«Εφυγε» σήμερα από τη ζωή ο Γιώργος Μπόμπολας, ο πατριάρχης της επιχειρηματικής οικογένειας που συνέδεσε το όνομα της με τις κατασκευές και τις εκδόσεις στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ο 94χρονος επιχειρηματίας, που έχτισε μια αυτοκρατορία στις κατασκευές και στις εκδόσεις, κατέληξε σήμερα το πρωί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, μετά από χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε και νοσηλεία στη ΜΕΘ λόγω κατάγματος στο ισχίο.
Ο Γιώργος Μπόμπολας ήταν για χρόνια εκδότης του «Έθνους» και της «Ημερησίας» ενώ άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον τομέα των κατασκευών με την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ που μεσουράνησε στα δημόσια έργα και τις υποδομές, η οποία σταδιακά μετεξελίχθηκε στον Όμιλο Ελλάκτωρ.
Το ιατρικό ανακοινωθέν
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Ιασώ Γενική Κλινική»: «Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Μπόμπολας μετά από νοσηλεία 8 ημερών στην Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ. Ο Γιώργος Μπόμπολας νοσηλεύτηκε μετά από κάταγμα ισχίου για το οποίο υπεβλήθηκε σε χειρουργείο την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023. Λόγω των πολλαπλών οργανικών προβλημάτων, ο ασθενής νοσηλεύτηκε και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου».
Η ανακοίνωση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ανακοίνωση για τον θανάτο του Γιώργου Μπόμπολα έβγαλε και ο Όμιλος Ελλάκτωρ, σημειώνοντας πως αποχαιρετά με βαθιά συγκίνηση τον ιδρυτή της, Γεώργιο Μπόμπολα. Όπως αναφέρεται, ο Γεώργιος Μπόμπολας υπήρξε οραματιστής μιας σύγχρονης Ελλάδας και πρωτοπόρος των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας. «Ο Γεώργιος Μπόμπολας υπήρξε σπουδαίος δημιουργός και πρωτοπόρος του κλάδου των υποδομών.
Άνοιξε νέους δρόμους στον τομέα της κατασκευής με έργα πνοής που αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και άλλαξαν τους οδικούς χάρτες της χώρας μας. Για περισσότερα από 50 χρόνια ενέπνευσε ανθρώπους, ανέπτυξε τον κλάδο και παρέδωσε μία ανεκτίμητη κληρονομιά υποδομών που εκσυγχρόνισαν τη διασύνδεση της χώρας και συνέβαλλαν στην ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξή της. Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Γεώργιου Μπόμπολα και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τα παιδικά χρόνια
Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά με καταγωγή από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση.
Ο ίδιος ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ. Αργότερα σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αναζήτησε δουλειά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων χωρίς αποτέλεσμα, καθώς είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής. Έτσι αναγκαστικά στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνοδομή» με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα
Δραστηριοποιήθηκε στις κατασκευές, την ενέργεια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), με βασικά οχήματα δυο ομίλους εταιρειών:
- την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ το 1999
- την Πήγασος Εκδοτική, στην οποία ανήκαν οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία (έως το 2017), και μια σειρά ιστοσελίδων και περιοδικών εντύπων.
Η οικογένεια Μπόμπολα, με τον Γιώργο Μπόμπολα στο τιμόνι, έχτισε μια βαρύνουσα επιχειρηματική παρουσία στις δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση, συνδυάζοντας τις δραστηριότητες των κατασκευών και των media και εδραιώνοντας την θέση της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς μέσω του κατασκευαστικού βραχίονα και των άλλων κλάδων στους οποίους επεκτάθηκε σταδιακά η Ελλάκτωρ (π.χ. απορρίμματα, ΑΠΕ) δραστηριοποιήθηκε σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Η οικογένεια Μπόμπολα ήταν, άλλωστε, μια από τις τρεις ισχυρές οικογένειες που είχαν τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου 1981 προχώρησε στην επανέκδοση της εφημερίδας «Εθνος», με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, σε σχήμα ταμπλόιντ, κίνηση πραγματικά επαναστατική για την εποχή. Με την κίνηση αυτή, την οποία μιμήθηκε στην συνέχεια σχεδόν το σύνολο του Τύπου, το «Εθνος» γρήγορα εδραιώθηκε ως η πρώτη σε αναγνωσιμότητα εφημερίδα στην χώρα.
Η ιστορία του «Εθνους»
Το «Εθνος», που ήταν η ναυαρχίδα της εκδοτικής δραστηριότητας, είχε εκδοθεί για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 1913, στην Αθήνα, από τον Σπ. Νικολόπουλο. Υστερα από διακοπή της έκδοσής του (από 18 Νοεμβρίου 1916 μέχρι 15 Μαρτίου 1917), εξαιτίας αντιθέσεων που σχετίζονταν με το κλίμα «εθνικού διχασμού» της εποχής, επανεκδόθηκε και εξακολούθησε να εκδίδεται και μετά τον θάνατο του Σπ. Νικολόπουλου (1938) από τους κληρονόμους του, Ι. Νικολόπουλο και Δέσπω Κυριαζή, με νέο διευθυντή τον Κ. Οικονομίδη, ώς τη γερμανοϊταλική κατοχή, οπότε έκλεισε από τις αρχές Κατοχής (1941).
Από τον Ιανουάριο του 1945, η έκδοσή της συνεχίστηκε με την ίδια διεύθυνση και από το 1950, από τους Κ. Νικολόπουλο, Κ. Κυριαζή και Α. Κυριαζή, οι οποίοι μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 αποσύρθηκαν, όταν διορίστηκε νέος διευθυντής. Με την άρση της λογοκρισίας, το 1969, ο Κ. Κυριαζής επανήλθε στη διεύθυνση της εφημερίδας. Τον Μάρτιο του 1970 ασκήθηκε δικαστική δίωξη κατά των Κ. Κυριαζή, Ν. Νικολόπουλου, Ι. Ζίγδη και Ι. Καψή και η εφημερίδα έκλεισε.
Η κατηγορία και η δικαίωση
Τη δεκαετία του 1980 κατηγορήθηκε ως πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (Κα-Γκε-Μπε), αρχικά από τον Παύλο Αναστασιάδη (Paul Anastasi) ανταποκριτή στην Ελλάδα της κεντροδεξιάς βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, και έπειτα και από το γνωστό βρετανικό περιοδικό Economist.
Ο Γιώργος Μπόμπολας, με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή (υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου), ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και δικαιώθηκε, καθώς ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ο Economist υποχρεώθηκε από τη βρετανική Δικαιοσύνη να πληρώσει χρηματική αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπόμπολα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!