Εντυπωσιασμένοι και ενθουσιασμένοι γύρισαν οι εκπρόσωποι των 22 ελληνικών εταιρειών από την επιχειρηματική επίσκεψη στα ναυπηγεία της Naval Group στη Lorient όπου κατασκευάζονται οι ελληνικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Η επιχειρηματική επίσκεψη που διοργάνωσαν οι Γάλλοι από κοινού με τον ΣΕΚΠΥ και την HEMEXPO ήταν οργανωμένη στην εντέλεια από την αρχή έως το τέλος στην κάθε της λεπτομέρεια.
Με σαφέστατα στραμμένο το βλέμμα και στις κορβέτες θέλησαν και μάλλον το πέτυχαν να αποδείξουν την αληθινή τους διάθεση να επεκτείνουν τις συνεργασίες πέραν των 50 εταιρειών και 50 μέχρι σήμερα συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στις Β2Β συναντήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Οι υπογραφές δύο συμβάσεων
Μάλιστα δύο από τις εταιρείες επέστρεψαν με υπογεγραμμένα συμβόλαια στα χέρια και συγκεκριμένα η Marita Hellas και η Farad (μέσω του προμηθευτή της Naval Group AXIMA, μιας εταιρείας της EQUANS).
- Η Marita Hellas S.A. δραστηριοποιείται στον τομέα των προϊόντων και υπηρεσιών ασφαλείας, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ξένων οίκων και πάροχος υπηρεσιών επιθεωρήσεως, συντηρήσεως και επισκευών. H εταιρεία που εδρεύει στο Πέραμα, απασχολεί 30 εργαζομένους.
- H FARAD είναι εξειδικευμένη εταιρεία στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή υψηλής ποιότητας και απόδοσης εναλλακτών θερμότητας για περισσότερα από 40 χρόνια.
Και υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος η ελληνική συμμετοχή στη κατασκευή των φρεγατών θα φτάσει το 18 με 20% και σε ποσά θα κυμανθεί σε περίπου 300 με 500 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσκεψη στα ναυπηγεία ξεκίνησε με ελληνικό άρωμα καθώς η πρώτη στάση έγινε στο κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που εδρεύει εκεί στα πλαίσια του προγράμματος κατασκευής των ελληνικών φρεγατών.
►Διαβάστε επίσης: Αγριεύει η «ναυμαχία» για τις κορβέτες - Η κόντρα Ιταλών και Γάλλων και ο παράγοντας εκλογές
Οι Β2Β συναντήσεις
Πριν ξεκινήσει η ξενάγηση στο χώρο των φρεγατών προηγήθηκε η κυρίως εκδήλωση όπου η κάθε μία ελληνική εταιρεία είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο και τη δραστηριότητά της.
Αμέσως ειδικές ομάδες της Naval προχώρησαν σε ξεχωριστές συναντήσεις με τις εταιρείες με τις οποίες αντάλλαξαν πληροφορίες αναζητώντας τομείς συνεργασιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γάλλοι πραγματικά εντυπωσιάστηκαν με τις δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές εταιρείες αρκεί να τους δοθούν οι ευκαιρίες.
Οι 22 εταιρείες που συμμετείχαν ήταν:
- ALTUS
- EIGHTBELLS
- ELECTROPNEUMATIC
- EMEK
- EMMIS
- ERGOMATIC
- EUROTRADE S.A
- FARAD
- FEAC ENGINEERING
- LAMBDA AUTOMATA
- LOGSTAIL
- MARITA HELLAS
- MILTECH
- NAP ENGINEERING
- PSYCTOTHERM
- SSMART
- SSMART
- SPACE HELLAS
- TEMMA
- UTECO
- SGL ENGINEERING
- BELLOWS
Στην ελληνική φρεγάτα
Η μοναδική εμπειρία της ξενάγησης στο χώρο όπου κατασκευάζεται η ελληνική φρεγάτα στο σύγχρονο ναυπηγείο της Naval ήταν κάτι παραπάνω από ξεχωριστή.
Μάλιστα στο χώρο συναντήθηκαν με την ομάδα της ελληνικής εταιρείες MALIONDA η οποία εργάζεται μόνιμα εκεί καθώς έχει αναλάβει τις ειδικές μεταλλικές σωληνώσεις του πλοίου και μετέφεραν την άψογη συνεργασία όπως σημείωσαν που έχουν με του Γάλλους.
►Διαβάστε επίσης: Naval Group: Αυτές είναι οι 23 συμβάσεις που υπέγραψε με 10 ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες
Και στο βάθος οι κορβέτες
Επειδή όμως οι Γάλλοι έχουν σταθερές βλέψεις και για το πρόγραμμα των ελληνικών κορβετών δεν το παρέλειψαν από το πρόγραμμα. Ξενάγησαν τους εκπροσώπους των εταιρειών σε μια υπό κατασκευή κορβέτα Gowind και έκαναν και την αντίστοιχη παρουσίαση.
Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η επισήμανση της Anne Quillon, Chief Procurement Officer της Naval Group στην παρουσίαση στις ελληνικές εταιρίες η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία μας με ελληνικές εταιρείες και ανοιχτοί να επωφεληθούμε από πολύ ενθουσιώδεις και εξειδικευμένους συνεργάτες από την Ελλάδα.
Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μέρος μιας ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας για τη μεγιστοποίηση της ένταξης των Ελλήνων εταίρων η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί σημαντικά με την πιθανή επιλογή από τις ελληνικές αρχές της κορβέτας Gowind® για το μελλοντικό πρόγραμμα κορβετών του Ελληνικού Ναυτικού.
Η προσφορά της Naval Group στο πλαίσιο του προγράμματος κορβετών περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό σχέδιο συνεργασίας για την εξασφάλιση οικονομικών οφελών στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον του 30% της αξίας του προγράμματος και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας με παράλληλη προώθηση της συμμετοχής Ελλήνων εταίρων στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου».
►Διαβάστε επίσης: Naval Group: Σημαντική πρόοδος στη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI κλάσης «Κίμων»
Σε δήλωση που έκανε ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ μετά την επίσκεψη:
«Μετά από πρωτοβουλία του ΣΕΚΠΥ και με την συνεργασία της HEMEXPO, 22 ελληνικές εταιρείες έδωσαν δυναμικά το παρόν στα ναυπηγεία της Naval Group στη Lorient προκειμένου να προωθήσουν τις συνεργασίες τους με την Naval Group και τους υποκατασκευαστές της.
Είμαστε δε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί σήμερα 2 επιπλέον εταιρείες μέλη του ΣΕΚΠΥ υπέγραψαν συμβάσεις με την Naval Group πέραν των 15 που έχουν ήδη ενεργές συμβάσεις και της μίας που βρίσκεται μόνιμα στα ναυπηγεία και συμμετέχει στην κατασκευή των ελληνικών φρεγατών με Έλληνες εργαζόμενους.
Ο ΣΕΚΠΥ συνεχίζει αταλάντευτα την προσπάθεια προώθησης και ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με την συμμετοχή όλο και περισσότερων Ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά προγράμματα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!