Η εξέλιξη αυτή προκλήθηκε αφ’ ενός από την ενεργοποίηση των διαδικασιών ψηφιακών πωλήσεων που ακολούθησαν από νωρίς οι ασφαλιστικές και αφ’ ετέρου από την διαφοροποίηση των ασφαλιστικών προϊόντων που πουλήθηκαν. Επίσης ο κλάδος αυτοκινήτου που αποτελεί το 20% περίπου της ασφαλιστικής αγοράς κατέγραψε πολύ μικρή μείωση (μόλις -5,7%) σε μία χρονιά κρίσης όπου ουσιαστικά τα αυτοκίνητα ήταν αποκλεισμένα από την κυκλοφορία για περίπου 4 μήνες λόγω των lockdowns.
Οι ασφαλιστικές κατάφεραν να διατηρήσουν τα συμβόλαιά του 2019 με ελάχιστες απώλειες στην παραγωγή τους και η μείωση του -5,7% αποδίδεται κυρίως σε τιμολογιακές πρακτικές (μειώσεις ασφαλίστρων) την προηγούμενη χρονιά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μικρή μείωση παραγωγής παρά τη μεγάλη κρίση επιτεύχθηκε χάρις στην επιμονή των διαμεσολαβητών προς την προσέγγιση των πελατών τους για την διατήρηση των συμβολαίων τους.
Ασφαλίσεις ζωής
Οι ασφαλίσεις ζωής μειώθηκαν κατά -8% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 1,818 δισ. ευρώ , μείωση που αποδίδεται κυρίως στα κλασσικά προϊόντα ζωής , στις εργασίες κεφαλαιοποίησης και στα κεφάλαια από συλλογικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Αντίθετα εξαιρετικά κινήθηκε η παραγωγή των ασφαλιστικών-επενδυτικών προϊόντων (unit linked) που αυξήθηκαν κατά 55,3% στα 399,75 εκατ. ευρώ και αντιστάθμισαν τις απώλειες των άλλων κλάδων.
Γενικές ασφαλίσεις (ασφαλίσεις κατά ζημιών)
Στις Γενικές Ασφαλίσεις, η παραγωγή κατέγραψε οριακή αύξηση 0,4% και διαμορφώθηκε στα 2,105 δισ. ευρώ. Ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου στον οποίο καταγράφηκαν μεγάλη τιμολογιακή μείωση ασφαλίστρων, είχε παραγωγή στο 12μηνο της τάξης των 707,415 εκατ. ευρώ με μείωση -5,7%. Στους υπόλοιπους μεγάλους υπο-κλάδους των Γενικών Ασφαλίσεων, ιδιαίτερη άνοδο είχαν οι ασθένειες-ατυχήματα (κλάδος υγείας) με συνολική παραγωγή 350 εκατ. ευρώ και μεσοσταθμική μεταβολή της τάξης του 8% περίπου.
Οι ασφαλίσεις χερσαίων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 223,7 εκατ. ευρώ και οι Γενικές Αστικές Ευθύνες είχαν άνοδο 6,7% και διαμορφώθηκαν στα 104,047 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν η ανάκαμψη των ασφαλίσεων ζημιών αγαθών κατά 11,9% σε σχέση με το 2019 (διαμορφώθηκαν στα 101,537 εκατ. ευρώ) γεγονός που αποδίδεται στις προσπάθειες των επαγγελματιών της αγοράς να προστατέψουν προϊόντα εν μέσω lockdowns.