Η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε τεχνολογία είτε αυτό αφορά software (λογισμικό) είτε hardware παγκοσμίως. Η Ελλάδα έχει ακόμη ένα ακόμη λόγο για να επενδύσει σε τεχνολογία, αφού ο Δημόσιος Τομέας έχει software και Hardware της δεκαετίας του '90 (εφορίες και ΕΦΚΑ δουλεύουν με τεχνολογία υπολογιστών δεκαετίας '90-2000) ενώ ο ιδιωτικός τομέας κινείται αρκετά καλύτερα αφού οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν εκσυγχρονίσει σε μεγάλο βαθμό τα τμήματα IT.
Μέχρι πρόσφατα, στους επιχειρηματικούς κύκλους υπήρχε η παραδοχή ότι η ανανέωση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις έπρεπε να γίνεται κάθε 10-12 χρόνια προκειμένου να παραμένουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές.
Ομως η ελληνική οικονομική κρίση από το 2010-2018 οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν στο ελάχιστο και τις δαπάνες IT και σε θέματα τεχνολογίας. Ετσι η λήξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης (2019) βρήκε πολλές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν λογισμικό και hardware του 2000-2005 με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά και χαμένες εργατοώρες.
Καταλύτης η πανδημία
Η πανδημία (2020-2021) οδήγησε στην εξ αποστάσεως εργασία και ουσιαστικά επιτάχυνε τον επιχειρηματικό ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης τα άλματα που έγιναν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου πίεσαν περισσότερο τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις τεχνολογικές τους υποδομές.
Περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ επενδύθηκαν από το 2020-2022 σε τεχνολογικές υποδομές και πλέον λόγω της ταχύτατης αλλαγής των τεχνολογικών εφαρμογών υπολογίζεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα περάσουν από το 2025 σε νέο κύμα επενδύσεων σε τεχνολογία που πιθανότατα θα αφορά ακόμη μεγαλύτερες εφαρμογές της 4ης τεχνολογικής επανάστασης (οπως cloud, A/I, IoT, 3D printing κλπ).
Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμάται ότι δαπανάται ετησίως το 5-10% του τζίρου τους σε επενδύσεις τεχνολογίας δημιουργώντας μία μεγάλη αγορά. Στις μικρότερες επιχειρήσεις, (μη εισηγμένες) τα ποσά που δαπανώνται ανέρχονται σε 2-4% του τζίρου τους.
Πολύ υψηλά ποσοστά επενδύσεων σε τεχνολογία έχουν και θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να υιοθετούν την τεχνολογία των μητρικών πολυεθνικών τους χωρίς χρονικές υστερήσεις.
Μεγάλο ενδιαφέρον για Cybersecurity
Όσο αυξάνεται η στροφή των επιχειρήσεων προς επενδύσεις τεχνολογίας και η εξάρτησή τους απ' αυτες τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων που πλέον δεν είναι ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο όπως ήταν πριν 5-10 χρόνια. Το cybersecurity ενδιαφέρει πλέον τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις με τζίρους πάνω από 10 εκατ. ευρώ καθώς αυξάνονται τα κρούσματα των κυβερνοεπιθέσεων.
Η έρευνα της PwC “Global Digital Trust Insights” διεξάγεται ετησίως με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.500 ανώτερων στελεχών από 65 χώρες. Στην έκθεση του 2022-2023 αναφέρει ότι το συνολικό κόστος από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και υπερβαίνει τις άμεσες οικονομικές ζημιές, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου marketing, που συμμετείχαν στην έρευνα.
Στην πραγματικότητα, η ζημιά που μπορούν να υποστούν οργανισμοί που δέχονται κυβερνοεπιθέσεις ή επιθέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων τα τελευταία 3 χρόνια, αφορά απώλεια πελατών (όπως ανέφερε το 27% των ερωτηθέντων), απώλεια δεδομένων των πελατών τους (25%) και ζημιά στη φήμη της εταιρείας και των προϊόντων (23%).
Εντούτοις και παρά το γεγονός ότι οι κυβερνοεπιθέσεις συνεχίζουν να κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις, λιγότερα από τέσσερα στα δέκα στελέχη δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει πλήρως τον κίνδυνο έκθεσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας σε μια σειρά από τομείς υψίστης σημασίας.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ή υβριδικής εργασίας (38% δηλώνει ότι οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί πλήρως), η επιτάχυνση υιοθέτησης υπηρεσιών cloud (35%), η αυξημένη χρήση του Internet of Things (34%), η αυξημένη ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (32%) και οι λειτουργίες back office (31%)
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!