Την επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν νέοι εργαζόμενοι στον κλάδο του ηλεκτρολόγου, καθώς εντοπίζεται σοβαρότατη η έλλειψη τεχνικού προσωπικού, επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του κλάδου σε ευρεία συνάντηση που είχαν με την διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η προώθηση των αιτημάτων του, στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν αιτήματα, όπως:
- η αναθεώρηση του Π.Δ. 108, προκειμένου να είναι συμβατό με τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες του κλάδου,
- η έκδοση επαγγελματικής ταυτότητας με δυνατότητα ένταξης στο «gov.gr» και η θεώρηση των ΥΔΕ από τα Σωματεία
- η πώληση εξειδικευμένου ηλεκτρολογικού υλικού μόνο σε αδειούχους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες
- η ισχύς της άδειας του ηλεκτρολόγου χωρίς χρονικό περιορισμό
- η απλοποίηση των διαδικασιών απόδειξης της προϋπηρεσίας
- η ίδρυση νέων Σχολών Μαθητείας με αναβάθμιση του επιπέδου και εκσυγχρονισμό της εξεταστέας ύλης
- η ένταξη επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία, για την προσέλκυση νέων στον κλάδο καθώς εντοπίζεται σοβαρότατη η έλλειψη τεχνικού προσωπικού.
Ο απογραφικός έλεγχος
Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα του «Απογραφικού ελέγχου», στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (επανέλεγχο), ο οποίος συνεπάγεται αυξημένο κόστος για ιδιοκτήτες κτιρίων και για τα δημόσια κτίρια. Η πρόταση του ΒΕΑ σε αυτό, είναι να τηρηθεί από κρατικό φορέα το Μητρώο Εγκαταστάσεων και οι σχετικές δαπάνες ελέγχου να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των ηλεκτρολόγων, Κώστας Δαμίγος, έχει αναλάβει την καταγραφή και κωδικοποίηση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι το ΒΕΑ έχει ήδη εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων.
Όπως τόνισε για το θέμα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού, που το επιμελητήριο έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια: «είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχυθούν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων των Σχολών Μαθητείας ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις νησιωτικές περιφέρειες».
Σημειώνεται ότι το ΒΕΑ παράσχει κάθε δυνατή στήριξη, με παροχές που θα βοηθήσουν την κάλυψη πρακτικών αναγκών του κλάδου, οι οποίες θα αφορούν δαπάνες σεμιναρίων, (πχ Τεχνικού Ασφαλείας, Α΄ Βοήθειες στην εργασία, Ασφαλής εκτέλεση εργασιών σε μεγάλα ύψη, κλπ) ή την Πιστοποίηση κατά ISO 9001 και γενικά κάθε δράση, που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων των επαγγελματιών ηλεκτρολόγων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), Αλέξανδρος Παυλόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε την πρόθεση για στενή συνεργασία, προκειμένου να βρεθούν πρακτικές και άμεσες λύσεις στα προβλήματα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!