Νέα
  • ΓΔ: 1493.11 +0.19%
  • Τζίρος: 109,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης: Στόχος μια ηγετική ΔΕΗ καθαρής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Την αξιοπιστία της ΔΕΗ στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, τη σταθερά ανοδική πορεία των EBITDA παρά την ενεργειακή κρίση, την ισχυρή ρευστότητα που δημιουργεί μαξιλάρι ασφαλείας σε νέες ενδεχόμενες διακυμάνσεις τιμών και τη μεγάλη προοπτική ανάπτυξης που της δίνει η εξαγορά της ENEL Romania, προέταξε ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Οι ερωτήσεις στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχαν 70 περίπου αναλυτές αφορούσαν κυρίως την Ρουμανία και τα αναπτυξιακά σχέδια της ΔΕΗ. Οπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, στόχος της ΔΕΗ είναι να δημιουργήσει μια ηγετική εταιρεία καθαρής ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και να εξασφαλίσει υπεραξίες και ανάπτυξη από τις δυνατότητες που θα της δίνει η παραγωγική λειτουργία σε δύο αγορές, τα μεγάλα μεγέθη και η καθετοποιημένη δομή της.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ENEL Romania αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και τότε η ΔΕΗ πρόκειται να ανακοινώσει ανανεωμένο στρατηγικό πλάνο βασισμένο στις συνέργειες που δημιουργούνται και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών ο κ. Στάσσης αρνήθηκε ότι υπάρχουν άλλα σχέδια εξαγορών και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως τη Βουλγαρία και ούτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής της Macquarie στην εξαγορά της Enel Romania.

►Διαβάστε και: ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενα EBITDA 953,7 εκατ. το 2022 - Γ. Στάσσης: Απόδειξη ανθεκτικότητας

Η ασφάλεια της ισχυρής ρευστότητας

Τονίστηκε ότι η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα που ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,2 είναι μετρητά της εταιρείας και 1,2 δισ. ευρώ οι διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές. Η ρευστότητα αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία, αποτελεί μαξιλάρι προστασίας της εταιρείας στις διακυμάνσεις της ενεργειακής αγοράς, καθώς είναι διάχυτη στην αγορά η αγωνία, ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και μπορεί να ξαναβρεθεί η εταιρεία στη θέση που είχε βρεθεί το 2022.

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας, στις 31/12/2022 διαμορφώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ ή 1,46 φορές τα EBITDA, όταν η οροφή που έχει θέσει η ΔΕΗ για το δανεισμό της είναι 3,5 φορές τα EBITDA.

Όσο για τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη Πτολεμαΐδα 5, όπως ειπώθηκε θα μπει σε εμπορική λειτουργία στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ την απολιγνιτοποίηση, αναφέρθηκε ότι αναμένεται να καθυστερήσει 1-2 χρόνια.

Σημειώθηκε ότι παρότι δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, την επόμενη περίοδο αναμένεται μια αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας

Οι ΑΠΕ της ΔΕΗ που βρίσκονται σε λειτουργία είναι 326 MW, ενώ με βάση την πορεία των έργων που πραγματοποιούνται σε 6 μήνες 680 MW θα είναι σε λειτουργία. Στα τέλη του 2025, οι ΑΠΕ σε λειτουργία θα είναι 1,6 GW και στα τέλη του 2025 5,1 GW. Τονίστηκε ότι το 80% του στόχου της εταιρείας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το 2026 έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ