Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών στους τομείς ύδρευσης & αποχέτευσης

Αρχείο ΕΥΔΑΠ: Αυτόματα Δοκιμαστήρια Υδρομετρητών

Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν αναμφισβήτητα τομείς κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης, μεγάλης εταιρείας όπως η ΕΥΔΑΠ. Η ορθή διαχείριση των λειτουργιών στηρίζεται στην αξιόπιστη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας ενισχύοντας  την αποδοτικότητα των λειτουργιών της και τη διαφάνεια, εφόσον καθίσταται ταχύτερη και πιο εύκολη η συλλογή μετρήσιμων δεδομένων.

Μετάβαση στο «Εξυπνο Δίκτυο Υδρευσης»

«Δίκτυο Υδρευσης» είναι το σύνολο των αγωγών που μεταφέρουν διυλισμένο νερό, από τις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Νερού μέχρι τα υδρόμετρα των καταναλωτών. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία, η συντήρηση και η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου ύδρευσης είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική διαδικασία, που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Στον ορθολογικό σχεδιασμό του και στην εύρυθμη λειτουργία του συμβάλλει σημαντικά η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Η ΕΥΔΑΠ έχει εντάξει στο επενδυτικό της πρόγραμμα την τοποθέτηση 300.000 νέων υδρομετρητών (smartmeters) προς αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιότερης τεχνολογίας σε διάφορες περιοχές, με σκοπό τη μετάβαση στο έξυπνο δίκτυο (smartwaternetwork). Το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον σύγχρονες τεχνολογίες, με τις οποίες θα καταστεί εφικτή η βέλτιστη διαχείριση των υδροδοτικών ζωνών πίεσης (pressuremanagement).

Η ΕΥΔΑΠ θα δύναται να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση κάθε ειδικής παροχής με τηλεπρογραμματιζόμενο ρυθμό συλλογής και αποστολής των δεδομένων σε κεντρική υποδομή. Θα δύναται επίσης να χορηγήσει πληροφορίες καταναλώσεων αναλυτικά και διαγραμματικά στους πελάτες διαδικτυακά.

Στόχος της ΕΥΔΑΠ στον Τομέα της Υδρευσης αποτελεί η σταθερή και στοχευμένη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες με την παρακολούθηση και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τάσεων της προηγμένης τεχνολογικά διεθνούς αγοράς νερού. Μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου της, η ΕΥΔΑΠ μεριμνά για την άριστη ποιότητα πόσιμου νερού.

Νέες τεχνολογίες στην επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων

Η ορθή διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων από την ΕΥΔΑΠ έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και ειδικότερα η διάθεση και επεξεργασία των λυμάτων των κατοικιών, ιδρυμάτων, εργοστασίων ή άλλων εγκαταστάσεων μιας περιοχής βασίζεται στις διατάξεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας καθώς και σε εταιρικές πρωτοβουλίες.

Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει στρατηγική επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου νερού από την επεξεργασία στα υφιστάμενα ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων) εντός των εγκαταστάσεών της, ενώ περαιτέρω αναπτύσσει και σχετικά ερευνητικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την αποκεντρωμένη επαναχρησιμοποίηση με την αξιοποίηση υγρών λυμάτων κατευθείαν από το δίκτυο αποχέτευσης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος DESSIN, η μονάδα που έχει εγκατασταθεί στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση, εξετάζει μία νέα τεχνική, γνωστή ως sewermining, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει εφαρμοστεί μόνο στην Αυστραλία ως τώρα. Μια μονάδα sewermining δέχεται λύματα απευθείας από το δίκτυο αποχέτευσης, τα επεξεργάζεται επί τόπου και στη συνέχεια παράγει ανακυκλωμένο νερό για επαναχρησιμοποίηση για αρδευτικούς σκοπούς, προσφέροντας σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ωρίμανση των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων στην Ανατολική Αττική. Η ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης των λυμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε όλες τις εκφάνσεις της, ενισχύοντας παράλληλα την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τις αξίες γης. Ο σχεδιασμός κατασκευής και λειτουργίας ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης λυμάτων στην Ανατολική Αττική περιλαμβάνει έργα σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνα, Παιανίας, Σαρωνικού και Δήμου Κρωπίας.

Η λειτουργία των ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων) θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών ώστε ο υψηλός βαθμός επεξεργασίας και καθαρότητας του επεξεργασμένου προς ανακύκλωση νερού να επιτρέπει τη χρήση για απεριόριστη άρδευση, αστική και περιαστική επαναχρησιμοποίηση αλλά και  τον εμπλουτισμό υπογείων υδροφορέων, ταυτόχρονα με τη πλήρη εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επαναχρησιμοποίησης.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ