Η άμμος τελειώνει στην κλεψύδρα για την λήψη οριστικών αποφάσεων στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος και μόνο συγκλίνουσες πληροφορίες από παράγοντες που είναι κοντά στις συζητήσεις, μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες το πλέον πιθανό σενάριο, είναι στις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή την μεθεπόμενη Πέμπτη, το προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, να σημάνει το τέλος των συζητήσεων με το αμερικάνικο fund CVC Partners και την ενεργοποίηση του plan B, δηλαδή του IPO.
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι
Με το τελευταίο φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι, τόσο στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, όσοι και οι εργαζόμενοι. Παράλληλα και στην κυβέρνηση υπάρχει ατύπως τουλάχιστον, προτίμηση σε αυτό το σενάριο, το οποίο φαίνεται να αποδέχεται και η αντιπολίτευση.
Θα αποτελούσε πρώτης τάξεως έκπληξη να επανέλθει στο CVC και να προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα, το οποίο θα είναι σε τέτοια επίπεδα που θα λύνει τα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, ώστε να πείσει και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ να εγκρίνουν το deal.
Ας δούμε ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Η προθεσμία που είχε δοθεί από DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, έχει εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και δεν έχει δώσει άλλη παράταση, αλλά εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργεί λόγο της πανδημίας, δείχνει κατανόηση και δεν πιέζει για λύση εδώ και τώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι στο διηνεκές.
Πριν από περίπου 20 ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας απέρριψε στο σύνολό της την πρόταση από το CVC, έστω και αν η εισήγηση του Παύλου Μυλωνά ήταν θετική, αλλά δεν βρήκε ευήκοα ώτα και τελικά ούτε ο ίδιος επέμενε μέχρι τέλους.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του CVC είναι πέριξ των 450 εκατ. αν και ουδείς έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει το περί του λόγου το αληθές. Και αυτό το ύψος υπό κάποιες αιρέσεις. Το ποσό θα ξεκλείδωνε την απόφαση του ΔΣ, θα ήταν σίγουρα πάνω από 500 εκατ.
Οι προτάσεις των συμβούλων
Αν δεν υπάρξει λοιπόν νέα βελτιωμένη προσφορά, τότε θα προχωρήσει στην υλοποίηση του IPO, δηλαδή δημόσιας προσφοράς με στόχο να διατεθεί στο επενδυτικό κοινό το 30% ή 50% της Εθνικής Ασφαλιστικής μαζί με στρατηγικό επενδυτή.
Οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της θυγατρικής Ασφαλιστικής, Goldman Sachs και Morgan Stanley, προκρίνουν την λύση του IPO.
Μάλιστα έχουν αναφέρει ότι υπό κάποιες συνθήκες για το 50% διάθεσης μέσω δημόσιας προσφοράς θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 300 εκατ. κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτιμάται στα 600 εκατ.
Αναμφίβολα η λύση του IPO έχει ρίσκα, περισσότερα από ότι η υιοθέτηση της πρότασης τους CVC που είναι το μόνο δεδομένο που υπάρχει στο τραπέζι. Το τι ακριβώς θα συμβεί θα φανεί σύντομα, εκτός και αν υπάρξει μία ακόμη παράταση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!