Νέα
  • ΓΔ: 1538.01 -0.10%
  • Τζίρος: 62,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά υπογραφής 4 μεγάλα οδικά έργα 1,2 δισ. - Οι ανάδοχοι και η «καινοτομία»

Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή τεσσάρων μεγάλων οδικών έργων έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα αυτά που ο προϋπολογισμός τους φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ είναι μεγάλες και σημαντικές εργολαβίες με μια καινοτομία. Έχουν δημοπρατηθεί με κατ` αποκοπή τίμημα, ενώ ο διαγωνισμός είναι με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής.

Το στοίχημα για αυτά τα έργα είναι να πετύχουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Με το κατ` αποκοπή τίμημα (και όχι με τιμολόγιο) που εφαρμόστηκε μετά από πολλά χρόνια (από το 1988 λένε κάποιοι γνώστες), επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις και διεκδικήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Κατά πολλούς συνέβαλαν στις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δημόσιων έργων της τελευταίας εικοσαετίας.

Σταδιακά θα δούμε να υπογράφονται το επόμενο χρονικό διάστημα τα έργα για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης με ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών με ανάδοχο την Μυτιληναίος και το Μπράλος-Άμφισσα με ανάδοχο την ΑΒΑΞ.

Οπως, μάλιστα, έγραψε χτες η «Η», η σύμβαση για το Flyover στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπογράφεται τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Το έργο έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-Mytilineos μέσω του διαγωνισμού που ξεκίνησε στα τέλη του 2020 και περίπου 2 χρόνια μετά ολοκληρώνεται.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να υπογραφούν σύντομα οι συμβάσεις τους. Ήδη την περασμένη εβδομάδα πέρασε από τη Βουλή το μεγάλο οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα τρία με στόχο μέχρι τις εκλογές να έχουμε εγκατεστημένα εργοτάξια σε όλα τα παραπάνω έργα.

►Διαβάστε και: Υπ. Υποδομών: Ετοιμα να «τρέξουν» τρία μεγάλα οδικά έργα μετά την πρόσληψη συμβούλου

Στόχος η «τάξη» στα έργα

Στόχος είναι να μπει μια καλύτερη τάξη και τα έργα να μπορούν να προοδεύουν με καλύτερους ρυθμούς. Να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και τελικά τα έργα να ολοκληρώνονται σε εύλογο χρόνο και όχι στον σημερινό "αόριστο".

Στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως αυτό το σύστημα μπορεί να αποδώσει ώστε να μπούμε σε μια νέα εποχή στην οποία τα έργα δεν θα είναι ο αδύναμος κρίκος της βιομηχανίας των κατασκευών αλλά αυτός που θα δίνει την απαραίτητη ώθηση στον κλάδο και κατ`επέκταση στην οικονομία.

Πηγή: Intime

►Διαβάστε και: Υποδομές: Παρών οι BIG 5 στους διαγωνισμούς Δράμα - Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη - Εδεσσα

Και με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή αυτών των έργων είναι πως θα υλοποιηθούν με μελέτη κατασκευή. Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά μεταβιβάζει τις οριστικές μελέτες στο ανάδοχο σχήμα.

Αυτή η τακτική πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ των έργων μιας και ο ανάδοχος θα έχει το κίνητρο για να εκπονήσει μελέτες που να μπορούν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίηση των έργων. Δηλαδή να μην παρουσιάζουν μεγάλες αδυναμίες εφαρμογής.

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο μιας και τα δημόσια έργα που δημοπρατούνται εδώ και χρόνια βασίζονται σε μελέτες των αναθετουσών αρχών και κατά περίπτωση παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες.

►Διαβάστε και: Αρχές του 2023 υπογράφεται η σύμβαση ΣΔΙΤ για τον άξονα Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη

Μοντέλο που "θεραπεύει" τα κακώς κείμενα

Αυτό που εκτιμάται από παράγοντες των κατασκευών, είναι εφόσον το μοντέλο αυτό πετύχει, σε μεγάλο βαθμό αυτός ο τρόπος δημοπράτησης, θα μιλάμε για έργα-πιλότους στις μελλοντικές μεγάλες κατασκευές της χώρας.

Το μοντέλο αυτό σωρευτικά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο σε όλες τις φάσεις υλοποίησης ενός έργου. Μικρότερος χρόνος ωρίμανσης έργων από την αναθέτουσα αρχή, βελτιωμένοι χρόνοι δημοπράτησης, πιο "σοφές" εκπτώσεις, μετάθεση της μελέτης στον ανάδοχο, πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Τα τρία έργα προβλέπεται να ενταχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και να ολοκληρωθούν σταδιακά από το τέλος του 2026 μέχρι το 2027. Το flyover ως έργο-ΣΔΙΤ έχει διαφορετικό χρηματοδοτικό μείγμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ