Μετά από πέντε εβδομάδες lockdown και μόλις 15 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα η εξίσωση για το άνοιγμα των καταστημάτων αντί να απλοποιείται ολοένα δυσκολεύει. Από τη μία πλευρά ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων λόγω του κορονοϊού παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα και κανείς δεν θέλει να χαθεί η μάχη του ΕΣΥ εάν υπάρξει αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων και των αναγκών για ΜΕΘ όταν από την άλλη, χιλιάδες έμποροι βρίσκονται επί ξυρού ακμής διαπιστώνοντας ότι συρρικνώνεται ο χρόνος για να κάνουν κάποιο τζίρο την εορταστική περίοδο.
Ωστόσο, παρά τους προβληματισμούς και με τα έως τώρα δεδομένα, γι’ αυτά τα «διαφορετικά» Χριστούγεννα η τελική απόφαση για την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων θα ληφθεί σήμερα και αναμένεται να ανακοινωθεί έως αύριο, ή το αργότερο το Σάββατο.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η… D-Day για τον εμπορικό κόσμο έχει οριστεί για τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν υποδείξει κάτι διαφορετικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί έχουν έντονες επιφυλάξεις για το άνοιγμα της αγοράς τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
- Το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες και θα προηγηθούν τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία, αλλά και τα μαγαζιά πώλησης παιχνιδιών.
- Σε ό,τι αφορά τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών επίσης θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.
- Για τα εμπορικά κέντρα η ημερομηνία ανοίγματος δεν έχει αποφασιστεί ωστόσο μπορεί να είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν.
- Θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές
- Εξετάζεται να αλλάξουν και οι ώρες της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος. Υπενθυμίζεται ότι οι εορτασμοί στα σπίτια θα πρέπει να είναι μέχρι εννέα άτομα.
- Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν εστίαση, χώροι διασκέδασης ή χιονοδρομικά κέντρα, ενώ δεν θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.
Πέραν των δυσκολιών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, στην απόφαση για προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου σημαντικό ρόλο έχουν και οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς εμπόρους πανελλαδικά τα καταστήματα των οποίων μένουν κλειστά όταν οι μεγάλες αλυσίδες άνοιξαν το δίκτυό τους κάνοντας πωλήσεις χονδρικής, οι οποίες όμως σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν συγκαλυμμένη λιανική.
Μικραίνουν τα δώρα εφέτος
Ο συνολικός τζίρος του Δεκεμβρίου τόσο το 2019 όσο και το 2018 κυμάνθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 5,4 δισ. ευρώ του 2009.
Για εφέτος που η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν εκτοξεύσει την αβεβαιότητα και την ύφεση, οι δαπάνες των νοικοκυριών κατά την εορταστική περίοδο μπορεί να μειωθούν περαιτέρω.
Άλλωστε εγκράτεια στα γιορτινά ψώνια διαπιστώνει και έρευνα της ADMINE και του AdmineInsightsLab που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Graduate School του Deree. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τα εορταστικά ψώνια, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και των ποτών, δεν θα ξεπεράσει εφέτος τα 200 ευρώ, για την πλειονότητα των Ελλήνων.
Το 38% των καταναλωτών που θα διαθέσει μικρότερο budget συγκριτικά με πέρυσι, δήλωσε ότι το μειωμένο εισόδημα είναι ο πρωτεύων λόγος γι' αυτή του την απόφαση. Ένας στους 3 (ποσοστό 33%) ανέφερε ότι θα μειώσει τον προϋπολογισμό γιατί είναι απαισιόδοξος/προβληματισμένος με την οικονομία, ενώ 1 στους 5 (ποσοστό 21%) γιατί θέλει να αποταμιεύσει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!