Το «ξεκλείδωμα» του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 1η Μαρτίου εξετάζει η κυβέρνηση εφόσον η πορεία της πανδημίας εντός των επόμενων ημερών δεν αλλάξει προς το χειρότερο. Την ίδια ώρα οι έμποροι με μηδενική ρευστότητα περιμένουν εναγωνίως να ανοίξουν τα καταστήματά τους με ασφάλεια χωρίς όμως να αναγκαστούν να τα ξανακλείσουν σε 15 ημέρες.
Με δεδομένο ότι το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο στοιχίζει κάθε μήνα 1,4 δισ. ευρώ, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα και ανάλογα με την εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων, τα εμπορικά καταστήματα μπορεί να ανοίξουν είτε με τη μέθοδο του click away είτε μέσω click inside, ή ακόμη και χωρίς κάποιου είδους… click, δηλαδή όπως λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, αρκεί να τηρούνται αυστηρά όλοι οι υγειονομικοί κανόνες.
Από την πλευρά τους οι έμποροι, που εκτιμούν ότι η εκπτωτική περίοδος χάθηκε σχεδόν κατά 70%, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ, ζητούν να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι του λιανεμπορίου με ασφάλεια έστω και με ραντεβού, ενώ τονίζουν ότι οι αγορές εκτός (click away) δεν είναι αποδοτικός τρόπος λειτουργίας για ορισμένους κλάδους όπως η ένδυση ή η υπόδηση.
Την ελπίδα αλλά και την πεποίθηση ότι η λήξη του αυστηρού lockdown στην Αττική θα φέρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι «εάν πρόκειται να ιεραρχεί τις προτεραιότητες και να αποφασίζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τότε προφανώς η σύνθεση της θα πρέπει να αποτελείται από 16 υγειονομικούς και 16 ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας. Αναμένουνε τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων ημερών ώστε με σοβαρότητα και χωρίς να διακινδυνέψουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας, να προτείνουμε τον καλύτερο τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, που θα μπορέσει χωρίς άλλο πισωγύρισμα να μας φτάσει μέχρι το σημείο που η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορoνοϊού, το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική από τις 11 Φεβρουαρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, λήγει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
Βεβαίως τα πάντα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει η Αττική τις επόμενες ημέρες, καθώς και από τις αντοχές του συστήματος Υγείας. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η χαλάρωση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα ακόμη κι αν αποφασιστεί τελικά παράταση του lockdown και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.
Από σήμερα οι αιτήσεις επιδότησης 5.000 ευρώ για e-shop
Ξεκινά από σήμερα στις 13.00 η υποβολή αιτήσεων για την κατασκευή ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος. Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται έως και τα 5.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 24 Μαρτίου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ απευθύνεται σε 18.000 εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, με πτώση τζίρου, αλλά και τουλάχιστον μια μέρα αναστολής από τις 18 Μαρτίου του 2020.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου και διατηρούν φυσικό κατάστημα.
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:
- Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019.
- Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 01/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.
Επίσης, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του έτους 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες, η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.
Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται πλέον η εκ των προτέρων υλοποίηση του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς στις επιχειρήσεις θα δοθεί χρόνος έξι μηνών αφού ενταχθούν, για να υλοποιήσουν το έργο τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!