Τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούν να απολαύσουν, από δικτύωση και εκπαίδευση και κατάρτιση, προώθηση των προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά, μέχρι και εξεύρεση χρηματοδότησης, υπογράμμισε η περιφερειακή διευθύντρια καινοτόμων προγραμμάτων στον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΙΤ Food, Ελβίρα Ντομιίνγκο, καλώντας τους Έλληνες startuppers, επιχειρηματίες μικρομεσαίων και μεγάλων εταιρειών, αλλά και τους εκπροσώπους των επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, να... σπεύσουν και να γίνουν μέρος της οικογένειας του ευρωπαϊκού οργανισμού.
«Ο ρόλος μας είναι να συνδέουμε τους βασικούς παίκτες στο αγροδιατροφικό οικοσύστημα και να διασφαλίσουμε ότι όλη αυτή η καταπληκτική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται βρίσκουν το δρόμο τους στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε η ίδια μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Beyond 2023.
«Πρέπει να συμμετάσχετε μαζί μας, γιατί θα σας υποστηρίξουμε με καθοδήγηση, εκπαίδευση και χρηματοδότηση, ενώ θα βρείτε διέξοδο στην παγκόσμια σκακιέρα μέσω του πιο μεγάλου δικτύου όλης της Ευρώπης, αυτό του EIT Food», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε «θα σας στηρίξουμε σε κάθε βήμα ώστε να αναπτύξετε τα έργα σας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις σας».
Από το 2018 μέχρι και σήμερα, το ΕΙΤ Food Νότιας Ευρώπης, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 1.500 νεοφυείς επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι ελληνικές ξεπέρασαν τις 100, όπως διευκρίνισε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας, η κ. Ντομίνγκο υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και μετάβαση σε βιώσιμες μεθόδους και τεχνικές καλλιέργειας και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ακόμη και στη μεταποίηση και επεξεργασία τροφίμων, υπάρχει προοπτική καινοτομίας και ανάπτυξης». Άλλωστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «σε όλα τα πεδία οι προκλήσεις υπάρχουν και είναι στο χέρι μας να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες».
Για το τι μέλλει γενέσθαι μελλοντικά στο πεδίο των τροφίμων, η ίδια σημείωσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν τρόφιμα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των επερχόμενων γενεών, θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στην παραγωγή, αλλά και ασφάλεια και επάρκεια τροφίμων, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, η κ. Ντομίνγκο τόνισε ότι «ανάγκασε» τον αγροτικό και διατροφικό τομέα να υιοθετήσει ταχύτερα νέες τεχνολογίες, γεγονός που έφερε και πιο κοντά τους ανθρώπους του χώρου, ανεξαρτήτως της χώρας ή την τοποθεσίας στην οποία είναι εγκατεστημένοι. «Πλέον υπάρχουν πολλές διαδικτυακές συναντήσεις και είναι πολύ πιο άμεση η επικοινωνία», τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!