Αυξημένες κατά 10% θα είναι φέτος οι τιμές στις λαγάνες ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, με ανώτερη τιμή τα 3,5 ευρώ, δηλώνει στην «Η» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην «κλασική λαγάνα» και όχι στην... «γκουρμέ».
«Η κλασική λαγάνα δεν θα υπερβεί τα 3,5 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και το κατάστημα. Οι τιμές κυμαίνονται από 2,80-3,5 ευρώ. Πέρυσι η μέση τιμή ήταν στα 3 ευρώ και η ανώτατη 3,20 ευρώ», τόνισε ο κ. Μούσιος.
Ερωτηθείς για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μούσιος τόνισε ότι καλώς επιβάλλονται τα πρόστιμα σε όσους ελέγχονται για υπερβολικό κέρδος και ίσως θα έπρεπε οι έλεγχοι να ενταθούν, «γιατί περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Ακόμη πιο δύσκολη για τους καταναλωτές και βλέπουμε να εκτινάσσονται οι τιμές σε κάποια προϊόντα».
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως στους φούρνους, από τον Μάρτιο του 2022 δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή στις τιμές των προϊόντων, παρά το γεγονός ότι, με εξαίρεση τα άλευρα, που παραμένουν υψηλά μεν σταθερά δε, οι τιμές σε όλες τις άλλες πρώτες ύλες αυξάνονται κάθε 7-15 ημέρες.
«Οι φούρνοι απορροφούν αυτές τις αυξήσεις από πέρυσι τον Μάρτιο», τόνισε.
60% πάνω το σουσάμι
Σε ποιες πρώτες ύλες, όμως, έχουν εκτοξευτεί οι τιμές σε σχέση με την περσινή χρονιά; Πρώτο έρχεται το σουσάμι, που έχει καταγράψει ράλι 60%, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο.
Επίσης, οι αρτοποιοί είδαν διπλασιασμό των τιμών σε τυροκομικά, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά και στα χαρτικά-υλικά συσκευασίας, αναφέρει ο κ. Μούσιος.
«Παραμένει το κόστος ενέργειας»
Κληθείς να σχολιάσει πώς εξηγεί ο ίδιος το γεγονός ότι ενώ ο πληθωρισμός πέφτει, εφόσον υποχωρούν οι τιμές ενέργειας, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην Ελλάδα, ο κ. Μούσιος τόνισε: «Για μένα αυτό οφείλεται στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊοντα, που ανεβάζουν το κόστος παραγωγης. Εκεί είναι η σημαντικότερη αύξηση. Το κόστος ενέργειας μπορεί να πέφτει, αλλά δεν έχει πέσει η τιμή της κιλοβατώρας στα επαγγελματικά τιμολόγια σε σχέση με πέρυσι. Αυτό βοηθάει το κράτος να μειώνει τις επιδοτήσεις. Σημερα πληρώνουμε την ίδια τιμή την κιλοβατώρα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021».
Ερωτηθείς αν θα ήταν αποδεκτό να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της λαγάνας, ο κ. Μούσιος τόνισε ότι «δεν ξέρω αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν ξέρω αν θα ήταν και καλό. Τότε όλοι θα έπιαναν "ταβάνι", δηλαδή την ανώτατη τιμή, που φέτος είναι 3,5 ευρώ. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να τη βρει και 2,80 ευρώ».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!