Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιανεμπόριο: Οι 12 προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Κλειστά καταστήματα / Πηγή: Intime
Κλειστά καταστήματα / Πηγή: Intime

Τις προτάσεις του για τη στήριξη της αγοράς και την ανακούφιση του λιανεμπορίου μετά το νέο αυστηρό lockdown στην Αττική, που επέβαλε λουκέτο στα φυσικά καταστήματα, παρουσίασε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου η οικονομία έχει παγώσει και πλήττεται βάναυσα το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας, ζητούμε αρχικά την πλήρη λειτουργία της αγοράς με ραντεβού (click in shop) και το κάθε κατάστημα να εξυπηρετεί  συντεταγμένα τους πελάτες του, τηρώντας ακόμα και αυστηρότερα αν χρειαστεί τις αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα» τονίζει σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη και Αν. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση.

Και προσθέτει: «Καθώς η πανδημία πλήττει όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους της οικονομίας, όχι όμως με την ίδια σφοδρότητα όλες τις επιχειρήσεις κάθε κλάδου, απαιτείται ένα «δίχτυ» ασφαλείας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς και η εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας και ισονομίας για όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, παραθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις μας, για βελτιωμένα μέτρα στήριξης της αγοράς:

1. Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Να συνεχίσει για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και να δομηθεί με τρόπο, ώστε να στηρίζεται στην πτώση τζίρου, αλλά και να συσχετίζεται με τα πάγια και λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. Αναγκαία κρίνουμε την ένταξη μέρους των επιστρεπτέων προκαταβολών σε κατηγορία μη επιστρεπτέας.

2. Ζήτημα ενοικίων

Πρώτη Πρόταση

Για όσο διάστημα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, θα πρέπει το ενοίκιο να είναι μηδενικό και εν συνεχεία θα πρέπει να υπάρχει κλιμακωτή κρατική επιδότηση του ενοικίου, ανάλογα με το ύψος της μείωσης του τζίρου της επιχείρησης, ώστε να δοθεί ένας εύλογος χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα.

Δεύτερη Πρόταση

Λόγω των συνεπειών της πανδημίας, προτείνουμε την υποχρεωτική παράταση όλων των συμβάσεων μίσθωσης επαγγελματικής στέγης, παλιών, νέων και αορίστου χρόνου για ένα χρόνο.  Με τον τρόπο, θα αποφευχθούν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και στους ενοικιαστές, θα μειωθούν οι εξώσεις εν μέσω της πανδημίας και θα αποφύγουν οι επιχειρήσεις το σοκ της μετακίνησης σε μια εποχή που η ίδια η λειτουργία τους δεν είναι εξασφαλισμένη για το μέλλον.

Τρίτη Πρόταση

Και πάλι εντός της περιόδου της πανδημίας και για όσο διαρκούν οι επιπτώσεις της, η δυστροπία του επιχειρηματία – μισθωτή να μην προκύπτει από την μη εμπρόθεσμη καταβολή ενός ενοικίου, αλλά από την μη καταβολή δύο τουλάχιστον συνεχόμενων ενοικίων στο τέλος του μήνα που, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να καταβληθεί το δεύτερο συνεχόμενο ενοίκιο.

Η δεύτερη και η τρίτη πρότασή μας, συνεπάγονται μηδενικό αποτύπωμα στον κρατικό προϋπολογισμό και είναι δίκαιες και ζυγισμένες, προστατεύοντας τους επιχειρηματίες, χωρίς όμως να δημιουργούνται αδικίες και δεσμεύσεις της περιουσίας των ιδιοκτητών.

Τέταρτη Πρόταση

Είναι άδικο και άνισο, μέτρα που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή και οι επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή, να μην ισχύουν αντίστοιχα και για τα παιδιά των επιχειρηματιών, όταν η επιχείρησή τους επίσης βρίσκεται σε αναστολή της λειτουργίας της με κρατική εντολή, όπως π.χ. μείωση φοιτητικού ενοικίου.

3. Προγράμματα Περιφερειών

Θα ήταν ωφέλιμο ένα νέο πρόγραμμα στοχευμένο στις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με κριτήρια ένταξης την πτώση τζίρου και των πάγιων εξόδων τους, ίσως και με χαμηλότερου ύψους επιδότηση και χωρίς να υπολογίζονται οι προγενέστερες κερδοφόρες χρονιές, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης σε αυτό μεγαλύτερου αριθμού ωφελούμενων. Ειδικά για τους κλάδους που τα αποθέματα των εμπορευμάτων τους έμειναν σχεδόν απούλητα λόγω της εποχικότητας π.χ. κλάδος ένδυσης, μεγάλο μέρος ειδών υπόδησης, εποχιακά είδη.

4. Τραπεζικές Χρηματοδοτήσεις

Απαιτείται ένα νέο στοχευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης από τις Τράπεζες, αλλά με κρατική εντολή, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου θα ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράμετροι:

  • Χρήματα για την εξόφληση φόρων, ώστε να εισπράξει και το κράτος.
  • Κάλυψη επιταγών, ώστε να στηριχτεί το χονδρεμπόριο και να υπάρχουν εμπορεύματα στην αγορά.
  • Στήριξη για την εξόφληση των ενοικίων, ώστε να στηριχτεί και η κτηματαγορά.
  • Χορήγηση δανείων βάσει πτώσης τζίρου και πάγιων εξόδων των επιχειρήσεων.

Επίσης, απαιτείται άμεση αναστολή των δόσεων όλων των επιχειρηματικών δανείων.

5. Επιταγές

Ρύθμιση του "καυτού" ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών που λήγουν στη διάρκεια του lockdown ή της ημι-λειτουργίας της αγοράς. Απαιτείται παράλληλη στήριξη και του χονδρικού εμπορίου. Παραθέτουμε δύο εναλλακτικές:

Πρώτη πρόταση

Οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν βραχυπρόθεσμα και με ειδικό προνομιακό επιτόκιο-επιπέδου επιστρεπτέας προκαταβολής- τους εκδότες των επιταγών, οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως πελάτες τους, ώστε οι κομιστές να εισπράττουν στην ώρα τους το οφειλόμενο, για να παραμείνει ζωντανή όλη η αλυσίδα της αγοράς, χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο.

Δεύτερη πρόταση

Να δίνεται επιστρεπτέα προκαταβολή στον κομιστή της επιταγής ίση με το πόσο της, με παράλληλη χρέωση αυτής της επιστρεπτέας στον εκδότη.

Επιπλέον, θεωρούμε άδικο να ξεκινά η προστασία των επιταγών από το επίπεδο πτώσης τζίρου 50%, καθώς υπάρχουν πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που έχουν κόψει τιμολόγια αλλά στην ουσία έχουν θεωρητικά υψηλό τζίρο, αφού έχουν στείλει εμπορεύματα στους πελάτες τους, χωρίς όμως να έχουν εξοφληθεί, λόγω αδυναμίας των τελευταίων.

6. Προγράμματα ΕΣΠΑ

Με δεδομένη την αδυναμία των επιχειρήσεων, απαιτούνται στοχευμένα προγράμματα επιβίωσης και μετεξέλιξης των επιχειρήσεων, χωρίς το κριτήριο προεξόφλησης τιμολογίων για ένταξη και με συμμετοχή στο σχεδιασμό τους όλων των φορέων της αγοράς.

7. Ακατάσχετος λογαριασμός

Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού "ακατάσχετου" επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.

8. Αντιμετώπιση Επιχειρηματιών

Να αντιμετωπιστεί ο επιχειρηματίας στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή ως ένας πολύ σκληρά εργαζόμενος, που θα πρέπει να καλύψει τις βιοποριστικές και άλλες ανάγκες, τόσο τις δικές του, όσο και της οικογένειας του. Να δικαιούται δηλαδή ό,τι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι: επιστροφή του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση ενοικίου στην κατοικία του, αποζημίωση ειδικού σκοπού, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, προστασία των δανειακών του υποχρεώσεων και γενικά να χαίρει όλων των ευεργετημάτων που σήμερα το κράτος του αρνείται μόνο και μόνο επειδή συμμετέχει σε μια επιχείρηση.

Να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν. 4756/2020 και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, δηλαδή τα μέλη μας που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, δεδομένου ότι συμμετέχουν και αυτοί με την εισφορά τους στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή τελούν σε ένα ειδικό καθεστώς άτυπης ανεργίας.

9. Πτωχευτικός Κώδικας

Αναστολή της εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Είναι κοινός τόπος πως έχουμε να κάνουμε με αιφνίδια μεταβολή συνθηκών και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

10. Φορολογία

Απαιτείται η διακοπή του τέλους επιτηδεύματος, αφού με κρατική εντολή κανένα επιτήδευμα δεν έχει ασκηθεί. Παράλληλα, είναι αναγκαία η ρύθμιση τουλάχιστον 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί εντός της περιόδου της πανδημίας και απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων με την συνεπή τήρηση τους.

Με τα αλλεπάλληλα lockdown και περιόδων ημι-λειτουργίας της αγοράς, θα πρέπει να εξεταστεί σενάριο διαγραφής χρεών με παράλληλη έκπτωση στους συνεπείς, ώστε να υπάρχει και δικαιοσύνη εντός της αγοράς.

Επιπρόσθετα, απαιτούνται παρεμβάσεις στην αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης και μείωση ΕΝΦΙΑ για την ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη αντίστοιχη με την στήριξη των ενοικίων.

  • Μείωση κατά τουλάχιστον 30% του αφορολόγητου που χτίζεται με την χρήση πιστωτικών καρτών, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης μέσα στο προηγούμενο έτος.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που παρουσίασαν κερδοφορία το 2020, αλλά κατέγραψαν πτώση τζίρου και αναστολή πληρωμών τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο με παράλληλη ρύθμιση οφειλών αντί 12 σε 24 άτοκες δόσεις.
  • Μείωση τελών κυκλοφορίας στα επαγγελματικά οχήματα που δεν κινήθηκαν.

11. Απασχόληση

Επιδότηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας, μισθού και εισφορών, για όσο οι επιχειρήσεις πλήττονται. Παράλληλη  ένταξη στο ταμείο ανεργίας όσων δεν εργαστούν χωρίς αποκλεισμούς

12. ΔΕΚΟ

Να υπάρξει ανοχή στην πληρωμή των λογαριασμών τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Να εφαρμοστεί ένα απλό ψηφιακό σύστημα διακανονισμών, με ευνοϊκότερους όρους, χαμηλότερες προκαταβολές και μεγάλο αριθμό δόσεων, διευκολύνοντας τους πελάτες τους να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με ευνοϊκούς όρους προς όφελος όλων".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά τονίζει ότι «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσπάθειας για επιβίωση. Κρίσιμο ζητούμενο είναι η στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν και να λειτουργήσουν σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, σε μια αγορά που δεν θα είναι πια η ίδια». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ