε, ενώ τόνισε ότι πρόθεση να επενδύσουν έχει εκφράσει η Νορβηγία αλλά και διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, ο κ. Σκρέκας είχε συναντηθεί με τον πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen, με κύριο θέμα την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Νορβηγίας, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα στα οποία η βορειοευρωπαϊκή χώρα έχει σημαντική εμπειρία.

Μόνο το 2020 έγιναν 26 δισ. ευρώ επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά και αυτό αποδεικνύει ότι εδώ είναι η ευκαιρία, και η πρόκληση και πρέπει αν προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. «Θα προχωρήσουμε την υλοποίηση πιλοτικών έργων» , σημείωσε που θα αναδείξουν τα  προβλήματα και τις λύσεις για άλλα μεγαλύτερα έργα ακολουθώντας το μοντέλο που ακολούθησαν και άλλες χώρες.

ΔΑΠΕΕΠ: Ναι στην ανάπτυξη, αλλά και προσοχή στη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), Γιάννης Γιαρέντης, για το θέμα τοποθετήθηκε θετικά, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ.

Στην ομιλία του ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές θάλασσες διαθέτουν πλούσιο αιολικό δυναμικό, δυστυχώς μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα.

Ως προς το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι θα πρέπει να απαντά πρωτίστως σε τέσσερα βασικά ζητήματα: της θαλάσσιας χωροθέτησης, της αδειοδότησης, των υποδομών και δη των διασυνδέσεων και του οικονομικού πλαισίου δηλαδή της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ