Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφάλειες: Ποιοι κλάδοι μετρούν απώλειες λόγω πληθωρισμού - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι το Α' δίμηνο

Ασφαλιστικές Εταιρείες
Πηγή: Pixabay

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος παρουσίασε την παραγωγή ασφαλίστρων του Α' διμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023) στις ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών οι οποίες ουσιαστικά καταγράφουν οριακή μεταβολή (0,5%) σε σχέση με το περυσινό Α' δίμηνο ενώ έχουν γίνει έκτοτε σημαντικές αυξήσεις ασφαλίστρων σε όλους τους κλάδους.

Εάν δούμε, λοιπόν, αποπληθωρισμένα ασφάλιστρα θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε ασφαλιστική παραγωγή που σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς οφείλονται κυρίως στον πληθωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική ασφαλιστική παραγωγή διαμορφώθηκε στα 766,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 339,5 εκατ. ευρώ στις ασφαλίσεις ζωής (μείωση 8,6%) και τα 427,2 εκατ. ευρώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών (αύξηση 9,1%). 

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους συνταξιούχους είναι μόλις 3 εκατ. ευρώ

Χαμένοι και κερδισμένοι της αγοράς

Ο κλάδος που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν τα προϊόντα ασφάλισης-επενδύσεων (επενδυτικά προϊόντα που επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα και ταυτόχρονα παρέχουν ασφάλιση), τα λεγόμενα unit linked, τα οποία λόγω της κρίσης σε ομόλογα και μετοχές κατέγραψαν μείωση παραγωγής κατά -28%. Είναι εμφανές ότι οι ασφαλισμένοι-επενδυτές θέλησαν να ρευστοποιήσουν τα unit linked συμβόλαια που δεν απέδιδαν και με τα κεφάλαιά τους να τοποθετηθούν σε προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που παρουσίασαν οι τράπεζες εκείνη την περίοδο. 

Οι κερδισμένοι της ασφαλιστικής αγοράς ήταν τα συμβόλαια υγείας (ανήκουν στον κλάδο ασθενειών) τα οποία λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ανατιμήσεων κατέγραψαν αύξηση 42,4% (διαμορφώθηκαν στα 82,5 εκατ. ευρώ στο α' δίμηνο 2023).

Διαβάστε επίσης: Ηρθε η ώρα του φόρου για αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις και έκτακτες ενισχύσεις

Απώλειες και για το αυτοκίνητο  

Απώλειες, επίσης, φαίνεται να υπάρχουν και στον κυρίαρχο κλάδο ασφάλισης οχημάτων, η παραγωγή του οποίου αυξήθηκε οριακά 0,1% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διμήνου, την ίδια στιγμή που και ο στόλος οχημάτων είχε σημαντική αύξηση και οι εταιρείες είχαν προχωρήσει σε ήπιες ανατιμήσεις.

Η οριακή μεταβολή παραγωγής με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 7% την ίδια περίοδο σημαίνει αφ' ενός ότι αυξήθηκαν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και ταυτόχρονα κάποιες εταιρείες επέστρεψαν στην γνώριμη τακτική των μειώσεων ασφαλίστρων. Το γεγονός ότι και οι ζημιές στο Α' δίμήνο 2023 αυξήθηκαν σημαντικά έναντι της περυσινής περιόδου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος πιέστηκε ιδιαίτερα σε θέματα αποζημιώσεων (πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους στα συνεργεία) και ενδεχομένως κάποιες εταιρείες ξεκίνησαν το 2023 με λειτουργικές ζημιές. 

Οι βελτιωμένοι κλάδοι

Σημαντική βελτίωση (αν και μικρή σε ποσοτικό επίπεδο) δείχνουν κλάδοι Γενικών Ασφαλίσεων που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα από την ανάγκη των ασφαλιστικών εταιρειών να διαφοροποιηθούν έναντι του ανταγωνισμού.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο κλάδος πυρός ενώ ενισχύονται και οι κλάδοι ζημιές αγαθών, οι Γενικές Αστικές Ευθύνες που απευθύνονται σε ευρύτερες επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. αστικές ευθύνες γιατρών, λογιστών κ.ά.)και ασφαλίσεις πιστώσεων οι οποίες έχουν ζήτηση εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν στις εμπορικές συναλλαγές την 3ετία 2020-2022. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ