Πρόσκληση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – ΣΕΚΕΕ στον τομέα της «Μικροηλεκτρονικής» απευθύνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η συγκεκριμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, στοχεύει στον εντοπισμό επιμέρους προτάσεων έργων από το ελληνικό επιχειρείν, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ΣΕΚΕΕ στον τομέα της μικροηλεκτρονικής.
Οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να λάβουν μια, από την πλευρά της χώρας, τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την εφικτότητα και το σχετικό εύρος συμμετοχής στο σχεδιαζόμενο ΣΕΚΕΕ βάσει των πληροφοριών που θα συλλεχθούν. Εφόσον η συμμετοχή στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κριθεί ως εφικτή, θα ακολουθήσει η επόμενη φάση της προ-κοινοποίησης, κατά την οποία διαμορφώνεται ως πλήρης πρόταση Έργου (Project) τόσο το ευρωπαϊκό ΣΕΚΕΕ, στο σύνολό του, όσο και τα επί μέρους έργα των επιχειρήσεων κατά συμμετέχον κράτος μέλος.
Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη, που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από 18 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας «Μικροηλεκτρονική» αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Τα εξαρτήματα μικροηλεκτρονικής έχουν μεγάλη σημασία για όλους σχεδόν τους βιομηχανικούς τομείς, ιδίως για τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών (δίκτυα 5ης και 6ης γενιάς (5G και 6G), της μηχανολογίας και των εγκαταστάσεων, της ηλεκτρικής και ιατρικής τεχνολογίας της αεροναυπηγικής, της άμυνας και της ασφάλειας.
Ειδικότερα, η δικτύωση και η επικοινωνία του μέλλοντος (5G, 6G, OpenRAN) θα είναι ακόμη ισχυρότερη από ό,τι σήμερα και θα κυριαρχείται από μικροηλεκτρονικά συστατικά, όπως επεξεργαστές και μονάδες μνήμης, παράλληλα με διαδικασίες για τον έλεγχο και την επεξεργασία δεδομένων μέσω στοιχείων αποστολής και λήψης για μετάδοση δεδομένων χωρίς σύνδεση στο δίκτυο ή χωρίς δίκτυο και στοιχεία για αυτοδιάγνωση, άμυνα έναντι επιθέσεων ή Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Συνεπώς, η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται μια ισχυρή βιομηχανία μικροηλεκτρονικής με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανάπτυξη και παραγωγή στην ΕΕ.
Αυτό είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς η ευρωπαϊκή ψηφιακή δικτύωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων και περαιτέρω σημαντικών αυξήσεων στην απόδοσή της (ρυθμοί μετάδοσης / εύρος ζώνης, κατανάλωση ενέργειας, αξιοπιστία).
Στόχος της δημιουργίας του νέου ΣΕΚΕΕ στον τομέα της μικροηλεκτρονικής είναι η επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης και η ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το ΣΕΚΕΕ επιδιώκει την ανάπτυξη της παραγωγής σε τομείς στους οποίους μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαρτημένη και ιδιαίτερα μέσω:
- Του σχεδιασμού επεξεργαστών και ημι-αγωγών για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
- Του σχεδιασμού ημι-αγωγών για (εφαρμογές), επικοινωνιών, δια-συνδεσιμότητας και πράσινης ενέργειας.
- Της ερευνητικής ανάπτυξης και της πρώτης βιομηχανικής αξιοποίησης των ανωτέρω τύπων ημι-αγωγών εντός Ε.Ε.
- Προηγμένων διαδικασιών συναρμολόγησης για την (βέλτιστη λειτουργική) ενσωμάτωση ετερογενών στοιχείων (ημι-αγωγών) (Advanced packaging for heterogenous integration).
- Του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ημιαγωγών και υποστρωμάτων ημιαγωγών για συστήματα ραδιοσυχνοτήτων και υψηλής ισχύος ηλεκτρονικά συστήματα.